Klubbkänsla=Kassettband

                                        
Trökigt som vi säger i Borlänge, det här med Brages tillkortakommande i årets superetta. Tyvärr verkar det gå precis så illa om jag innan befarade. Superetta föresten, med allsvenskan inkluderat så har vi i Sverige tre division ett serier. Varför detta namntrixande för att få något låta bättre än vad det egentligen är?

Eftersom fotboll inte är en bedömningssport utan en sport där antalet inspelade poäng graderar din status så finns alltid facit på vad som är bra och dåligt. Bra lag spelar in poäng, dåliga lag gör inte det. Kan ett dåligt lag ta många poäng och ett bra misslyckas?

Vad är det då som händer när ett på papperet svagt lag blir framgångsrikt? Förmodligen en mängd faktorer beroende av varandra som gör att individer slår ut och blommar tillsammans. Det beror inte på slumpen eller att det bara sker, det beror kompetens, erfarenhet och känsla i rekryteringen. Om att med kunskap likt en hantverkare skapa förutsättningar för några att lyckas just där och då.

Tyvärr ser vi hela tiden klubbar som utan egen kompetens eller kunskap sneglar på hur andra gör och sen gör samma sak. Då blir det garanterat fel och framförallt dyrt… Det går nämligen inte att kopiera ett kanske skräddarsytt upplägg till en annan grupp med helt andra förutsättningar, ambitioner, traditioner och moral.

När ett framgångsrikt lag ska byggas så måste kunskap och insikt finnas i vad man söker utifrån vad man har. Finns det dessa förutsättningar blir inköpslistan bättre formulerad.

Jag är besviken på Brage. När nu klubben äntligen lyckats fixa lite ekonomisk substans så brister man ju uppenbarligen i hur man bygger en trupp som skapar ett vinnande lag utifrån de hierarkier och ambitioner som finns. Jag påstår inte att detta är lätt för vi ser det hela tiden, men det berör mig mycket eftersom det gäller min moderklubb.

När spelarpusslet är klart ska en tränare som passar in rekryteras. Här blev det tyvärr självmål igen för Brage. Du får inte, om du vill kallas professionell köpa en golvlampa och sen bli överraskad när du får en hörnsoffa som inte passar in eftersom du bara tittade på var den hette och inte tyckte det var viktigt att kolla innehållet.

Det handlar inte om att den eller den är för dålig, det handlar om att gruppen spelare och tränare är amatörmässigt sammansatt, eller om du så vill, felaktigt orkestrerad. Som i ett äktenskap där personer trots att de älskar varandra, inte kan leva, eller ännu mindre samarbeta just där och då.

När det gäller spelarrekrytering så nämns klubbkänsla som det viktigaste. Glöm det eftersom det är lika utplånat och gammaldags som ett kassettband. Idag är det pengar som styr spelarnas val, tro inget annat. Karaktär och ett driv till att skapa något med andra i kombination med en begåvning är mycket viktigare än vad spelarna kommer ifrån.

Givetvis finns det spelare som trivs bättre i vissa klubbar än andra men då är det oftast kopplat till personer man mött och att man lyckats sportsligt där. De enda som står för och försvarar klubbkänsla idag är de kulturbärande eldsjälarna och supportrar som aldrig byter lag. Min uppfattning är att det handlar om att rekrytera högpresterande personal, människor som är beredda att tillsammans med andra ge sig hän och är villiga att överträffa sig själva på jobbet varje dag.

För att köra på ytterligare mot Brage så tycker jag att klubben aldrig ska haka på och kopiera trender hur fotboll ska spelas. Brage ska vara, om än i liten skala Sveriges Manchester U, alltså arbetarklass. Arbetarklass vill ha och förtjänar arbetarklass att identifiera sig själva, sin historia och sin geografiska miljö med. För hur konstigt och fel blir det om man förväntar sig hårdrock, i stället match efter match serveras falsk och med dålig grafik kopierad samba eller calypso?

Nej, Brages signum, det som klubben är historiskt förknippad med och dessutom bäst på är att leverera en vacker okomplicerad fotboll byggd på erfarenhet och tradition i kombination med hög arbetsmoral och ödmjukhet.

Kosmetisk försköning i att organisera sitt lag efter trender kan andra hålla på med. Zonförsvar och 4-4-2 räcker för oss!

Hörde från politikernas firmafest i Almedalen att miljöpartiet vill satsa 1.6 miljarder på den fysiska miljön i skolan. Det är viktigt och det är bra men borde inte pengar satsas på den sociala miljön i stället? Den mellan elever, och den mellan elever och lärare, det som bidrar till ökad trygghet för våra barn. Att minska elevantalet i klasserna, och samtidigt befolka skolan med fler vuxna är väl det som behövs i alla fall initialt. Hur många år ska gå och hur många politiker ska fortsätta älta att skolan är såå viktig innan någon skapar en förändring på riktigt, en förändring värd namnet? Till dess frodas politikerföraktet ytterligare…

Vardagshumor: För några dagar sedan knallade jag runt bland vinflarrorna på systemet då jag hörde en äldre herre prata i telefon med förmodligen sin fru. Det verkade som frun var intresserad av att veta vilken druva som fanns i det vin som gubben föreslagit. Gubben, med telefonen i handen och flaskan i den andra tittar på etiketten och säger:
Druva och druva? Vadå? Det är nån vindruva tror jag…

Salve.

 

 

 

 

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv