SPORTJOURNALISTIK 1.

Vårt samhälle är i ständig förändring. Ibland blir det bättre, på andra områden sämre. Sportjournalistiken däremot, där finns inga tecken på varken förändring eller förbättring trots ökade tekniska resurser och forum. Det är så ointressant och meningslöst att jag ibland skäms när jag hör intervjuer i radio och tv. Min uppfattning är att man underskattar tittarna och lyssnarna. Jag ska ge några exempel som handlar om fotboll.

 

Tänk att du som reporter har en hel dag på dig till förberedelser. Dina förutsättningar är givna. När det är direktsändning sticker du fram micken till en spelare och frågar: 1. Hur känns det? 2. Kan du berätta om matchen? 3. Vad tar du med dig?

 

Kan den reporten titta sig i spegeln på kvällen och säga att idag blev det bra! Jag gjorde mitt bästa i journalistisk anda. Jag gladde och berörde många människor. Nej. Jag tycker inte det !

 

Självklart måste en intervju innehålla öppna frågor men bättre kan ni väl va? Så nästa gång hoppas jag spelaren svarar följande på frågorna: 1. Hur känns det själv? 2. Kom du nu eller? 3. Väskan.

 

Min erfarenhet är att idrottskillar och tjejer är som regel intressanta och ibland jävligt roliga. Många har dessutom en stark personlighet som är väl värd att uppmärksammas. Men tyvärr så fegas det och för riktiga stjärnor så kryps det något fruktansvärt. Journalister är chanslösa att komma innanför garden på dessa i många fall mediatränade spelare. De parerar era floskler hur lätt som helst och kan förmodligen utan problem både sms:a och prata med publiken samtidigt.

 

Det behövs ett omtag, en nystart. Vi vill bli överraskade! Underhållna! Berörda! Att våga ha en åsikt som kanske inte delas. Kanske skava och säga emot lite för att hitta frekvensen som får spelaren att sända nåt nytt, nåt spännande. Nåt vi tidigare aldrig hört. Det behöver inte vara ett scoop, och det får inte bli plumpt eller buskis, och ska göras med mänsklig värme.

 

Det är lätt att kritisera utan att ha nåt att komma med så jag ska ge några exempel.

 

Vad befriande det skulle vara att höra en journalist säga så här istället till en spelare/tränare:

Jag tycker första halvlek är riktigt dålig. Vad är din uppfattning?

 

Eller: Din varning i 35:e såg väldigt onödig ut. Hur tänkte du där?

 

Eller: Varför fortsätter ni med det höga försvarsspelet när ni aldrig får tag i bollen på deras planhalva?

 

Eller: Ni ligger under med två noll trots stort bollinnehav. Förklara?

 

Eller: Ni leder och första halvlek är lika bra som förra matchen då ni förlorade. Vad talar för att det går bättre idag?

 

Eller: Ni har detta som yrke och tränar varje dag. Berätta för mig och tittarna hur det kan vara möjligt att skjuta bredvid öppet mål från fem meter?

 

Är journalisten påläst och kunnig vilket kan tyckas om man har detta som yrke kan det låta så här:

Era motståndare belastar höger sidan väldigt mycket. Vad gör ni åt det?

 

Eller: Erat mittfält är osynkat. Förhållandet i sidled ger motståndarna stora luckor och möjligheter i anfallsspelet. Hur ska ni lösa det?

 

Eller: Ni hade greppet första tjugo när ni sprang. Sista kvarten är ni stillastående. Varför springer ni inte?

 

Eller: Ni måste vinna den här matchen. Förklara för mig och tittarna varför ni inte anfaller?

 

Eller: Jag tycker ni förlorar det flesta närkamperna. Vad är din uppfattning?

 

Eller: Så här bra har ni inte spelat på hela säsongen. Var hittade ni den här formen?

 

Eller: Inför säsongen satsade klubben mycket pengar på spelarköp för att vinna serien. Ni har nu förlorat tre matcher i rad. Vad vill du säga till din ordförande som sitter på läktaren?

 

Ja, så här går det att hålla på hur länge som helst egentligen. Vill man veta nåt måste man fråga. 

 

Jag tror sportjournalister har mycket att lära av våra politiska reportrar. De har ett fruktansvärt svårt jobb att få hala och slipade politiker att säga nåt som avviker och är nytt. Ibland blir det tvärnit, ibland är det nära och när det lyckas så är det homerun! De är pålästa, intresserade och de kryper aldrig...

 

Vän av ordning kanske tycker att politikerna är ju folkvalda och ska ifrågasättas. Absolut! Men även yrkesmän inom idrotten tål adekvat granskning eftersom det ibland blir fel och misstag begås som kanske bör förklaras. Vi ska inte sätta dit nån. Vi ska inte hänga ut nån! Vi ska lyfta detta till en högre nivå! Både idrottsmännen och tittarna kommer att älska det!

 

Salve!

Kommentera gärna:

 • Ola Fredblad • 14 september 2012 08:16:08
  Bra skrivet Bernt
 • Badji • 11 september 2012 15:48:23
  hahha..detta borde skickas till reportrarrna
 • Björne • 11 september 2012 12:34:04
  Du har helt rätt i det du skriver, det är ett jävla fjäskade när man intervjuar
  idrottsstjärnor...
 • Göran • 11 september 2012 12:15:12
  Helt suveränt, det är precis så det är, du skriver precis vad alla tänker.
 • Lasse • 11 september 2012 08:52:26
  Härligt Ljungen, gillar dina åsikter och synpunkter gällande. alla mesiga reportrar som fjäskar för spelare och ledare. Du är bäst
 • Stefan • 11 september 2012 08:44:43
  Underbar blogg Bernt, du skulle jobba extra som reporter.