David Beckham? Inte har väl PSG köpt honom för att ställa ett bättre lag på benen på Prinsens Park? Självklart inte, men vad handlar det om då?

 

Pengar såklart! Fotbollen på de största internationella scenerna handlar bara om pengar. Lycka numer är att hitta någon med ett lastbilsflak av pengar så det räcker till framgångar och i bästa fall internationella titlar. Det spelar ingen roll vem pengarna kommer ifrån eller att de kommer från någon med noll förankring i klubben, staden eller inte ens från samma land.

 

När det blev kutym att klubbar köpte dubbla uppsättningar av bra spelare på samma position reagerade jag för att jag tyckte det var överdrivet och väl lyxigt. Hur lyxigt är det då att köpa en av de dyraste som förmodligen inte kommer att spela en minut. Så det här handlar om någonting annat än sportsliga framgångar...

 

Vem är David Beckham då?

 

Jag har givetvis aldrig träffat Beckham. Jag har inte ens varit i närheten. Det närmaste jag kommit är att jag av en ren tillfällighet råkade befinna mig i samma stad som honom när klubbens ägare och sportchef på en presskonferens berättade om den, i alla fall för mig, oväntade övergången. Eftersom presskonferensen var satt på autorevers på den enda engelskspråkiga kanalen så tittade jag mer än jag kanske borde gjort. Ett annat skäl till att jag fastnade lite var informationen om att han skänker sin lön till ett projekt för ungdomar. Det låter enastående i mina öron. Som "Vi Lirare" i Frankrike?

 

Nu kommer han att kunna ställa mat på bordet varje kväll ändå till sig och sin familj även på de finaste restauranger men min erfarenhet av människor med mycket pengar är att de vill ha mer, mycket mer. Kanske han tjänar ännu mer pengar på just detta upplägg i en annan ände, men initiativet är fint och värd stor respekt!

 

Trots att han har det mesta som en människa kan önska sig så ser jag något i hans ansikte där han sitter längst till vänster på podiet någonstans i Paris. Han ser så blyg och snäll ut, och han svarar ödmjukt på de relativt få frågor han får. Däremellan ler han osäkert åt de som befinner sig framför honom och som han förmodligen aldrig tidigare träffat. Som en blyg, oerfaren och förväntansfull tonårskille som just fått sitt första skoputsarkontrakt med ett engelskt ligalag. Han är den vanlige, hygglige killen i trappuppgången intill personifierad.

 

Jag kan inte tycka illa om David Beckham. Ju sämre han blivit som bollspelare ju mer gillar jag honom. Denna fotbollens ambassadör, hedersman om ni så vill. I min bok representerar han den klassiska engelska trevligheten på ett värdigt sätt.

 

Det mest påtagliga efter onsdagens kamp mot Argentina är att vi påminns om att vi bara har en spelare av internationell klass. Han är dessutom överjävligt bra.

 

Som alltid är det lätt att kritisera från läktaren eller i hemmasoffan, men varför ska det vara så svårt att omorganisera i ett lag när inget fungerar? Det handlar inte om att jobba hårdare nödvändigtvis, det handlar om att jobba annorlunda. Vi kunde ju alla se motståndarnas rörlighet, förflyttningar med eller utan boll mellan spelare i lagdelarna, samt mellan lagdelarna. Det är sällan man sett ett lag få vara så ifred, dessutom rättvända, så nära ett motståndarmål...

 

Att se fyra av oro och frustration pinknödiga backar som inte vet hur de ska agera får inte förekomma under en hel landskamp. Dessutom fem mittfältare framför som inte vet var de ska vara för att ta bollen ifrån motståndarna. Den gamla sanningen om att Sverige alltid är pålästa och väl organiserade stämde inte någonstans igår tyvärr. Nu var ju motståndarna världens bästa, men det måste finnas en beredskapsplan när det hackar så in i helvete. Hasse Backe var inne på något bra när han tyckte att mittbackarna borde stöta framåt för att avväpna. För att överraska, förändra och försöka vinna tillbaka lite självförtroende. Kanske skulle man under en period ställt om till zonmarkering istället för zonförsvar. Ett långskott möjligtvis och inte helt lätt att genomföra, men något måste göras i stället för att bara låta tiden och matchen försvinna.

 

Spelaragent Lundhs fantastiska expertanalys i halvtid rätt ut till svenska folket mellan alla reklamavbrott var att Sverige borde få ordning på mittfältet... vilket jävla understatement!

 

Friends Arena, måste väl vara svengelska på elitnivå?

 

Funderar du på att besöka Rom och behöver någonstans att bo så mejla Marco Scotto på info@corona49.com Han är ägare till Camere Corona, ett litet (endast fyra rum) och mycket fräscht hotell på Via Palermo 49. Marco pratar utmärkt engelska och ställer upp till 100%. Hotellet har dessutom utmärkta omdömen och är mycket prisvärt även om du bokar via de vanliga hotellportalerna. Mejlar du Marco direkt får du en ännu bättre deal.

 

Salve!

Kommentera gärna:

 • T • 25 oktober 2013 02:03:51
  Jag har faktiskt en Beckham-signerad Brage-tröja. :)
 • Björne • 10 februari 2013 20:08:20
  Riktigt bra...
 • Jonny • 8 februari 2013 09:05:52
  Lundh är ett stort skämt, bra skrivet....
 • Lasse • 8 februari 2013 09:00:29
  Bra skrivet Bernt !

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv