Bra förlorare.....

Aksel Lund Svindal. I min bok är denne norske alpinist en stor idrottsman och ett föredöme när det inte går som man vill eller tror. I framgång är det inga problem för då dunkar alla rygg och livet leker. Att däremot kasta stavar, sparka i reklamskyltar, kasta vattenflaskor och skylla på allt utom sig själv för att man inte kan acceptera att någon är bättre är bara så dåligt och ovärdigt mot en motståndare oavsett om det gäller DM eller VM.

 

Att sen som brukligt är försöka komma undan med det beteendet med påståendet att man är en tävlingsmänniska och därför är dålig förlorare blir bara tramsigt.

 

Som om den som är bättre skulle vara mindre tävlingsinriktad? Nej, det handlar om att uppföra sig och sluta tro att allt kretsar kring en själv.

 

I alpina VM nyligen var Svindal storfavorit i Super-G. Han hade också vinsten klar när han alldeles före mål kommer fel och tappar tid och ledningen. Det blir en skuffelse eftersom det då bara blir brons för Svindal.

 

En som det verkade alldeles onödig manöver kostade nu storfavoriten det givna guldet med allt vad det skulle inneburit i sportslig och ekonomisk framgång. Trots detta uppträder Svindal oerhört värdigt och stort när han redan på bromsplan leende grattar vinnaren Ted Ligety och förgyller hans stora dag. Han förstår och accepterar att idag är det någon annans tur att få stå lite ensam på scenen...

 

Jag tycker om vinnare som är bra förlorare och därför gillar jag Aksel Lund Svindal.

 

Läser i lokaltidningen att Jan Tauer nu ska spela för Brage i superettan. Två saker i artikeln reagerar jag emot. Det ena är skribentens påstående att Tauer under tiden i DIF var en av allsvenskans populäraste spelare. Populäraste? Ja, möjligtvis i Djurgården.

 

Det andra är att Tauer himself säger sig vara stolt över att nu få spela i Brage. Stolt? Inte för att jag vet men hade han hört talas om IKB innan agenten ringde och sa att han fixat nytt jobb?

 

Uttrycket att vara "stolt" har blivit ett modeord i samband med klubbyten har jag noterat. Som en garanti för att här kommer jag att trivas och göra rätt för mig.

 

Under temat tråkiga folkvalda ska inte Ingvar Henriksson från Ludvika kategoriseras. Denne kulturnämndens ordförande avslutade inför publik sitt invigningstal för det nya badet med att helt otippat dyka i vattnet från tremeters avsatsen, dessutom i kostym. Humor i världsklass om än på det lokala planet.

 

Ett vanligt argument för att få loss skattepengar för arrangemang är påståendet att man vill sätta staden på kartan. Det där har jag aldrig riktigt köpt tills jag för några dagar sen kom på att det i mitt fall stämmer i ett fall. Jag var elva och minns fortfarande att skidornas längd VM då gick i Vysoke Tatry.

 

Johan Olsson, vilken hjälte! Men det finns många som ifrågasätter masstart på de längre distanserna i skidornas mästerskap med argumentet att det händer för lite innan upploppet. Om Vasaloppet mot förmodan skulle välja samma linje skulle det innebära att starten fick hålla på dygnet runt i över fem dagar för att få iväg de nära 15000 startande med 30 sekunders mellan rum...

 

Apropå Vasaloppet så kan jag inte låta bli att imponeras av Sågmyras kraftkarl Daniel Tynell. Efter att ha segrat 2002, 2006 och 2009 så har han blivit tvåa 2010, 2012 och 2013. Tänk vilken besvikelse han borde ha känt att efter ha krigat i nio mil och sen bli slagen på upploppet, dessutom tre gånger. Trots detta så har han inte en sekund skyllt ifrån sig utan i stor sportsmannaanda gratulerat vinnarna.

 

Daniel Tynell är inte bara en fin skidåkare han är en fin förlorare också.

 

Salve.

Kommentera gärna:

  • Bernt Lj • 20 mars 2013 21:51:13
    Tack för dina fina ord Johan!
  • Johan Hååg • 20 mars 2013 08:04:57
    Håller med till fullo, Tack för fina inlägg, Länk till din blogg hamnar överst i mina favoriter.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv