Fjanten på Expressen.

Det var den sista veckan i mars. Vi var på Expressen i Marieberg för ett reportage inför seriestarten -91. Jag hade återvänt efter tre säsonger i Vasalund. Hasse Eskilsson var debutant och skulle spela i AIK tills en ny proffschans uppenbarade sig. Det var dealen och inget konstigt med det.

 

En morgon på sommarlägret i Sörsjön stod en taxi utanför vårt vandrarhem. Bagageluckan och en bakdörr var öppen. Den gamle chauffören stod i enskild ställning bredvid och var oklanderligt klädd i blå uniform med blanka knappar och båtmössa. Hans skulle ta Hasse den första biten på resan tillbaka till Portugal, till Estoril. Att Hasse innan han klev in i taxin blev kastad i älven tillsammans med sin packning var nog bara ett annat sätt för oss att säga: Lycka till och vi kommer att sakna dig!

 

Att Hasse fick nytt proffskontrakt berodde förmodligen inte på det enda målet han gjorde under våren. Som jag minns det ett klassiskt Eskilssonmål där allt som inte var fastskruvat for in i nätet. Utan för att Hasse fortfarande var het efter fina insatser i landslaget några år innan. Han hade ett bra rykte, eller CV som man uttrycker det idag. Några år senare blev han mittback i Bajen. En idealisk position för denne hederlige urkraft från Östersund. Jag menar, att äger man så mycket aggressivitet och energi måste det vara lättare att ta bollen från motståndaren än att göra det där mjuka, följsamma och finmotoriska som det ibland anstår en forward.

 

Hans Eskilsson är en fin person som jag är glad att jag lärde känna. Åter till Expressen...

 

I väntan på journalisten som skulle intervjua oss började vi prata om hur det kommer sig att den där fjanten Olsson fick breda ut sig på Expressens sportsidor? Hur fan kan man skriva om musik, restauranger på Manhattan, nåt div V-lag i Skåne som ingen är intresserad av samt ett ständigt hyllande av nåt skramligt band från Malmö? Wilmer kryss hette de visst. Och det lilla som handlade om idrott var så konstigt skrivet att man inte fattade någonting. På sportsidorna ska det skrivas om fotboll! Om AIK, om oss... Fan!

 

Sen kom vi på det. Har man aldrig slagit en bredsida får man väl

hitta andra vägar att impa på. Det är så det måste vara. Fjant! Tönt!

 

Det är nu september 2012 och jag har för längesedan kapitulerat. Jag hade fel. Olsson hade rätt. Han var före sin tid. Bra gjort!

 

Jag struntar i om han kom på detta själv eller om han snodde det. Sättet att väva in annat än det vanliga, det normativa, det gängse i sporttexter var enastående och fullkomligt briljant.

 

Så, om jag blandar in lite av varje är det ingen tillfällighet. Det är hundra procent rip-off.

 

Fjanten på Expressen. Förlåt...

 

Dessutom är Wilmer X är ett bra band. Bingo där också.

Kommentera gärna:

 • Jonny Söderström • 15 september 2012 17:31:03
  Kul Bernt !
 • Stefan • 15 september 2012 14:52:03
  :)
 • Gnagarn • 15 september 2012 14:18:08
  Gillar ditt förra inlägg bättre
 • Ola P • 15 september 2012 10:35:27
  Har alltid gillat Eskil, skönt inlägg.
 • Lasse • 15 september 2012 00:02:22
  Härligt inlägg.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-