Humor är kul.

 Humor är viktigt. Om det förlänger livet är tveksamt men humor gör tillvaron behagligare för oss människor. Dagar med skratt är för mig i regel bra dagar. Den roligaste varianten är vardagshumorn. Den oväntade, den oregisserade, den som finns omkring oss oavsett var och hur vi lever våra liv.

 

För några dagar sedan stod jag i kassakön i en mataffär. Framför mig och på väg att betala sina varor stod en dam i sjuttiofemårsåldern med sedlar i handen.

 

Plötsligt reser sig kassakillen upp och sträcker sig efter en flaska sköljmedel som åker iväg på bandet. Han luktar på den och vänder den upp och ner. Hans fingrar blir kladdiga.

 

Du får byta den här. Den läcker. Säger killen och torkar fingrarna med ett papper. Nej, det behövs inte. Säger kvinnan. Okej, men då får du den för halva priset. Säger killen samtidigt som han sätter sig. Kvinnan tittar på sina andra varor och sen på kassakillen och säger: Finns det inget mer som läcker...?

 

Sånt där händer ofta. Att någonting banalt just i stunden kan bli roligt just där och då men inte alls lika roligt i en text eller i en berättelse efteråt.

 

Finns det naturligt roliga människor? Ja! Men de roligaste personerna är inte de i Solsidan eller i andra bra producerade humorproduktioner. Det är människorna omkring oss, de som vi möter dagligen.

 

En granne, en arbetskamrat, en kompis farsa, en gammal lärare, en moster, killen på bilprovningen, nej det har aldrig hänt, men killen på bensinstationen, brevbäraren etc etc...

 

De finns överallt och fan vad jag gillar alla dom där som ibland helt omedvetet lyser upp våra dagar.

 

Stand up folket har jag svårt för. Dessa självpåtagna resande i humor som på ett mekaniskt sätt och enligt någon vedertagen praxis alltid förlöjligar eller förminskar sig själva eller andra och dessutom så vulgärt som möjligt.

 

Roligt? Nej, det blir det aldrig. Finns ingen värme eller själ i berättandet, bara kallt. Det är också för mycket elitism över konceptet.

 

En konstig tanke slår mig ibland. Har djur humor? Jag vet inte. Jag har ingen aning. Kanske är humor något som vi människor har uppfunnit...

 

Tjääna.

Kommentera gärna:

  • Midas • 10 juni 2020 14:45:13
    Den hår babisen kommer bli guld

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-