Tillbaka i rampljuset

#71 Emelie Ölander

Emelie Lina Signe Rose-Marie Ölander, född 23 juni 1989 i Ystad.

Meriter
4 A-landskamper för Sverige

Klubbar
    -2008 Malmö FF
2009-10 AIK
2011-13 KIF Örebro 

Hur hinner hon med?

På frågan om vilka frågor som blir viktiga för svensk fotboll i framtiden svarar Emelie ” The Super League”. Oups!

  • Nej, skämt åsido så är det många. Att hitta rätt i ungdomsfotbollens balans mellan att vara seriös men inte allvarlig, hur vi förhåller oss till vart vi är i näringskedjan, men allra mest att fortsätta vara en viktig och drivande kraft i samhället och enandet av människor från olika bakgrunder.


Idag driver den före detta landslagsspelaren ett bolag, Virago Group (ja, reklam är tillåtet i detta forum), som anordnar stora publika evenemang inom bland annat fotboll, som exempelvis Juventus-Atletico de Madrid på Friends arena 2019 med 50 000 på läktaren.   
De erbjuder även strategi och rådgivning för att maximera sponsorskap inom idrotten. Dessutom jobbar hon också som expertkommentator hos Discovery i Allsvenskan och Superettan. Som om det inte räckte så jobbar hon även som konferencier. Pust …

  • Det fanns inget annat än fotboll från att jag lärde mig gå. Men jag hade säkert valt företagarvägen då också. Jag offrade tid med vänner, resor och utomlands men allra mest offrade jag väl ett fysiskt välmående genom att pusha kroppen till gränsen även under ledighet. Kan inte minnas hur många enminuters intervaller jag sprungit ensam i vintermörkret på Hästhagens IP med en avslutande spya.


För tio år sedan när Emelie spelade för Kif Örebro inträffade en händelse som innebar en riktningsförändring i hennes liv. Men bara en liten.

Under en försäsongsträning på Behrn Arena skapar motståndarlaget ett skottläge. Emelie hinner precis täcka skottet, men händelsen gör att vänsterfoten vrids ur läge innan hon landar med hela kroppsvikten över den.

Hon kunde knappt gå en tiominuters promenad efter skadan – men spelade däremot envist vidare på sprutor och smärtstillande ett helt år, innan hon 22 år gammal tvingades fatta ett beslut.

  • Jag fick benutväxter som trasade sönder fotledens mjukdelar. Det gick inte att fortsätta.   Det var inget att vara ledsen för, utan bara att gå vidare. Visst kan jag sakna omklädningsrummet, människorna, humorn och att få sätta en frispark en sommardag på riktigt gräs. Men jag har på senare år insett att jag kan få kickarna som fotbollen innebar på annat håll.


Den aktiva fotbollskarriären var slut, men relationen till sporten var långt ifrån över. Fem år senare blev hennes uppgift att skapa en folkrörelse kring damlandslaget inför EM 2017.
 
Emelie svor på att hon aldrig skulle jobba med journalistik. Det berodde förstås på att hon växte upp i en familj där båda föräldrarna jobbade som journalister,

  • Man får i princip aldrig vara ledig och arbetsbelastningen är extrem. Jag hade sett verkligheten och det var inget jag ville ge mig in i.


Ändå var det precis så det blev. När hon spelade U19-EM gjorde hon en presskonferens tillsammans med förbundskaptenen. Han tyckte att hon gjorde så bra ifrån sig att han tipsade Radiosporten om att hon kunde göra expertutlåtanden om matcher.

  • Ett år senare ringde de och undrade ifall jag ville kommentera en Champions League-match i halvtid. Varför inte, tänkte jag, och testade. De tyckte att det lät bra och fortsatte sen att ringa mig hela hösten.


Det ena leder som bekant till det andra: snart hörde Canal + producent av sig och ville att hon skulle göra motsvarande där, men i tv-studion.

Det här är en förkortad version av intervjun med Emelie. Hela intervjun publiceras i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 och där kan du bland annat läsa om hur Emelies karriär en gång började och vad hon har för råd till 12-åringar. Boken är full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv