Tillbaka i rampljuset

#26 Jessica Höglander

Jessica Höglander, född 19 maj 1993 i Västerås.
Meriter
1 SM-guld med Tyresö FF
1 EM-guld med F19-landslaget

Klubbar
som spelare

1999-11 Gideonsbergs IF
2012      Tyresö FF
2013      AIK
2015-16 Sätra SK, Västerås BK30
2016      FC Rosengård
2017      Älvsjö AIK
som tränare
2017      Älvsjö AIK Herr som MV-tränare
2019      Älvsjö AIK Dam som MV-tränare
2020      Älvsjö AIK som sportchef för barn och ungdom

Lade handskarna på hyllan som 20-åring

Trots Jessicas relativt korta karriär har hon många fina fotbollsminnen, framförallt från ungdomsåren då hon åkte land och rike runt på olika cuper med sin moderklubb Gideonsbergs IF.

  • Där finns många lyckliga fotbollsminnen! EM-guldet med F19 landslaget 2012 slår också väldigt högt på lyckobarometern.


Finns det något annat minne som sticker ut lite extra?

  • Ja, i ungdomsåren tog vi SM-silver i Futsal. Jag var 15 år och AIKs tränare Patric Jildefalk (som var med att vinna SM-guldet) kom fram till oss efteråt och sa ”Vi kanske hade ett starkare lag, men ni har en framtida landslagsmålvakt!”. Den kommentaren betydde mycket för mig.


Idag arbetar Jessica som sportchef för barn- och knatteverksamheten i Älvsjö AIK FF.
En vanlig dag innehåller ganska mycket administration med att svara på mail samt vara ett stöd för alla ledare i åldrarna sex till elva. Hon håller även i en hel del träningar, är med på träningar och pratar med sina ledare på plats. Det låter inte riktigt som ett nio till fem- jobb?

  • Nej, det är riktigt. I och med att träningarna sker på kvällstid blir det så klart en hel del kvällsarbete. Sedan har jag en son född 2014 som spelar i Enskede IK som jag naturligtvis följer – visst blir det mycket fotboll!


Jessica avslutade sin karriär redan som 20 åring, kanske 10-15 år tidigare än andra målvakter på elitnivå.

  • Jag känner väl att jag kanske inte valde fotbollen som spelare, men om jag hade gjort det hade jag nog inte arbetat med fotboll efter karriären.


Varför inte?

  • Det tempo jag höll hade gjort att jag hade tappat lusten för fotboll, kanske för all framtid. I ungdomen offrade jag tid med vänner för fotbollen. Utan att hinna blinka hade jag offrat min hälsa och bränt ut mig vilket sedan var det som låg till grund för att jag avslutade min karriär som 20-åring.


Hur märktes det, vad hände?

  • Det är mer i efterhand jag har reflekterat över det. Då, i stunden, handlade det bland annat om att jag kunde sova hur mycket som helst för att jag var så utmattad.


På sitt cv kan Jessica nämna att hon tillhört FC Rosengård. I fyra dagar. Storklubben hade nämligen målvaktskris inför sitt Champions League möte mot Frankfurt 2016, och Jessica åkte med som andremålvakt. Detta var tre år efter att hon avslutat sin elitsatsning. 

Kände du någon i laget? Hur fick de tanken att fråga dig?

Ja, hur det gick till får du veta om du läser boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv