Tillbaka i rampljuset

#70 Dan Brzokoupil

Dan Holger Brzokoupil, född 8 maj 1947 i Stockholm

Meriter
5 A-landskamper för Sverige
Svensk Cup-mästare 1972

Klubbar
1967-71 Djurgårdens IF
1972-74 Landskrona BOIS
1975-76 Hammarby IF
1977      Nyköpings BIS

”Brådskan”

Tiden går som bekant fort. Nu är det 50 år sedan Dan Brzokoupil skrämde försvarsspelare i Allsvenskan. Talangen hittades (naturligtvis) av legendariske Sigge Bergh, som var en slags schweizisk militärkniv i fotbollssammanhang: ordförande, talangscout, spelare, med mera.

Även om kapitlet ska handla om ”Brådskan” bör Sigges betydelse för Djurgården lyftas fram. Han var ordförande i föreningen under hela 25 år (1942-1967) och under den tiden vann DIF allsvenskt guld fyra gånger – 1955, 1959, 1964 och 1966.

Han var också talangscouten som hittade bland andra Hasse Jeppson, Arne Arvidsson, ”Lill-Lappen” Hellström, Sigge Parling, Ronney Pettersson, ”Tjalle” Mild, Leif Eriksson, Conny Granqvist.

så Dan Brzokoupil , talangen som kom från division V-klubben Talldungen, men som bara behövde en säsong i Djurgårdens reservlag innan han gjorde ett av sina 29 mål i ”Blåränderna” under fyra allsvenska säsonger. Hans målsinne ledde fram till landslagsspel.

”Brådskan” debuterade i A-landslaget mot Finland 1970 och gjorde ett mål, när Sverige vann med 2–1. Det är hans finaste minne från den sportsliga karriären:

  • Första landskampen när jag sjöng nationalsången...vilken barndomsdröm!


Han kom i paus som ersättare för GAIS:aren Hasse Johansson. Efter en kvart rusade han fram på en retur – Tommy Svensson hade skjutit i ribban – och lade in bollen med en bredsida.

  • Jag kunde nästan inte fatta att det var sant. Dagen innan fick jag ett telefonsamtal på jobbet. Det var Orvar Bergmark som ringde och ville ha mig som ersättare för skadade Örjan Person. En timme efter anslöt jag till laget och fick sedan äran att göra mål!


Efter fyra framgångsrika säsonger i DIF lämnade Dan huvudstaden för ”spenaten”:

  • Då var det på modet att lämna storstan för ett lugnande och grönare liv på landet – ett slags Gröna Vågen-val.  Med två småbarn blev det ju toppen att landa i Landskrona.


Där blev han kvar i tre år innan han var tillbaka i Stockholm.

  • Jag visste ju att med fotbollen gick det alltid att flytta tillbaka. I samband med nytt arbete i just Stockholm fick jag också chansen att lira för Bajen. Jag är född i Enskede och gick i Maria Folkskola på Söder i många år. Satt på muren runt gamla Söderstadion och såg Hammarby som grabb.... så var det väldigt lockande.


Det blev två år i Bajen, innan ”Brådskan” avslutade sin aktiva karriär i Nyköpings BIS 1977.

Efter det vidtog en civil karriär som heter duga. Han byggde upp ett mycket framgångsrikt kosmetikbolag i Norden, Yves Rocher, i samarbete med det franska moderbolaget, där han satt några år i deras styrelse i Paris och slutade efter 20 år. Vid 50 bosatte han sig i Nice.

Men nu för tiden är det Båstad som gäller med golf in på knuten och så naturligtvis fotboll som han följer på TV.

Det här är en förkortad version av intervjun med Dan. Hela intervjun publiceras i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun publiceras i sin helhet. En bok full av berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv