Tillbaka i rampljuset

#69 Thomas Bodström

Thomas Lennart Bodström, född 9 april 1962 i Uppsala.

Meriter
Sveriges justitieminister 2000-2006.
Har spelat fotboll i 14 olika klubbar och 48 allsvenska matcher för AIK
Klubbar
1982-84 Spånga IS
1984      Taunton United, USA
1985      Spånga IS
1986      Enköping SK
1987-89 AIK
1990-93 Enebybergs IF

Mångsidig talang

Thomas Bodström -”Boda” i fotbollskretsar – läste in juristlinjen parallellt med sina år i Enköping SK och AIK. Han började arbeta på advokatbyrå där hans mentor Clas Borgström var chef.

  • Det nya jobbet innebar att jag slutade min allsvenska karriär redan när jag var 27 år något jag faktiskt ångrar idag. Advokatjobb hade nog ordnat sig ändå, men flera allsvenska säsonger var bara aktuellt då. Jag fortsatte ändå att spela fotboll i seriesystemet ända till år 2010.


Idag driver han advokatbyråer i åtta städer, skriver böcker och gör en del gästspel i TV och radio (Mix Megapol). Han har också varit ordförande i FIFA:s överklagandekommitté i fyra år och hoppas på att bli omvald senare i vår.

  • Professionellt är det mitt uppdrag i FIFA. Jag har också det dåliga omdömet att inte kunna sluta spela fotboll själv. Det innebär att jag spelar i författarlandslaget, veterankorpen, Vi Lirare samt varje lördag tillsammans med ett gäng kompisar. Jag ser också gärna landskamper och Champions League-slutspel, samt när mina favoritlag AIK och Leeds spelar.


Med den kärleken till fotbollen ligger det nära till hands att fråga vad som blir de viktigaste frågorna för svensk fotboll i framtiden.

  • Att vi ser till att alla killar och tjejer får möjlighet att spela så mycket de själva vill. Och att det finns tillräckligt med fotbollsplaner. Dessutom ska vi vara rädda om den svenska föreningsmodellen som bygger på hundratusentals människor som arbetar ideellt. 


Den före detta justitieministern minns med glädje de årliga matcherna mot oppositionen.

  • Vi var aldrig i närheten att förlora en enda match, det spelade ingen roll hur många unga förstärkningar motståndarna fick. Vi vann alltid ändå. Jag har aldrig sett så många sura moderater. Det ska tilläggas att det var dålig stämning redan före matchen och försämrades ytterligare efterhand.


Några uppoffringar under fotbollskarriären?

  • Jag har alltid varit noga med att ta det lugnt kvällen före match och det har förstås inneburit att jag missat en hel del fester och utekvällar som hör ungdomen till. Det blev ju också väldigt korta somrar med kompisar och flickvän när jag spelade på elitnivå. Men jämfört med idag hade vi ändå en väldigt stor frihet. Jag kan tycka lite synd om dagens elitspelare som knappt verkar kunna ta en öl under elva månader av året. Att de tjänar mycket mer pengar än oss kompenserar inte avsaknaden av frihet.


En given höjdpunkt för ”Boda” är när han 1987 i AIK:s färger mot Hammarby, på Söderstadion, gjorde sitt första allsvenska mål i en match där han av Dagens Nyheter blev utnämnd till "matchens lirare".

  • Det var höjdpunkten i min allsvenska karriär! Jag kommer väl ihåg målet. Jag tog bollen från "Champa" (Jean Paul Vonderburg) och sköt i farten till vänster om Lasse Eriksson i hans högra hörn.


Att få motståndare ur balans är ett beteende som är äldre än bollen. Vissa hade raffinerade trick:

  • När jag spelade i Djurgårdens pojklag, vilket jag gjorde i fem år, spelade vi alltid Queens ”We are the champions” på högsta volym i omklädningsrummet före match, så att det skulle höras in till motståndarlaget. Vi skrek alltid extra högt när det kom till meningen ”no time for loosers”.


”Boda” var inte född med sportslig silversked direkt. Pappa Lennart var utrikes- och utbildningsminister och inte idrottsintresserad.

Hur ”Boda” reflekterar över detta samt varför det nästan blev lite spooky på en restaurang i Umeå kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021 där intervjun med ”Boda” publiceras i sin helhet. Boken är full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv