Tillbaka i rampljuset

#25 Magnus "Ölme" Johansson

Leif Magnus "Ölme" Johansson, född 10 november 1971 i Ölme, Kristinehamns kommun, Värmland.

Meriter
7 SM-guld, 478 A-lagsmatcher för IFK Göteborg, 1 A-landskamp
OS-laget i Barcelona 1992.

Klubbar
1988-98 IFK Göteborg
1998-03 Groningen, Nederländerna
2003-07 IFK Göteborg
 

Meste mästaren

Är ”Ölme” den siste fotbollspelaren som har eget smeknamn som härrör från födelseorten? Förr i tiden drällde det av den typen av smeknamn: ”Åby” Ericson, ”Knivsta” Sandberg, ”Vittjärv” Sundqvist, ”Nacka” Skoglund, ”Bjärred” Andersson med flera.

Sedan sju år driver han ett eget företag som heter Enviroom AB, som erbjuder pergolor i aluminium som man styr med fjärrkontroll. Fördelen: man får ett tak när man önskar detta och när solen tittar fram så öppnar man taket. Innan han startade Enviroom jobbade ”Ölme” med IFK Göteborgs nätverk under fem år.

Visst stöttar hans bolag med partnerskap i vissa föreningar och själv ser han väldigt många matcher på TV. Självklart följer han IFK Göteborg slaviskt, men ser även andra lag i Allsvenskan ska tilläggas. Annars blir det mycket engelsk fotboll. ”Ölme” har även tränat Särö IK och Kullavik IF, men är numera endast en hejande förälder. Synpunkter har han:

  • Vi måste våga låta barnen vara lite mer egoistiska i ung ålder så de får utveckla sin egen teknik. De kommer märka själva att bollen går fortare när de får mindre tid vid bollen senare i utvecklingen.

Råden till unga talanger: ät, sov, träna, umgås med likasinnade kompisar och var beredd att offra vissa saker som du tror inte passar för just din framgång. Ge dig själv de bästa förutsättningarna för att genomföra din dröm. Men ha kul! Annars kommer inte utvecklingen i din takt.

Apropå utveckling:

  • När Blåvitts Roger Gustafsson kom upp till Kristinehamn och berättade om året som skulle komma i U-truppen är ett minne som etsats sig fast. Han hade en vision om laget och om mig som tilltalade mig. Så tack Roger!                                    Min kanske lyckligaste stund är den gången jag drog på mig Blåvitts tröja första gången mot AIK hemma som 19-åring och att vi dessutom vann med 5-0 kändes stort. Där tog min karriär fart. Självklart var alla åren med Champions League som en dröm.

Ja, Champions League bjöd på många lyckliga stunder. Märkliga också för den delen.

  • Jonny Ekström slängde av sig undertröjan på 15 gram mot Borussia Mönchengladbach i en träningsmatch innan Champions League i 41:a minuten och jag frågade honom vad han gjorde. Då svarade han enkelt ”Jag är för tung”, därefter hoppade han högst och nickade in 1-0. Efteråt pekade han på mig och sa ”vad sa jag - jag var för tung”. Sedan gjorde han två mål till i andra och vi vann med 3-0 borta. Sicken kung!


Blåvitt har haft profiler och svenska mästare som Bebben Johansson, Torbjörn Nilsson och Glenn Hysén. Men det är ”Ölme” som sitter med flest SM-guld i samma klubb på handen.

Högerbacken från Värmländska Ölme som gjorde 15 säsonger och skaffade sig kultstatus för sitt sätt att under år efter år alltid ge allt i varje situation.                                                  Thomas Ravelli har åtta SM-guld, men två av dem tog han i Öster. Alla ”Ölmes” sju har han med Blåvitt, det är flest i Sverige.
Imponerande lojalitet som sitter i. I samband med ödesmatchen mot Helsingborg borta den 8/11 stod IFK Göteborgs supportrar på broarna längs hela E6 ner till Skåne och stöttade laget. Vid Lindome-avfarten fanns två Blåvitt-legendarer på plats: Tobias Hysén och ”Ölme”.
 

Medge att det värmer i hjärtat - precis som många av intervjuerna gör. Du kan läsa dem alla i boken”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv