VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2021 Stiftelsen ViLirare

Året 2021 blev som 2020 ett mycket speciellt år med en pandemi som påverkade oss alla. Trots svårigheter pga olika restriktioner kunde vi genomföra de flesta av våra planerade aktiviteter.

BOKEN "Tillbaka i rampljuset”:

Ett av årets stora projekt, en bok med ambassadörs-intervjuer under titeln "Tilllbaka i rampljuset" , där 80 av våra ambassadörer ställde upp och berättade om sina respektive karriärer. Intervjuserien inleddes med nestor Svenne Lindberg (92år) och avslutades med lärjungen Ronnie Hellström(73 år). Redaktionen med Rolle Åman som huvudförfattare, Daniel Collin, Anita Petersson och Bosse Petersson kunde glädjas åt att boken levererades klar och färdig som planerat till den 7e augusti.
Tack vare bidrag från ett antal samarbetspartner gav projektet ett fint överskott till vårt stipendium.

FOTBOLLSKOLLO

ViLirare Fotbollskollo vänder sig till alla flickor och pojkar, oavsett kunskapsnivå i fotboll, i åldern 11-13 år.
Kollot som arrangeras i Mariefred genomfördes för 5e året i rad, traditionellt under första veckan i juli. 60 barn kom till Hammarens IP i Mariefred för en veckas kolloverksamhet.  Förutom fotbollsträning innehåller Kollot en rad olika aktiviteter på temat TRÄNA-ÄTA-TÄNKA-VARA. Våra ambassadörer på plats garanterar hög kvalité på träningarna och tillsammans med övriga ledare också betonar begreppet VARA. Vara en bra kompis, vara en förebild, vara en bra vinnare, vara en bra förlorare etc. Kollot avslutades med "Holmgren Cup", en snabbcup för deltagarna och där folkkäre Niklas Holmgren live-kommenterar matcherna. Diplom, korv med bröd och kaffe med kaka till föräldrar så avslutas Kollo-veckan. Kollot är ett samarrangemang med Strängnäs Kommun och IFK Mariefred.

AMBASSADÖRSTRÄFFAR

Ambassadörsmöten, en given aktivitet för våra ambassadörer som träffas och förstärker devisen "Vänskap över klubbgränser". Som en fd ex spelare sa vid mötet i augusti " ViLirare är det enda forum där jag träffar fd motståndare och bara njuter av att få träffa dom igen".
Golf i juni, padel i augusti och bowling i oktober är andra värdefulla aktiviteter då ambassadörerna möts. Golftävlingar som planerades till västkusten och Skåne ställdes in pga pandemi restriktioner.

INSPIRATIONSAKTIVITETER

Flera inspirationsaktiviteter har genomförts,  i Västerås, i Skara, i Kallfors och i Enköping. Ungdomar, killar och tjejer, i åldern 15-17 år har tagit del av våra ambassadörers tips och erfarenhet.
Tommy Söderberg, Steve Galloway, Kjelle Jonevret och Kenny Pavey har varit våra representanter vi dessa tillfällen. Förutom ren fotbollsträning pratar vi också med dessa ungdomar om värdet av fair play och repekt för varandra.

VILIRARE FOOTBALL FESTIVAL

En av årets stora händelse och en milstolpe i vår historia var eventet VILIRARE FOOTBALL FESTIVAL på Stockholm Stadion den 7e augusti.
En projekt grupp bestående av Thomas Kanestad, Bosse Petersson, Tommy Söderberg, Åsa Petersson, Camilla Rickstrand, Daniel Collin, Thomas Lundmark, Lasse Richt, Mikael Santoft, Micke Englund, Henrik Strömblad, David Nordbeck, Lasse Eriksson, Rolle Åman, Staffan Söderlund, Lisa Ek, Ulrika Thelin och Robert Hernadi, tog form i oktober 2020. Projektets mål var att genomföra ett heldagsevent och visa upp fotbollens goda kraft. "Alla är olika-olika är bra". SvFF, ICA och Nike/Stadium stöttade vår idé och säkrade projektets finansierig.
Programmet innehöll en barnaktivitet på förmiddagen, under ledning av Tommy Söderberg, med inbjudna spelare och ledare från 15 olika fotbollsklubbar från Stockholmsområdet, Enköping och Mariefred. Ca 200 spelare i åldern 11-13 år bjöds på bollövningar och lek på Stadions fina gräsplan och barn från föreningen Stockholm Frame Fotboll visade upp konsten i att spela fotboll i rullatorer.
Barnen delades upp i olika träningsgrupper och våra instruktörer på plats var Anders Limpar, Håkan Sandberg, Tomas Antonelius, Jonas Olsson, Steve Galloway, Martin Åslund, Marie Lilja, Joel Riddez, Babis Stefanidis, Thomas Dennerby, Jerry Månsson och Kenta Ohlsson. För utom dessa tränare fanns också ett 20-tal volontärer (ambassadörer) i olika roller runt arrangemanget. Åke Bulten Andersson legendarisk materialare i AIK fixade allt material och  Bojan Djordjic och hans restaurangkompisar fixade hamburgare, kaffe, läsk under dagen till deltagare och besökare. Robert Hernadi och företaget Sports Ground producerade tv bilder till vår YouTube kanal.
Ett extra omnämnande till programledarduon Niklas Holmgren/Henrik Strömblad som trots ett heldagsregn över Stockholm Stadion höll humöret uppe på både deltagare och publik. Beundransvärt.

Lite senare på eftermiddagen spelades en match mellan Gatans Lag FF och Niklas Holmgren All Stars, där bl.a fd utrikesministern Thomas Bodström glänste tillsammans med Dick Axelsson, Challe Berglund och Kim Martin som fick representerade hockeyfamiljen. Världens bäste innebandyspelare, Niklas Jidhe bjöd på en cykelspark av hög klass. Micke Appelgren, fd världsmästare i bordtennis, coachade tillsammans med Bajenikonen Billy Ohlsson, som också höll i sjukvårdsväskan.

På eftermiddagen spelade sedan ViLirare-laget mot Stockholm stadslag där vi segrade efter tre magiska mål från Abgar Barsom, Kenny Pavey och Erik Sundin. En coachseger tyckte Kjell Jonevret och Thomas Dennerby. 
Dagen avslutades på Bonnierhuset i Stockholm med en kamratmåltid och en "tröjauktion" till förmån för vårt stipendium. Zlatan-signerade Milan o Inter tröja, "Granens" o  Seb Larsson signerade landslagströjor samt Billy Ohlssons vardagsskor gick också under klubban. Lasse Richt och Tomas Antonelius skänkte tröjorna och Micke Appelgren köpte Billys skor och vi fick ett bra bidrag till ViLirare-stipendiet.

STIPENDIEUTDELNING

Den 14 november var det dags att dela ut årets ViLirare-stipendium på 100.000 kronor till GATANS LAG FF. Stipendiejuryn med Rune Larsson Bandhagen som ordförande utsåg Gatans Lag som vinnare bland de tre kandidater som gått till finalrundan.
Ca 100 inbjudna gäster fanns på plats i Bonnierhuset där det bjöds på mat, underhållning och mingel.

SLUTORD

Verksamhetsåret 2021 var till ända och i.o.m utdelning av vårt stipendium summerar vi året som trots tuffa pandemitider blev ett år då vi kunde gemensamt bidragsgivare och ambassadörsaktiviteter ge tillbaka till fotbollen genom ett historisk belopp på 100.000 kronor.

Vi känner glädje och stolhet över det vi gör!

Stiftelsen ViLirare
Januari 2022