Verksamhetsberättelse 2023

17 januari - Möte med ICA Stiftelsen och SvFF
Vi kallades till ett uppföljningsmöte hos ICA HK i Solna, där vår projektansökan "Från ideell till professionell" skulle behandlas. Motsvarande projektansökan inlämnades till SvFF 2022, på uppmaning av SvFF:s GS Håkan Sjöstrand.
Peter Hägg GS i ICA-stiftelsen var sammankallande till mötet där också SvFF var närvarande. Det infann sig en stor känsla av optimism hos oss när vi gick från mötet. Några veckor senare meddelade ICA att frågan nu ligger hos SvFF och ska behandlas där.
Långt senare och efter flera påstötningar meddelar Håkan Sjöstrand SvFF via ett sms att vi som Stiftelse inte har rätt till stöd från projektet "Alla är olika, olika är bra". Punkt slut och där tog 7 års uppvaktning av SvFF slut. Något respektlöst agerande.

18 april - Möte med Folksam
Ett årligt möte med Lars Inge Svensson på Folksam, som sedan 2017 stöttat vårt Fotbollskollo.

2 maj - Debattkväll om svensk fotboll
Med Expressen-TV som partner arrangerade vi en live-sänd debattkväll i Bonnierhuset kring svenskfotboll.
Claes Åkesson var moderator och sex olika ämnen debatterades. Huvudtalare var Hedvig Lindahl (damfotboll), Robert Hernadi (51%-regeln), Marcus Birro (supporterkultur), Niklas Jönsson(ungdomsträning) Olof Lundh (transparens inom svensk fotboll) och Jens T Andersson (SvFF framtidsvision).
En bra programidé värd att utveckla.

1 juni - Planeringsmöte "Football Festival"
Roland Blomstrand, ordf. i GAIS var sammankallande till mötet på Nya Ullevi i Göteborg. Inbjudna och närvarande var alla elitklubbar i Göteborg samt Göteborgs FF. Vi, med bland annat ambassadörerna Håkan Sandberg, Rolle Nilsson och Håkan Lindman på plats, gjorde en presentation av ViLirare och efter mötet tog GFF initiativet och föreslog en arbetsgrupp som ska undersöka möjligheten till ett ViLirare-event i Gbg under 2024.

8 juni - Golfmästerskap
Årets tävling, 8e upplagan, gick på fina Vidbynäs GK och vann gjorde Markus Hedström (Herok).
Sammanlagt ett 70-tal golfare på plats.

30 juni - ViLirare-laget i Borlänge
Erkan Zengin, Bojan Djordjic, Johan Arneng, Lolo Chanko, Niklas Sandberg m.fl. såg till att ViLirare-laget vann mot Team Dalecarlia Cup på sportfältet i Borlänge.

V27 - Fotbollskollo i Mariefred
Redan i februari var vårt 7e Fotbollskollo fulltecknat. Martin Mutumba, Hedvig Lindahl, Lolo Chanko, Kenny Pavey, Tommy Söderberg, Göran Göransson, Bojan Djordjic, David Nordbeck var på plats under veckan som instruktörer. Holmgren Cup avslutar veckan och naturligtvis var Niklas på plats och livekommenterade matcherna. Kollot är ett samarbete med IFK Mariefred.

1 augusti - ViLirare-laget i Södertälje
Inbjudna att spela mot Assyriska Veteraner i samband med Festival på Bårsta IP i Södertälje.  José Monteiro, Johan Arneng, Jerry Månsson, Sharbel Touma, Benny Lekström, m.fl. såg till att vi vann.

1 september - Framtidsmöte på Bonnierhuset
Ett strategimöte kring hur vårt initiativ ska leva vidare även efter 2024.
Efter att SvFF och ICA stängt dörren krävs nya vägar för att om möjligt finansiera en arvoderad verksamhetsledare inför 2025.
Lasse Eriksson föreslog att vi tillfrågar elitklubbarna (40st) om intresse finns att ekonomiskt stötta oss. Kalkylen gjordes på att 40 elitklubbar satsar vardera 25,000 om året i tre år (motsvarande det vi sökte hos SvFF och ICA i respektive projektansökan).
Mötets mening var att gå fram med förslaget och att snabbt tillfråga stockholmsklubbarna om deras intresse. Parallellt med förfrågan till elitklubbarna är strategin att tillfråga Spelarföreningen om ett ev samarbete. Det finns gemensamma intressen kring bl.a. arbetet med att stödja spelare och ledare kring psykisk ohälsa, spelmissbruk etc.
Med stockholmsklubbarna i ryggen och ett ok från Spelarföreningen har vi ett bra erbjudande att gå vidare med mot samtliga elitklubbar.

6 september - Digitalt möte med Spelarföreningen
Magnus Erlingmark, Caroline Jönsson och Peter Martinsson representerade Spelarföreningen i detta möte. Mötet kan sammanfattas i att våra respektive organisationer har många gemensamma intressen.
I en mycket positiv anda bestämdes att vi tar nästa steg i processen genom att fysiskt mötas i Göteborg.

22 september - ViLirare Padelmästerskap
Årets Padelmästerskap arrangerades i fina Padel Royale och mästare blev lag Mattias Musse Johansson/Pascal Simpson.

12 oktober - Möte med SvFF och Fredrik Reinfeldt
Malin Swedberg, Thomas Kanestad och Tomas Antonelius representerade oss i mötet med SvFF och ordf. Fredrik Reinfeldt. Syftet från vår sida var att informera om ViLirare och samtidigt påminna om att vår projektansökan fortfarande ligger obesvarad.
Vi blev lovade en återkoppling. Men svaret dröjer ännu!

26 oktober - ViLirare Bowlingmästerskap
Årets Bowlingmästerskap arrangerades i Birka Bowling och mästare blev Peter Langemar.
 
6 november - Möte med Spelarföreningen i Göteborg
Med ett löfte i ryggen från AIK, DIF, HAMMARBY och BP om att stödja oss ekonomiskt kring målet att arvodera en verksamhetsledare mötte vi Spelarföreningen på Unionens kontor i Göteborg.
Magnus Erlingmark var sammankallande och sammanfattade mötet med att vi i.o.m detta möte har förstärkt känslan av att vi kan uträtta värdefulla saker tillsammans. Han lovade oss ett slutgiltigt svar efter föreningens styrelsemöte den 6 december.
Vi väntar det svaret nu.

8 november - Sponsoraktivitet hos Kåges Herr
Kul partneraktivitet med Kåges Herr(golfsponsor) samt efterföljande pastakväll hos Abgar Barsom på hans resturang i Sundbyberg.

26 november - Stipendieutdelning
Årets stipendieutdelning skedde på resturang Torsgatan.
Sebastian Lundbäck Östersund utsågs av stipendiejuryn till 2023 års vinnare av ViLirare Stipendiet och fick ta emot checken på 100.000 kronor från prisutdelare Anders Limpar och Kicki Bengtsson.
Sebastian var en av 14 kandidater som tävlade om årets stipendium. Övriga finalister var Kjell Irestam Stockholm och Henrik Niemi Forsbacka.
Pia Sundhage var dagens huvudgäst!

2 december - ALLIANSPOKALEN padel
ALLIANSPOKALEN 2023 - "Vänskap över klubbgränser" avgjordes hos Padel Royale.  AIK lag 1 med Mattias Johansson/Göran Marklund var starkast och tog hem pokalen. Hammarby 2 kom på andra plats och AIK lag 2 blev trea. Förutom vinnarna så var Dick Lidman Andreas Andersson, Filip Bergman, Fadi Malek, Nahir Besara, Lolo Chanko, Pascal Simpson och Tomas Antonelius på plats.

Övrigt från verksamhetsåret:
Möten med IK Viljan och Enköping SK
Möten Jubileumsbroschyren
Nominering-och röstprocessen under sep-okt
Register på och rekrytering av nya ambassadörer/bidragsgivare
Bokföring
Inbjudningar till aktiviteter
Nyhetsbrev

Styrelsen ViLirare i januari 2024