"Tillbaka i rampljuset" presenterar


Varje lördag och söndag t.o.m maj 2021 kommer vi att presentera intervjuer med våra Ambassadörer.

Du kan läsa tidigare intervjuer genom att klicka på respektive namn under rubriken TIDIGARE INTERVJUER.

Redaktör är Ronald "Rolle" Åman

VI ÖNSKAR TREVLIG LÄSNING


Intervjuerna kommer att sammanställas i bokform som planeras att ges ut under hösten 2021. Vi samarbetar med Idrottsförlaget.

"Tillbaka i rampljuset"

Bo Niklas Holmgren, född den 5 februari 1966 i Järfälla, Stockholm.

Meriter
5 000 direktsända hockey-och fotbollsmatcher, i NHL, Premier League, Champions League, Allsvenskan, SHL och på landskampsnivå.

Mediakarriär
1990 Radiosporten
1993 Eurosport Nordic
1995 FilmNets
1997 CanalPlus
2008 Kanal 5
2009- Viasats Sportkanaler
 

”The Big Voice”

Bengt Grive, Lars Gunnar Björklund, Arne Hegerfors och Tommy Engstrand blev idoler och det var de som kom att forma Niklas framtid. Grive lärde honom det viktigaste, att som kommentator vara noggrann med språket. En kväll när Niklas kommenterade Afrikanska Mästerskapet hade han Grive i luren i paus: " Niklas du har använt ordet FENOMENAL två gånger på en halvlek, jag använde det ordet två gånger på 50 år" och så lade han på luren. Touché!

Niklas är född den 5 februari 1966, samma födelsedag som Cristiano Ronaldo, Gheorghe Hagi, Jesper Blomqvist, Carlos Tevez, Neymar och ”Svennis” – se det som ett tecken på en besvarad kärlek till fotbollen.

Hans styrka som kommentator är och har alltid varit mångsidigheten. Niklas gillar att göra fotboll och ishockey mest, men har också jobbat med simhopp, speedway, rodd, basket, handboll, curling, boxning och bordtennis. Som om det inte räcker – han har också kommenterat sumobrottning med Björn Hellberg! Alltid med stor passion och inlevelse oavsett sport och nivåer. 

I skrivande stund har Niklas gjort cirka 5 000 direktsända hockey-och fotbollsmatcher, de flesta gjorda i NHL, Premier League, Champions League, Allsvenskan, SHL och på landskampsnivå.

Hur startade det hela?

  • Fotbollen var allt för mig som liten kille. Jag hade mina idoler på -70 talet då drömmen fortfarande fanns om en egen spelarkarriär. AIKs forward Yngve Leback var en, Ralf Edström en annan och holländska storskytten Johan Neeskens gillade jag skarpt.

Ponera att en kille eller tjej i tonåren vill bli sportkommentator, vilka råd ger du?

  • Mitt bästa råd till unga talanger som vill satsa på yrket är att, precis som vilken idrottsman som helst, träna, träna, träna, helst mer än alla andra. Stäng av ljudet på tv:n och referera matchen själv, hitta ditt eget språk och stil. Kanske hittar du någon förebild som du kan ta råd av. Lyssna på andra!

Legendaren och en av Radiosportens stora, Mats Strandberg, menade helt allvarligt att det gjorde inget om man hade som han sa -"en skruv lös" som sportkommentator, det underlättar i yrket.

Vilken är svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga?

  • Den nya tekniken med bland annat VAR och målkameror är jag i grunden positiv till. Klart är att jag som många andra funderar mycket på hur den tekniska utvecklingen ska påverka vår idrott. En sak är säker och det är att tekniken, på gott och ont, är här för att stanna. Jag tittar alltid framåt, det kommer bli bra.

Vad minns du som den mest udda händelsen under alla dina år på kommentatorshyllan?

  • En händelse som jag trodde höll på att kosta mig jobbet och min karriär. Runt millennieskiftet och jag sitter på Upton Park (West Hams dåvarande hemmaarena), som vid den här tidpunkten var en byggarbetsplats.

Ja, vad den händelsen var, Niklas egen fotbollskarriär och vilka 5 matcher han klassar som de mest minnesvärda hittills i karriären kan du läsa om i boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

"Tillbaka i rampljuset"

Glenn Peter Strömberg, född 5 januari 1960 i Brämaregården på Hisingen, Göteborg. Numera bosatt i Bergamo, Italien.

Meriter 
UEFA-cupmästare 1982, SM-guld 1982, Portugisisk mästare 1983 och 1984, Guldbollen 1985, 52 A-landskamper, VM 1990.

Klubbar
1976-83 IFK Götborg
1983-84 Benfica, Portugal
1984-92 Atalanta, Italien

Plusstatistik på världsmästaren

Det är inte alla som kan skryta med det, men Glenn kan. Han var mycket lovande i bordtennis som ung och har en riktigt bra plusstatistik på världsmästaren Ulf ”Tickan” Carlsson från många möten i ungdomsåren.
 

  • Alla runt omkring sade ”Satsa på pingisen”. Men jag tycker att en lagsport som fotboll är roligare. Dessutom ville jag visa alla som hävdade att ”pingisen var min sport” att jag kunde lyckas inom fotbollen. Jag var 17 år när jag lämnade Lerkils juniorlag för att ansluta till U-truppen i IFK Göteborg. Året därpå bestämde sig klubben för att satsa på en del egna juniorer. Vi var fyra stycken; Dan Corneliusson, Glenn Schiller, Jan Liljekrans och jag som blev uppflyttade till A-truppen.

 
Resten är historia om det brukar heta: UEFA-cupseger, SM-guld, vinnare av Guldbollen, två gånger portugisisk mästare, spel i italienska Serie A och VM-spel. Vad rankar han högst bland meriterna?
 

  • Utan tvekan vår seger i UEFA-cupfinalen 1982 med IFK Göteborg mot Hamburg. Det var stort och överraskande att vi som första svenska klubblag klarade av att vinna en titel i Europa. Hamburg var ett av Europas bästa lag vid den tiden och vann Europacupen året därpå. En stark prestation av oss där vi växte som spelare och lag under hela den våren 1982.

 
En sådan lång och framgångsrik karriär måste även ha innehållit en del bisarra händelser?
 

  • Vi mötte nordirländska amatörlaget Waterford på bortaplan i en UEFA-cupmatch och hade fått slita oväntat hårt för att vinna det första mötet hemma med bara 1-0. Tjugo minuter in i returen kommer en stor ilsken schäferhund inspringande på planen och börjar jaga matchbollen. Ingen spelare ville ha bollen utan passar den snabbt vidare tills en av deras försvarare håller i den lite för länge. Hunden dundrar rätt in i honom och får honom på fall samtidigt som den hugger tag i bollen och biter sönder den. Till slut fick ett par vakter tag i hunden som säkert fick ett rött kort med sig på vägen ut.

 
Att Glenn inte är sysslolös efter den aktiva karriären har nog alla förstått, även om han tog ett beslut att unna sig fem-sex års ”pension” när han avslutat sin aktiva karriär. Det gjorde han också när han slutade i Atalanta 1992. Samtidigt bildade han familj och fick barn så det passade fint att bara vara hemma med familjen. Efter ett antal år fick han frågan av SVT om att börja kommentera matcher på TV. Hans första stora turnering blev VM i Frankrike 1998. Den, av TV-tittare så uppskattade, kommentatorsrollen rullar på.
 
Glenn håller också igång en egen kläd- och skokollektion samt sitt varumärke inom mat. Snacka om att flänga runt – totalt rörde det sig om över 200 resdagar med alla åtaganden. Men det var då det – i skrivande Coronatider har det mest handlat om att sitta i karantän i Stockholm, långt ifrån familjen i Bergamo, staden som anses vara själva epicentrum för smittan.
 

Vill du veta vad Glenn svarar på frågan om alla heter Glenn i Göteborg, vad han som bott utanför Sverige i 40 år ser som svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga, vilka ritualer några av hans lagkamrater i Atalanta hade innan match med mera ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Här beställer du
dina böcker.

Pris per bok är 395 kr som betalas vid leverans

Läs om vår vänförening ViLirare for Friends, och hur du kan stödja vårt årliga stipendium. Klicka på bilden nedan.