Titta på fotboll gör dig bättre!

Av - Nicklas Jönsson -
Nicklas ”6-0” Jönsson va namnet, med en alldeles för kort fotbollskarriär i OPE IF och Hammarby IF i slutet på 80- och början på 90-talet. Så har jag efter 25 år som entreprenör och digitaliserings expert i näringslivet, åter engagerat mig i Svensk Fotboll. Från 2020 även som ungdomstränare och ordförande i en egen liten förening vid namn MAJ FC. För att ge några duktiga och väldigt ambitiösa Pojkar 07 från främst Tegelhagens Skola i Sollentuna, bästa möjliga förutsättningar, nära hemma. Att spela vacker fotboll var dag. 

Blir man en bättre fotbollsspelare genom att titta mycket på fotboll? 

Jag har alltid sagt att det beror på hur man tittar. Söker därför alltid ställa frågor till mina unga spelare i Maj FC när vi ser på en match tillsammans, för att just få dom att titta mera aktivt och inte bara följa det som sker närmast bollen.
 

Men vetenskapen säger tydligen annat. För även om man bara sneglar lite på matchen, så uppfattar hjärnan vad som sker och söker skapa en logik och ett sammanhang av det. 

En god vän upplyfte mig nyligen och berättade att det är vetenskapligt bevisat att man blir bättre på att spela fotboll, genom att titta på andra som spelar fotboll. Det är hjärnans fantastiska ”spegla-kopiera” egenskaper som gör att man kan se hur någon annan gör något många gånger, så lär sig hjärnan det. Då blir det enklare sen att göra samma sak själv på träningar och matcher. Precis som vi som barn lär oss av vad våra föräldrar och äldre ev syskon och kompisar gör. Vi kopierar deras aktioner helt enkelt. 

Men det finns givetvis olika sätt att se på fotboll. En del gör det passivt i bakgrunden med en mobiltelefon/iPad i händerna som får mest fokus. Andra tittar bara på matchen med kompisarna, ser vad spelaren med boll gör och fokuserar bara på resultatet. Medans en tredje mer aktivt ser matchen, noterar rörelser och beslut samt aktioner som deras favoritspelare gör med och utan boll. Söker mentalt anteckna eller ännu mer ambitiöst skriva ner dom viktigaste aktionerna inkl tidssekvens så dom kan repetera och se dom senare igen. För att mera aktivt lära sig och använda fler sinnen för att förbättra deras hjärnas ”spegla-kopiera” egenskaper. 

Precis som att se andra spela är väldigt nyttigt, så är det kanske ännu nyttigare att se sig själv spela fotboll. Men att även då mentalt eller fysiskt/digitalt notera ner saker som man gör bra och dåligt i en match. Så att man lär sig snabbare och gör mer saker rätt och färre saker fel nästa gång. Men även hur ens kompisar gör och agerar i olika situationer, så att man kan spela ännu lite bättre tillsammans nästa gång.

I vårt lilla gäng Maj FC, Pojkar fyllda 2007. Så har vi spelat in våra matcher med vår fantastiska VEO kamera i många år nu. Lägger upp matcherna på vår Youtube kanal, så att alla spelare och fans ( samt konkurrenter…) kan se och analysera dom i efterhand. 

I brist sen på Videoanalytiker, men även för att skapa en mer aktiv inlärning. Så har vi senaste året börjat uppmana spelarna själva att Video analysera sin egen insats i utvalda matcher och kommentera direkt i vår eminenta 360Player tjänst digitalt. Vad dom gjorde bra och dåligt samt vad dom lärt sig från olika situationer i en match. I kombination givetvis med att vi ledare kommenterar utvalda situationer som spelarna kanske inte sett själva. Eller då kunde agerat på ett smartare sätt. 

Här har vi bara sett början på hur ny teknik kommer kunna göra våra unga fotbollsspelare, bättre mycket snabbare. Till en rimlig kostnad ändå. 

/Nicklas Jönsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln