Starkt av Janogy att träda fram


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det finns saker som är viktigare än att prestera på en fotbollsplan. Nyligen berättade den svenska landslagsspelaren Madelen Janogy att hon tar en paus från fotbollen på grund av psykisk ohälsa. Det är modigt och starkt av henne att göra det och jag önskar att fler vågar göra detsamma.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Jag känner inte Madelen Janogy, men som bosatt i Sunne och reporter på lokaltidningen vet jag att hon gjorde mycket för Mallbacken under sina år där 2014-2016. Jag har bara hört positiva saker om henne, både som person och som fotbollsspelare.

Men jag, liksom många andra, lärde känna henne först under VM 2019. Hennes frejdiga spelstil, hur hon alltid ville framåt och glädjen hon visade upp både på och utanför planen, nådde hela vägen in i svenska folkets hjärtan.

VM-succén gav henne sedan möjligheten att spela för storklubben Wolfsburg. När hon flyttade till Tyskland i december kändes det som att hela karriären pekade uppåt. Men faktum var att Janogys mentala problem började redan innan flytten, som hon berättade om för Expressen:

”Jag visste att det skulle bli tufft när jag skrev på för Wolfsburg, att flytta dit när jag inte mådde bra psykiskt. Men jag ville inte att det skulle hindra mig från min dröm. Det var ju det här jag ville, och som jag kämpat för hela mitt liv”

Madelen Janogy visste att livet skulle bli svårt i Tyskland, men hon gjorde som många andra hade gjort i samma situation. Inte minst inom idrotten. Där finns det sällan någon plats för att visa sig svag. Men till slut gick det inte längre för Janogy.

Det enda positiva med detta är att Madelen Janogy förhoppningsvis kan visa vägen för andra idrottare. Jag är övertygad om att det är många som mår dåligt i hemlighet, trots att det i dag finns ett helt annat fokus på den psykiska delen med mentala tränare med mera. Det är okej att må dåligt för en fotbollsspelare, det gör vi alla ibland. Det är starkt att våga visa sig svag. Krya på dig, Madelen Janogy.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln