Är 51-procents regeln rätt?Av - Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Nu när Corona-tiderna påverkar alla klubbar och kommer förändra förutsättningarna för alla svenska klubbar för en lång tid framöver, det spelar ingen roll om det är i division 6, Superettan, Damallsvenskan eller Herrallsvenskan, det påverkar ekonomiskt. Hur många föreningar kommer stupa under är ingen som vet, inga matcher, minskade sponsorer, inga biljett-intäkter och ingen försäljning i kioskerna. 
 

Etiketter: rickard johansson

Det kommer påverka spelarmarknaden där klubbarna måste vara smartare och hitta fynd från lägre nivåer, de måste jobba hårdare med utveckling av sina egna unga spelare. 

Men hur ska föreningarna göra för att överleva ekonomiskt? Ett sätt är kanske att slopa 51-procents regeln som Sverige hållit fast i med näbbar och klor, dvs att en förening måste ägas till 51 procent av medlemmarna. Ser verkligheten verkligen ut så? Antalet personer minskar för varje år på föreningarnas årsmöten, det blir färre och färre ideella krafter som ställer upp och kanske det är dags för svensk fotboll att göra som de flesta andra länder, att öppna upp 51-procents regeln, att privata investerare faktiskt kan köpa en klubb, få in kapital i svensk fotboll. De andra europeiska ligorna har inte den livlinan för de har redan den möjligheten men skulle svensk fotboll ändra det nu under Corona-tiderna så skulle det öppna upp helt nya ekonomiska möjligheter. 

Klart att det finns en problematik i detta men det går att skapa ett regelverk för att det ska fungera, både av Svenska Fotbollsförbundet att göra en ägarkontroll och att de som är medlemmar kan få rösta om en ny ägare. På samma sätt som de röstar om en ny ordförande så får en ny ägare berätta om sina planer för föreningen och sedan får medlemmarna säga ja eller nej till om föreningen kan säljas till den personen/konsortiet eller vad det nu kan vara. 

Nu står vi på branten vid en ekonomisk kollaps och varför ska vi säga nej till potentiella miljoner in i svensk fotboll? 

/Rickard Johansson 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln