Kul för Newcastle - tråkigt för fotbollen


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det är bara en tidsfråga innan ägarskiftet i Newcastle är officiellt. Från Mike Ashley, som ogillas (för att uttrycka det milt) av varenda Newcastle-supporter till prinsen i Saudi Arabien. Ekonomiskt och sportsligt är det från natt till dag, och vi är många som unnar Newcastle framgång - men är det verkligen på det här sättet man vill ta sig tillbaka till den engelska toppen på?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

80 procent ska köpas av Saudiarabiens förmögenhetsfond ”Public Investment Fund” som kontrolleras av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Omedelbart ska 2,5 miljarder skjutas in i klubben för att förstärka truppen och ge laget bästa möjliga resurser för att prestera på planen. Idel toppnamn ryktas redan till klubben. Nu verkar man ha riktat sig in på att Mauricio Pochettino ska bli tränaren som ska göra Newcastle till ett topplag, inte bara i Premier League utan Europa.

Jag är kluven till vad jag tycker om att Newcastle ser ut att bli nästa fotbollsklubb med obegränsade resurser. Dagens moderna fotboll behöver inte fler ekonomiskt dopade lag. Allt handlar tillräckligt mycket om pengar.

Å andra sidan har Newcastle inte haft några ambitioner att tala om ända sedan Mike Ashley tog över som ägare. En klassisk och stor klubb som Newcastle, med en trogen och stor supporterskara, förtjänar bättre. Det är nog inte bara neutrala fotbollsfans som är tudelade till detta. Newcastle-fansen själva vet förmodligen inte riktigt vad dem ska känna. Majoriteten lär välkomna kronprinsen med öppna armar. Allt är bättre än Mike Ashley.

Jag förstår om Newcastle-supportrar firar detta, men fotbollsromantikern i mig gillar inte det här alls. Fotboll är mer än pengar, jag vill tro det, men det börjar bli riktigt svårt att stödja den tesen nu.

I det här fallet är det mycket mer än den ekonomiska aspekten att väga in. Det är ett minst sagt kontroversiellt ägarskifte. Saudiarabien har en sorglig historik vad gäller mänskliga rättigheter och flera länder har hävdat att den Mohammed bin Salman beordrat mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.

Innerst inne, är det verkligen så här vi vill att fotbollen ska vara?

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln