You ain’t seen nothing yet

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.För tio år sedan utsåg FIFA, då lett av den famöse Sepp Blatter, en av sina mest kontroversiella mästerskapsvärdar hittills. Uppgifter om att Qatar kammade hem rösterna på grund av korruption sipprade snabbt ut och mästerskapet hotades så sent som i höstas av att flyttas till ett annat land.  Kritikerna frågade sig också hur den extrema hettan skulle påverka mästerskapet. Något som FIFA löste med att flytta VM från sommaren till november. Världens alla ligor får alltså snällt anpassa sig. För första gången i historien.
 

Etiketter: ronald åman

De avslöjanden som nu kommer från FBI borde inte förvåna någon som följt VM:s historia sedan 1974. Det finns en etablerad mygelkultur inom FIFA och de sex kontinentala konfederationer som representerar de olika världsdelarna.

Varför 1974? Jo, det var då João Havelange tog över rollen som FIFA:s president efter engelsmannen Sir Stanley Rous. Havelange satt på sin post mellan 1974 och 1998. Efterträdaren blev den tidigare nämnde Sepp Blatter som var president under 18 år innan Gianni Infantino tillträdde 2016.

Vad vill FBI mena?

En före detta medlem av FIFA:s exekutivkommitté ska ha tagit emot fem miljoner dollar för att rösta för att Ryssland skulle få fotbolls-VM 2018. Pengarna slussades till Jack Warner, då ordförande i CONCACAF (Nord- och centralamerikanska fotbollsförbundet), genom tio skalbolag i skatteparadis vid 20 tillfällen under perioden november 2010 till april 2011. 

FBI-dokument, som lämnats in till en amerikansk domstol, avslöjar också nya detaljer kring hur andra FIFA-potentater tog emot mutor för att rösta på Qatar. 

Åklagare i den stora utredningen kring FIFA har väckt nya åtal vid en domstol i New York. Dokument från utredningen, som nu blivit offentliga, avslöjar att det inte bara är Qatar som anklagas för att ha mutat sig till röster i samband med VM-omröstningarna 2010.

Vem är då denne Jack Warner?

Han är från Trinidad & Tobago och har varit inblandad i en lång rad av skandalerna kring FIFA. Han var en av de FIFA-pampar som greps av polis vid en razzia på ett lyxhotell i Zürich 2015. Samma år stängdes han av på livstid av FIFA.

De nu offentliga dokumenten visar hur Warner i ett mejl från en annan icke namngiven medåtalad utlovas fem miljoner dollar. Warner har genom åren nekat till alla anklagelser. Misstankarna om att Ryssland betalade för röster har alltid funnits där, men få konkreta bevis har presenterats. Tills nu.

Warner var även inblandad i Qatars försök att köpa röster och tillsammans med Mohamed Bin Hammam, en annan tidigare medlem av FIFA:s exekutivkommitté och den som fick i uppdrag att föra VM till Qatar. Bin Hammam utmanade samtidigt Sepp Blatter om ordförandeposten i FIFA. Båda männen har senare blivit avstängda av FIFA.

Rättvisan skördar sina offer. Ibland, får man tillägga när det gäller FIFA.
Åtalet som presenterades i början på veckan visar att de sedan tidigare avstängda fotbollsledarna Nicolás Leoz från Paraguay och Ricard Teixeira från Brasilien tog emot mutor för att rösta på Qatar 2010. Teixeira, för övrigt Havelanges tidigare svärson, som basade för det brasilianska fotbollförbundet och satt i FIFA:s exekutiva kommitté hade tagit emot motsvarande 100 miljoner kronor i bakfickan.

William F Sweeney vid FBI, som leder utredningen uttrycker sin besvikelse över korruptionen med mutor och ”bedrägliga upplägg som skapade allvarlig skada för fotbollen”.

Sorry, but you ain’t seen nothing yet, William.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln