Coutinho - från superstjärna till oönskad


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Coutinho har haft en lite märklig karriär. Han kom fram som en jättetalang, men lyfte aldrig så som man trodde i Inter. Genombrottet kom i Liverpool, där han utvecklades till att bli lagets, och en av hela ligans, bästa spelare. Sedan kom kom drömflytten till Barcelona som gjorde honom till världens näst dyraste spelare någonsin (efter Neymar), där det inte alls gått som förväntat. Barca lånade ut honom till FC Bayern - men inte heller där går magikern Coutinho att känna igen. Vad hände?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det har funnits många brasilianska talanger genom åren som har spåtts lysande karriärer, men som om av olika anledningar inte infriat förväntningarna. Jag var rädd att Coutinho skulle bli en sådan, under sin tid i Inter. För även om alla kunde se vilken exceptionell talang han var, inte minst med bollen vid sina fötter, så fanns det orosmoln; han var klen, spelade för svårt och utan större självförtroende. Många tvekade, så även Inter, som lånade ut honom till hans moderklubb, Vasco da Gama, och Espanyol. Genombrottet - som alla väntade på - kom dock aldrig i Inter.

Coutinho lämnade Inter för Liverpool i januari 2013. Priset, 8,5 miljoner pund, vittnade om att den tidigare jättetalangen, hade dalat i sin utveckling. Men Coutinho var fortfarande väldigt ung, 20 år, när han drog på sig den klassiska röda tröjan. Det tog inte många veckor innan Liverpool-fansen hade omfamnat sin nya brasse med öppna armar. Säsongen efter, 2014/15 blev han utnämnd i årets lag i Premier League och fick smeknamnet ”The Magican” av Liverpoolsupportrarna.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som gjorde att Coutinho gick från en tanig liten pojke med dåligt självförtroende till att styra och ställa lite som han ville i Liverpool. För det gjorde han verkligen. Coutinho låg bakom ALLT i offensiven, mer eller mindre, oavsett om det var med passningar fram till Luis Suarez, eller när han själv hämtade boll långt nere i banan, dribblade två-tre motståndarspelare, innan han knorrade in bollen med perfekt precision från 20 meter.

Han fortsatte sedan att dominera för Liverpool och var onekligen en av hela ligans, och världens, bästa playmakers och offensiva mittfältare. Supportrarna älskade honom, lagkamraterna likaså.

Sommaren 2017 kändes det som att Coutinhos tid i Liverpool gick mot sitt slut. FC Barcelona knackade på dörren, och han var tydlig med att han ville göra samma flytt som Luis Suarez gjorde tre år tidigare. Så blev det till slut, men flytten dröjde till januari 2018 och Coutinho gick från älskad till att, hösten 2017, få ett frostigt välkomnande av Liverpoolsupportrarna i match efter match.

Oavsett vad Liverpool tyckte om Coutinho så var det en saftig prislapp han lämnade för. 160 miljoner euro kändes där och då rimligt, för så bra var Coutinho. Liverpool hade alltså gått ungefär 1,5 miljarder kronor plus, men var samtidigt ledsna över att mista sin stora lilla magiker och stjärna.

Det går att skriva mycket om Coutinhos tid i Barcelona, som han än i dag tillhör. Varför jag inte kommer skriva så mycket om det är för att jag inte riktigt vet vad det är som har gått snett. En sak är säker - tränaren (numera före detta tränaren) Ernesto Valverde - verkade aldrig värdera Coutinho särskilt högt. Han testades både på en ytterposition och som central mittfältare, och visst fick han starta ett gäng matcher, men han var aldrig den bärande spelaren som under sin tid i Liverpool - en resa många gör när de plötsligt hamnar i skuggan av Lionel Messi.

När Valverde lite oväntat blev kvar i Barcelona i somras blev Coutinho det inte, han lånades i stället ut till Bayern München. Bara att låna ut en spelare, som för ett och ett halvt år sedan, kostade cirka en och en halv miljard kronor, är svårt att ta in. Men så blev det. Chans till revansch för Coutinho i Tyskland. Tog han den chansen? Nej, inte alls. Rent statistiskt har Coutinho gjort det okej i FC Bayern, men det var ändå inte i närheten av den Coutinho som vi såg i Liverpool.

Är Coutinho en bluff? Absolut inte, enligt mig. Det går att argumentera för att Barca betalade överpris, men att det skulle bli en sådan här flopp, trodde verkligen inte jag, som alltid varit ett stort fan av Coutinho. Rykten nu gör gällande att Barcelona siktar på att rea ut Coutinho till sommaren. Jag hoppas att Barcelona ger honom en chans till, för de behöver hans kvaliteter, men så lär det inte bli. Någon återkomst till Liverpool känns inte trolig även om det har nämnts som en tänkbar destination. Skulle jag gissa så blir det PSG som lägger vantarna på Coutinho, till en väldigt billig peng.

Det enda jag hoppas är att få se den riktiga Coutinho igen. Ni vet, han som skruvar in långskott som om det vore straffar, som flyter fram med bollen och som har en dödlig förstatouch. I vilken klubb det blir någonstans är mindre viktigt, så länge det är på europeisk toppnivå. Han är bara 28 år, glöm inte det.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln