Jakten på 10 000 timmarAv - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Alla elitklubbar talar vitt och brett om sin egna talangutveckling, om hur viktigt det är för svensk fotboll att producera och förädla egna spelare som ska lyfta laget för att sedan sälja vidare för dyra pengar. Proffsklubbar utomlands lägger ner många miljoner varje år på sin akademiverksamhet, Barcelona har sin ökända La Masia, vi har Auxerres fina talangverksamhet som under många år producerade talang efter talang under den legendariska ledaren Guy Roux men som visserligen dalat de senaste åren.
 

Etiketter: rickard johansson

Uttrycket 10.000 timmar har haft genomslag i Sverige, det vill säga forskningen som säger att det krävs minst 10.000 timmar för att bli riktigt bra på något men hur har vi det egentligen i de svenska akademiverksamheterna? Har vi tillräckligt med kvalitet i det arbete som vi gör? Når vi rätt antal timmar? Har vi rätt förutsättningar för att kunna bli ett La Masia eller ett nytt Auxerre?

Här har skolan en vital del,  mer specifikt fotbollsgymnasiet. Vi har våra NIU-skolor, vi har utbildade instruktör, skolorna har dessutom ofta koppling till elitklubbarna men här är min personliga uppfattning att det finns väldigt mycket mer man kan göra.

Inte så sällan så är träningarna på skolorna lite för ofta uppbyggda på samma sätt som lagträningarna. Här skulle jag vilja se en svensk klubb som klev in och gjorde något unikt, som byggde upp sitt fotbollsgymnasium utifrån en tydlig identitet.

Att kunna skapa en individualiserad fotbollsutbildning, individuella fysprogram, kostprogram, en lektion och analys med hjälp av video både individuellt och utifrån sin position varje vecka. Att ge spelarna de bästa tekniska hjälpmedel som går, pulsklocka och gps-mätare varje pass för att hålla belastningen under kontroll. Att varje träningspass byggs upp utifrån position, utifrån tekniska färdigheter som krävs. Att komma bort från de traditionella lagträningarna som ofta bedrivs även på skolträningarna. Det medför snarare att fler spelare ”bränner” ut sig själva för tidigt. Jag skulle vilja att elitklubbarna använde tiden som eleverna är på skolan och göra något mycket mer. Att göra något unikt, vissa fotbollsutbildningar ligger dessutom på fyra år, säg att en elev ligger på fyra timmar i snitt med möjlighet till extra fotboll på skoltid. Ett skolår är ca 38 veckor, 4 extra timmar per vecka gånger 38 veckor, 152 extra timmar per år i fyra års tid, det är runt 600 timmar av fotboll som eleverna kan bedriva på dagtid. Varje elitklubb borde fundera på hur kan vi använda dessa 600 timmar för att skapa en spelare som blir tillräckligt bra för att spela på den högsta nationella nivån?

Våga vara unika, våga tänk utanför det traditionella, våga satsa på det. För ett tiotal år sedan så var jag på studiebesök på en tysk fotbollsskola och fastnade för deras tydliga arbetssätt som användes i den tyska fotbollsutbildningen. Där byggdes varje träningspass upp i stationsform, det kunde vara individuella stationer, stationer där man jobbade i par, stationer för att bygga fotbollsfys, eller för att jobba med tekniska moment utifrån en viss position. Det var fler stationer under kortare tid men även färre stationer med längre tid på varje station. Detta skapade en stor variation i träningarna, det skapade också ett driv att leda sig själv och det blev en form av individualiserad träning vid varje skolträning och det gjorde det lättare er nivåindela varje station. Detta krävde såklart en extremt noggrann planering av varje instruktör, allt filmades och dokumenterades för att sedan kunna användas i samtalen med varje elev. Detta är bara ett sätt att hitta en identitet i sin utbildning och jobba utifrån något man tror på.

Vad som är rätt och fel, vad som funkar eller inte funkar, det är upp till varje enskild klubb men våga tänk annorlunda, utnyttja dessa extra timmar med fotboll på bästa sätt! Tänk att få ett svenskt La Masia i framtiden!

Att nå upp till 10.000 timmar är inte problemet, det är innehållet i de 10.000 timmarna som är det svåra!

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln