Bjuder ”hambofotbollens världsmästare” upp?

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.När Nations League lottades i veckan visade det sig att Sverige kommer att möta VM-vinnaren Frankrike, VM-tvåan Kroatien och europamästaren Portugal när turneringen inleds i höst.
 

Etiketter: ronald åman

Janne Andersson ser uppgiften an med tillförsikt och säger ”att visst har vi chans mot dem”.                     Ja, vad ska annars säga? I praktiken borde Sveriges chanser vara minimala, men osvuret är bäst när det gäller ”hambofotbollens världsmästare”.

I och med de svenska framgångarna i första delen av Nations League avancerade landslaget till A-divisionen där de allra tuffaste lagen finns. Därför förstod man att det skulle bli tufft motstånd. På papperet är det bara en grupp som ser värre eller lika illa ut - grupp 4 med Tyskland, Ukraina, Spanien och Schweiz.

I turneringen i sig är varje match viktig när vi ser till rankningsperspektivet. Att få så höga rankningspoäng som möjligt till nästa års VM-kval. Det känns som ett innovativt grepp från UEFA när man på så sätt får bort meningslösa och ointressanta vänskapslandskamper.

Låt oss se närmare på Sveriges grupp och möjligheterna där.

Grupp 3: Kroatien, Sverige, Frankrike, Portugal

Medge att det blir en het fotbollshöst med dessa motståndare! Se här ser spelschemat ut:

5 september 20.45: Sverige–Frankrike

8 september 20.45: Sverige–Portugal


9 oktober 20.45: Kroatien–Sverige

12 oktober 20.45: Portugal–Sverige

12 november 20.45: Sverige–Kroatien

15 november 20.45: Frankrike–Sverige

Vi tar motståndarna i kronologisk ordning:

Frankrike, regerande världsmästare, skulle nästan kunna ha två slagkraftiga lag på hög europanivå. Så bred är den talangfulla generationen. Att hitta hopp för svensk del blir inte lätt, men faktum är att i kvalet till VM 2018 tog Janne Anderssons landslag ledningen i Paris, men förlorade med 2-1 i en match där man skulle ha haft en poäng med sig hem. När Sverige mötte Frankrike på Friends Arena vann Sverige med 2-1. Så helt chanslösa är vi inte. Även om det är lätt att bli pessimistisk när man ser på Frankrikes trupp som bärs av tre, fyra riktiga kvalitetsspelare: N'Golo Kanté (Chelsea), kaptenen Raphaël Varane (Real Madrid), Antoine Griezmann (nu i Barcelona där han inte lyckats fullt ut) och den klart lysande stjärnan på den franska fotbollshimlen, Kylian Mbappé (PSG).

Portugal, regerande europamästare, är mer svårbedömda. Visserligen vann de EM senast, men det var trots allt fyra år sedan. I VM senast var Portugal en riktig besvikelse. ”Underbarnet” Cristiano Ronaldo har hunnit bli 35 år och hans målproduktion måste rimligen börja avta. Då måste andra spelare gå in och ta ansvar - Bruno Fernandes (Manchester United), Bernardo Silva (Manchester City) och lovande Diogo Jota (Wolverhampton) blir viktiga bärare. ”Nr. 7” har gjort 99 mål för Portugal sedan debuten 2003. Det blir inte lätt att ersätta. I det senaste mötet länderna emellan – 2017 – vann Sverige med 3-2. Det känns som Sverige ska slå Portugal. Åtminstone på Friends Arena.

Kroatien, VM-finalister senast, blir en svårare nöt att knäcka. Kroatien är ett spelskickligt lag, byggt på teknik och kreativitet, som håller högsta europeisk klass. Visserligen har den stora stjärnan, Luca Modric, blivit två år äldre (blir 35 i höst) sedan vi såg honom trippa omkring i Ryssland med öppnande lösningar i båda riktningar. Men har man bara 65 kilo att bära på är det en stor fördel när man passerat 30. Laget är i stort sett intakt sedan 2018 (Zlatko Dalic är fortfarande förbundskapten) med undantag av Mario Mandžukić som valt att pensionera sig själv i och med flytten från Juventus till Al Duhail i Qatar. Anmärkningsvärt är Alen Halilovics negativa utveckling, han som kallades för ”Kroatiens Messi” men som idag harvar i Heerenveen, utlånad från Milan.

Summa summarum: Extremt svårt motstånd, men inspirerande och intressant. Inte minst för att se om ”hambofotbollens världsmästare” vågar bjuda upp till dans på hemmaplan. Eller bara ”ligga rätt i positionerna”.  

För övrigt anser jag att Sverige behöver en renodlad idrottsminister.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln