Ekonomisk doping eller gråzoner?Av - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Fotbollen visar för tillfället upp många av sina sämre sidor, vi har den ständiga VAR-debatten där belackare tycker att VAR förstör charmen med fotboll, att det letas millimeter-rättvisa vid varje offside eller målsituation, förmodligen är det också samma personer som även kritiserade domarna när de tog fel domslut. Vi har Östersund-gate med alla luft-fakturor, hemliga sponsorer och risk för konkurs, Syrianska degraderades ner till division 2 för att sedan överklaga då förbundet själva hade gjort fel, vi har stora, starka Manchester City som utesluts ur Champions League för att de inte följt Financial Fair Play. Det är många mörka sidor från fotbollen som för tillfället tittar fram och skulle man lyfta på mer stenar, både de stora och de små stenarna så skulle man säkert hitta mer.
 

Etiketter: rickard johansson

Nästan alla föreningar i Sverige sliter dagligen med sin ekonomi och alla idrottsföreningar vänder ut och in på sin verksamhet för att få det att gå runt och då försöker man hitta alla kryphål som finns, men är det gråzoner eller är det regelbrott?

Att dela ut matkuponger till spelare som arvode men utan att beskatta dessa, att en klubb står för gratis lägenhet, att fylla i en högre närvaro på träningar för att få ut mer LOK-bidrag, att söka bidrag för projekt som inte genomförs fullt ut är bara några exempel på regeltolkningar, regelbrott och gråzoner. Detta har alltid förekommit genom alla tider. Tidigare när Bingolotto fanns så florerade det en hel del kontanter som aldrig redovisades, mataffärer sponsrade med matkassar som en del av lönen som heller aldrig redovisades. Blir det sportsligt orättvist eller är det en del av spelet?

Ideella krafter minskar, sponsringen minskar och hetsen efter att jaga framgång och vinster bara ökar vilket gör att klubbar försöker leta efter alla tänkbara lösningar för att få en så bra verksamhet som möjligt till en så låg peng som möjligt.

Ett sätt att göra det mer rättvist är att skapa tydliga regelverk, att skapa elitlicenser hela vägen ner till division 2, ju tydligare desto bättre.

Där det finns pengar och framgång att jaga så kommer det alltid finnas mörka krafter som lurar i kulisserna men fotboll är världens största sport och som tur är så övervinner allt det goda med fotbollen, snygga mål, en välfylld curva, hejaramsor, VM-slutspel, dribblingar, glädje, gemenskap och allt som hör till fotbollen, allt det goda övervinner det onda alla dagar i veckan. Låt inte klubben som är bäst på att hitta kryphålen segra, låt fotbollen tala, låt laget med bäst idéer, bäst taktik, smartaste värvningarna, bäst talangutveckling, bäst träningsupplägg, bäst lagkänsla, laget som jobbar hårdast, låt dessa klubbarna segra. De som jobbar med grundfundamenten, de ska få framgång.

Länge leve fotbollen!

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln