Håland är ”the real deal”


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Hajpen kring det norska stjärnskottet Erling Braut Håland är total efter tisdagens nya succé mot PSG i CL-åttondelsfinalen. Det känns som att det är ingen som klarar av att greppa 19-åringens senaste halvår. Inte ens han själv. Jag är mest tacksam över att en sån här osannolik resa ens sker på riktigt.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Jag ska inte låtsas som att jag har följt Håland länge. Innan säsongen visste jag inte ens vem han var. Det är jag inte ensam om så jag skäms inte över det, eller lite kanske. Men det är ju just det som gör att Håland-hajpen blev så stor som den blev, att han kom in i våra liv från ingenstans - och slutade aldrig leverera.

Att som 19-åring göra debut i Champions League för Red Bull Salzburg, efter bara ett par månader i klubben, och smälla in ett hattrick på det. Det är sensationellt på flera sätt. Jag minns att när jag såg highlights från matchen - man blev ju nästan rädd hemma i tv-soffan. VEM är detta? Med sina 194 centimeter stormade han fram hänsynslöst, med en hästspark till bollträff och med olika typer av mål. Till och med hans målfiranden var något man aldrig sett. Inte konstigt att en spelare som är byggd på det sättet gjorde tre mål i första halvlek av sin CL-debut - försvararna var väl rädda för honom.

En annan grej jag gillar med Håland är personligheten. Hans aura kanske inte skriker ”jag läste gymnasiematte i mellanstadiet”, men i de intervjuer jag har sett med honom är det en kille med fötterna på jorden och med mycket humor. Det är nog tur att han inte är likadan utanför som på planen, för där är han ett monster.

Hans val att lämna Red Bull Salzburg efter 17 (!) mål på 16 matcher för Borussia Dortmund var lite överraskande, men helt rätt. Håland ska spela i ett offensivt och tempostarkt lag som Dortmund, och han ska spela i ett lag där han spelar vecka ut, vecka in.

Den stora frågan nu är förstås hur bra han kommer att bli. Man får inte glömma att han bara är 19 år. Vi har sett många spelare förr som inte har lyckats ta det där steget som förväntat. Även Håland lär komma in i någon lång svacka någon gång. Det måste han göra, för fortsätter han ösa in mål i samma takt som under hela den här säsongen når han siffror som är bättre än någon annan. Totalt har han gjort 39 tävlingsmål den här säsongen.

Känslan när man ser Håland är dock att det inte är fråga om en galen form utan att han faktiskt är ”the real deal”. Varför? Han är bra på så många saker. Titta bara på målen han gör, det är oftast med vänsterfoten, men det kan vara både inne i straffområdet och utanför, med huvudet eller ett måltjuvsmål inne i boxen. Han är helt enkelt otrolig på att göra mål, på vilket sätt spelar ingen roll. Det är en egenskap som få spelare i hans ålder besitter - därför tror jag att vi fotbollsälskare som lärt oss att älska Håland, kan se fram emot att få se den här blonda norska ångvälten fortsätta skapa kaos i Champions League. Blir det också Håland som skjuter Norge till EM i playoff om en månad? Ingen skulle bli förvånad.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln