”Show us the money!”

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Ett sponsoravtal värt 15 miljoner kronor räddade Östersunds elitlicens. I prognosen som presenterades inför SvFF skulle pengarna komma in under november och december 2019. Men i skrivande stund (7 februari) har inte en krona hittat rätt.
 

Etiketter: ronald åman

För en vecka sedan publicerade Aftonbladet flera artiklar kring ÖFK och landets nu mest (ö)kända 15 sponsormiljoner. Vad det är för pengar som ÖFK säger sig ha fått in i sponsring? Klubben har systematiskt vägrat att uttala sig om vad det är för sponsor eller hur det har gått till att säkra ett så pass stort sponsorbelopp. 

ÖFK har sedan i oktober hävdat att pengarna är på ingång och till licensnämnden och överklagandenämnden sade man att pengarna skulle komma in före årsskiftet. Nu har januari gått och fortfarande har inga pengar setts. Klubben duckar alla frågor när media jagar företrädarna och när de väl får tag på dem slingar de sig som ett ålstim.

Sanningen är nog den att de inte har en aning om det kommer in några pengar eller inte. 

När det gäller de 15 miljonerna har Aftonbladet lyckats gräva fram att det rör sig om ett sponsorlöfte från en brittisk investeringsfond. Den som kopplat ihop fonden och ÖFK är en av klubbens anställda, britten Alan Barker som tillsammans med sin brittiska fru, bland annat jobbat som frukostvärdar i klubben. 

Paret Barker kom till Östersund och ÖFK från Storbritannien 2014 för att tillsammans med Daniel Kindberg starta upp ett projekt i Libyen som gick ut på att utbilda libyska fotbollsungdomar. Klubben skulle tjäna mångmiljonbelopp på detta varje år, enligt vad som då sades. Nu blev det inget av detta projekt. Kindberg förklarar detta med den kaotiska situation som då och nu råder i landet. 

När projektet avblåses var makarna Barker redo att återvända till de brittiska öarna, men Kindberg bad dem stanna kvar och anställde dem snabbt i klubben. 

Nu hävdar alltså Aftonbladet att det är Alan Barker som fixat kontakten med den brittiska investerarfonden. 

Situationen känns igen: Kindberg har genom sina kontakter fixat fram ett luftavtal i syfte att rädda likviditeten och därmed elitlicensen. Det verkar som att pengarna aldrig varit avsedda att betalas ut utan bara var ett skådebröd för licensnämnden. Att det är så verkar inte helt otroligt, givet hur saker och ting nu uppdagats.

Ställ dig själv frågan – varför skulle en brittisk investeringsfond lägga 15 miljoner i en svensk fotbollsklubb på konkursens rand?

Bli inte överaskad om det kommer nya vändningar i den här mystiska resan mot elitlicens. 

För tre månader sedan skrev jag i detta forum: ” Utan Daniel Kindberg hade fotbollshistorien om Östersund aldrig hänt. Utan Kindbergs pengar hade planet mot Europa aldrig lyft. Men nu är piloten dömd och domen är hård. Tre års fängelse i tingsrätten, men han kommer att överklaga till hovrätten och är säker på att vinna där.”

Kindbergs ledarstil är väl känd – han har styrt klubben med järnhand, hans vilja är den som gällt och antingen accepterar man det eller så kan man inte vara kvar. För att få mandat till att leda klubben efter eget huvud har han varit tvungen att upparbeta en skara av människor som stöttar honom och ser upp till honom i och utanför klubben. 

Det var tack vare en till Kindberg lojal anställd, nämnde Alan Barker, som kontakten tydligen kom till med den brittiska fonden. Det var sannolikt Kindberg som sydde ihop paketet och presenterade för styrelsen. Man kan förstå att det nog var så det gick till när nu ingen i ÖFK överhuvudtaget vill kännas vid den här uppgörelsen. 

På ÖFK:s hemsida nämns inte ett ord om avtalet eller det ekonomiska parterrläge föreningen hamnat i, bara aktuella och soliga bilder från träningslägret i Portugal. (Hur man nu hade råd att boka den trippen?)

Värdegrund – begreppet alla talar om, men få kan förklara – har under det senaste decenniet sålts in på olika verksamheter, oavsett bransch, och har idag blivit en trött kliché. Men likväl ska alla ha en värdegrund att vila verksamheten på, gärna då i form av en akronym som de involverade ska hänga upp mantrat på. Så här låter Östersunds FK:s värdegrund:

Definition på värdegrund: Ett gemensamt förhållningssätt till verksamheten och en beskrivning av de värderingar som vi delar och som styr vårt handlande och beteende.

ÖFK;s värdegrund exemplifieras genom våra värderingar som är (ÖLUPP):

 

  • Öppenhet
  • Långsiktighet
  • Uppriktighet och ärlighet
  • Pålitlighet
  • Professionalism


Handen på hjärtat - känns dessa påståenden som en trygg grund att bygga på i nuläget?          

Sätt ett motsatsord istället och du hamnar närmare verkligheten.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln