Har Neymar nått sin fulla potential?


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Han skulle bli den som tog över stafettpinnen efter Cristiano Ronaldo och Lionel Messi som världens bäste fotbollsspelare. I går fyllde Neymar 28 år. Det är nu han ska vara som bäst. Är han det?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Den här säsongen har Neymar – tycker jag – varit en av världens absolut bästa spelare. Men han har varit det lite i skymundan. Den stora anledningen är så klart laget och ligan han spelar i. Att han dominerar mot seriekonkurrenter och tar PSG till ännu en ligatitel är precis vad alla förväntar sig.

En annan anledning är att han spelar för få matcher. Alltid är det något som gör att han missar en match då och då. Så sent som i tisdags hamnade han i nytt blåsväder då han saknades borta mot Nantes efter att ha blivit skadad under en födelsedagsfest. Det är inte första gången. Totalt har Neymar spelat 14 ligamatcher av lagets 23 den här säsongen, och gjort 13 mål och 6 assist.

När han väl har spelat så har det sett så där oförskämt enkelt ut som det kan göra när Neymar spelar fotboll. Det är heller ingen spelare som är lika underhållande att se spela fotboll.

Räcker allt detta? Nej, det gör det inte. Neymar har en bra bit kvar för att han ska nämnas där uppe med nutidens största, Messi och Ronaldo, som otvivelaktigt räknas som två av de bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Hans val att lämna Barcelona för PSG har definitivt varit ett misslyckande. Dels för att den franska ligan är för dålig, dels för att PSG floppat år efter år i Champions League. Han vann både La Liga och Champions League samma säsong med Barcelona som 24-åring. Tanken var att han skulle göra PSG till CL-mästare men både han själv och laget har inte presterat när det behövts som mest.

Är det här Säsongen för PSG där allt stämmer? Med Mbappe och Neymar på topp går det inte att utesluta det, men misslyckas de igen, då måste Neymar byta lag och liga. Han är för bra och för stor stjärna för att ödsla ytterligare år i skymundan i Frankrike. Samtidigt är det upp till honom att faktiskt steppa upp och ta PSG till en stor europeisk titel som klubben siktat på ett tag nu.

Det kan låta hårt, men jag tycker inte att Neymar har levt upp till förväntningarna. Vi var nog många som trodde att Neymar skulle vara nummer ett nu, men där är han inte ännu. Att potentialen finns tvivlar jag inte en sekund på, men jag tror inte han når den i PSG. Vad tror vi, Real Madrid? Manchester City? Det blir ingen billig peng i så fall, men de lär knappast tveka om en liten, liten möjlighet dyker upp.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln