Vad har hänt med Bournemouth?


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Bournemouths resa från sist i fjärdedivision till Premier League på sju år var sensationell på så många sätt. Det som många trodde skulle bli en kort sejour i finrummet har blivit bra mycket längre. (fem år). Men efter att ha etablerat sig i Premier League har man den här säsongen tagit flera steg tillbaka - och är nu inne i sin sämsta period i PL under hela Eddie Howes tid. Nedflyttning kan innebära förödande konsekvenser. Är sagan på väg att ta slut?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Nu vann Bournemouth visserligen i senaste PL-omgången hemma mot Brighton, men innan dess hade man tagit en seger sedan början av november - mot Chelsea på Stamford Bridge. Vad är det som har gått snett?

Inför säsongen tycker jag att Bournemouth hade ett starkare lag än någonsin. Truppen kändes både spetsig och bred och en plats på den övre halvan var trolig. Det började okej, sedan kom skadorna, och de bara fortsatte. Den senaste tiden har det varit så många skador att man börjar ifrågasätta om de gör något fel i träningen. Men skador hör till fotbollen och det är inte bara därför Bournemouth haft det blytungt de senaste två-tre månaderna.

Försvaret har aldrig varit Bournemouths styrka, det har varit deras offensiv med mycket bollinnehav kombinerat med djupledsspel. Faktum är att Bournemouth aldrig sett så iskalla ut offensivt i PL som den här säsongen - trots ungefär samma spelare.

Eddie Howe är mer eller mindre gud i Bournemouth, efter allt han har gjort ska det mycket till om han riskerar sparken. Men, fortsätter det se så här illa ut, både spelmässigt men framför allt resultatetmässigt, då måste han sparkas. Vi ser det allt oftare i dagens fotboll, Tottenham gjorde det i höstas, lät den omåttligt populäre Pochettino sparkas. I vissa fall är allt som behövs en ny röst. Spelarna tröttnar, ibland omedvetet, på samma röst och idéer dag ut och dag in.

Just nu ligger Bournemouth på nedflyttning. Skulle det bli så att man åker ur är jag rädd för att man blir en sådan klubb, så som Portsmouth, som stupar rätt ner ännu längre ner i seriesystemet. Varför? Deras ryske ägare, Maxim Demin, har pumpat in stora summor pengar i klubben, vilket är en av faktorerna till varför Bournemouth lyckats etablera sig i Premier League. Man får inte glömma att Bournemouth, utan sin rika ägare, alltjämt är en liten klubb, med en arena som bara tar emot runt 11 000. Vad händer om klubben åker ur och det inte längre finns en ägare som hjälper till med kapitalet?

Det kan tyckas märkligt om Bournemouth sparkar Eddie Howe, men med tanke på vilka konsekvenser en nedflyttning kan innebära måste Bournemouth se sig själv i spegeln och rädda klubben medan de kan - till sommaren är det troligen för sent.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln