Är Quique Setién rätt man för Barcelona?


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det har legat i luften ett tag. I och med förlusten mot Atletico Madrid i Supercupen i torsdags kom då beskedet, till många Barca-supportrar stora glädje. Ernesto Valverde tvingas lämna jobbet som tränare. Kort därefter stod det klart att hans ersättare blir Quique Setién.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det kan tyckas märkligt, nästan korkat, att serieledarna i La Liga sparkar sin tränare. Men det är inte konstigt, tvärtom är det fullt rimligt. Enligt mig borde de ha gjort sig av med Valverde redan innan säsongen, som jag skrev om i en tidigare ViLirare-krönika i början av november. Varför jag, och så många andra inte trott på Valverde är inte för att han är en dålig tränare. Jag är övertygad om att vilket tränaruppdrag han än antar härnäst, kommer lyckas. Problemet är att han aldrig var rätt för Barcelona. Där räcker det inte att vinna två raka ligatitlar, det måste spelas en attraktiv fotboll också. I den aspekten är Quique Setién ett avsevärt bättre val.

61-årige Quique Setién gjorde sin första säsong som tränare i spanska högstadivisionen så sent som 2015, då han tog över Las Palmas. Han förde då laget från nedflyttningsplats, som de låg på när han tog över, till en elfteplacering. Säsongen efter, i hans första hela säsong, hamnade de på en fjortondeplats. Tiden i Las Palmas blev hans stora genombrott som tränare. Den stora anledningen till det var hans spelfilosofi. Säsongen 16/17 var Las Palmas nämligen det laget, bortsett från Barcelona, som hade högst bollinnehav av samtliga lag i La Liga.

Quique Setién är en stor förespråkare av den fotbollsideologi som en viss Johan Cruyff stod för, vilket det höga bollinnehavet bevisar. Quique Setién hade sedan två år som tränare i Real Betis. Den första säsongen blev en stor succé. Från lagets 15:e plats säsongen innan tog han det klassiska laget från Andalusien till en sjätteplats. Säsongen efter blev inte lika lyckad, om än helt okej (tiondeplats). Efter det lämnade han.

Nu väntar alltså en av världens största klubbar. En tuff utmaning för Quique Setién, vars CV inte imponerar för en Barca-tränare. En sak är i alla fall säker, den fotbollen som Quique Setién står för är den som supportrarna vill se och det är få tränare som tror lika hårt på sin spelfilosofi som just Quique Setién. Orosmolnet är om han är redo för en sådan här stor klubb, mitt i brinnande säsong, men också om han kan få ordning på defensiven. Är det någon svaghet man kan säga om Quique Setién så är det just defensiven, vilket målskillnaden både från Las Palmas och Real Betis bevisar. Inte en enda gång slutade hans lag på positiv måldifferens under en säsong.

Själv gillar jag Quique Setién, sättet han lyfte Las Palmas och Real Betis på, inte bara i tabellen, utan hela klubben i stort tack vare sin spelfilosofi, var häftigt att se. Jag hoppas att han lyckas i Barcelona. Om han ska göra det är en bra start nödvändig för tålamodet är inte lika stort i Barcelona som i Las Palmas och Real Betis. Han måste lyckas med det Barca kräver – att vinna La Liga och/eller Champions League varje säsong, samtidigt som ska det spelas underhållande Tiki-taka-fotboll igen på Camp Nou. Det finns enklare uppdrag.

Han får också klara sig utan Luis Suarez sina första månader. Men kan Quique Setién applicera sin spelidé, göra Barcas mittfält och tiki-taka-spel till det de en gång var, tror jag att både supportrar och styrelse kan ha överseende med om de inte går hela vägen i Champions League i år. Barcas val av Setién tolkar jag som ett långsiktigt sådant. Låt oss som gillar fotboll hoppas att det blir rätt val den här gången.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln