Hjärnornas kamp på Emirates


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

En FA-cupmatch i den tredje omgången mellan Arsenal och Leeds kanske inte låter så hett på förhand. Men vad händer egentligen när man sätter två taktiker emot varandra på tränarbänken? Jo, allt blir mycket mer intressant. Måndagens drabbning på Emirates Stadium svarade på varför det är så många som gillar att titta på fotboll. Tacka Mikel Arteta och Marcelo Bielsa för det.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Nu satt förvisso inte Marcelo Bielsa på bortalagets tränarstol. I vanlig ordning hade han med sig sin egen pall, för det ska inte vara bekvämt att se på fotboll. Särskilt bekvämt att ha Bielsa som tränare är det inte heller. Jag själv har aldrig haft det, men man har ju hört en och annan spelare berätta hur det är.

I ett och ett halvt år har argentinaren Bielsa, som Guardiola kallar för världens bästa tränare, varit tränare för den klassiska storklubben Leeds United. När han tog över låg de på 13:e plats i Championship. I andradivisionen är man fortfarande, men Bielsa satte sin prägel direkt på laget och nådde playoff till Premier League i sin första säsong.

Den här säsongen toppar laget Championship. Därför trodde många att man kanske inte skulle satsa fullt ut på ett FA-cupmöte borta mot Arsenal, som i sin tur borde värdera cupen mycket högre. Men Bielsa går aldrig in halvhjärtat i något när det kommer till fotboll. Han ställde ett starkt lag på banan och fullkomligt körde över Arsenal i den första halvlek. Ja, så var det faktiskt. På grund av Leeds oskärpa i avslutningslägen stod det dock mirakulöst nog 0-0. Det borde ha stått 0-2 eller 0-3.

Trots att det inte kom som någon överraskning att Bielsa skulle pressa högt och springa som galningar, verkade det som Arsenal var tagna på sängen. Leeds kontrollerade och dominerade hela spelet medan Arsenal-spelarna nästan såg chockade ut. Vad de än gjorde så vann Leeds tillbaka bollen. Arteta gestikulerade och skrek längs sidlinjen men inget blev bättre. Matchen stod 0-0, men coachkampen 3-0 till Bielsa.

Det som gjorde att Leeds dominerade så kraftigt var deras oerhört aggressiva och höga press. Varenda spelare visste exakt vad de skulle göra, när de skulle gå upp och pressa, eller avvakta. Detsamma gällde när de hade boll, det gick snabbt och det var tydligt vad de skulle göra. Spelarna gjorde allt till punkt och pricka, som den noggranna perfektionist Bielsa är och kräver av sina spelare.

Vad skulle Mikel Arteta göra? Det undrade många i halvtid. Svaret var, höja rösten rejält och göra så att Leeds fick smaka på sin egen medicin. Direkt efter den halvleken blåstes igång hade Arsenal ett presspel högre upp i banan och ett mer organiserat sådant där alla skötte sin roll, som Leeds i första halvlek. Helt plötsligt var det Arsenal som fick Leeds att slå felpassningar från back till mittfält, och det var Arsenal som dominerade bollinnehavet. Då kom också målet, och kanske berodde det helt enkelt på att Arsenal hade ett på pappret mycket bättre lag.

Leeds orkade inte i den andra halvleken. Är det någon kritik man kan ge Bielsas spelfilosofi så är det att den kräver en enorm fysik av spelarna, match ut och match in. Jag ser inte Leeds i varje match, men mot Arsenal blev det väldigt tydligt att energin inte räckte till. Det är svårt, nästan omöjligt att spela med den pressen och intensiteten som Leeds gjorde under den första halvleken, i 90 minuter.

Summa summarum är jag ändå glad att jag fick se två stora taktiker göra så stora avtryck på en match. Arteta och Bielsa är två relativt olika sorters tränare, som vann varsin halvlek av matchen. Men de visade vilken inverkan en tränare faktiskt kan ha på ett lag. Man kan hävda att Arteta taktiskt sett hade en misslyckad första halvlek men man får inte glömma att han alltjämt bara är i början av sin tid som tränare i Arsenal, där han experimenterar och inte kommit så långt i sin process. Bielsa däremot, har varit i Leeds såpass länge att spelarna vet, och köper hans taktik till fullo.

Att Arteta är rätt man för Arsenal tvivlar jag inte en sekund på efter det han visat upp på den här korta tiden. Att Bielsa är rätt man för Leeds vet alla. Jag hoppas att han tar Leeds upp till PL, för en tränare av hans kaliber hör hemma i världens bästa liga. Och Leeds hör hemma i Premier League.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln