Arteta - ett spännande val av Arsenal


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Allt tyder på att Mikel Arteta blir Arsenals nya huvudtränare. En rekrytering som känns både spännande och rätt - trots att han aldrig varit huvudtränare i någon klubb tidigare.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det är just det - bristen på erfarenhet - som tvivlarna har som argument. Jag kan förstå det, samtidigt som jag tycker att erfarenhet i dag värderas för högt när en ny tränare ska rekryteras. Det är många som lever på gamla meriter.

Majoriteten av Arsenal-fans på sociala medier verkar ändå positivt inställda till Mikel Arteta som tränare. Jag är en av dem. Framförallt känns det spännande. Det är svårt att veta exakt vilken fotboll Arteta står för och vad han är för sorts tränare. Kanske är det just därför det känns så spännande.

Arteta spelade fem säsonger i Arsenal, de sista som lagkapten. I tre och ett halvt år har han sedan jobbat som assisterande tränare till Pep Guardiola i Manchester City. Han känner Arsenal väl även om många pjäser både på och utanför planen från hans tid i klubben inte är kvar.

Mikel Arteta är redo för sitt första stora uppdrag som huvudtränare. Arsenal känns som en passande uppgift, så som klubben mår i dag. Pressen kommer till en början inte vara så stor eftersom den här säsongen redan är körd, mer eller mindre. Det är ingen som kräver att Arteta ska ta Arsenal till en topp fyra-placering. Han har råd att experimentera och testa sig fram, så länge supportrarna, spelarna och alla runtomkring känner att det går åt rätt håll. Sen är det alltid viktigt med resultat, inte minst för hans egen skull.

Varför jag är så spänd på vad Arteta kan göra i Arsenal är inte för att han jobbat tre och ett halvt år tillsammans med en av världens absolut bästa tränare, Pep Guardiola, utan för vad Pep och Man City-spelare säger om sin kompanjon. Det är lovord efter lovord. Sånt kan man inte bara bortse ifrån, det säger väldigt mycket.

Vilka utmaningar har Arteta i Arsenal? Väldigt många, är den spontana tanken med tanke på hur det sett ut den här säsongen. Det mest akuta problemet som han måste få bukt på är defensiven. Om den går att förbättra avsevärt, eller om det krävs ett januari- och sommarfönster, återstår att se, men får han ordning på defensiven så är mycket redan vunnet. Offensivt är Arsenal nästan en dröm att komma till som tränare, det är mittfältet och försvaret som måste bli bättre.

Allt detta ska göras utan att spela en för tråkig och destruktiv fotboll. Men den risken känns minimal. Det vore väl konstigt om Artetas spelidé inte påminde en del om Guardiolas. Räkna med ett passningsorienterat Arsenal, precis som vanligt.

Det ska hur som helst bli oerhört intressant att se hur Mikel Arteta klarar sitt första stora test, om han nu blir klar till slut, det verkar vara en tidsfråga. Det är en tuff bransch att leva i, som tränare. Misslyckas han här så kan hans fina rykte sotas ner direkt, så han bör ta chansen. Gör han det? Jag är inte övertygad. Men jag hoppas verkligen det, för Arsenals skull och för Artetas skull. Det är lätt att tycka om Mikel Arteta.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln