Vilka föreningar blir först att hänga på?


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Malmö FF:s medlemmar sa sitt, styrelsen såg till att registrera ett eget lag i damernas division 4 och bjöd in till ett provspel som jag inte tror svensk fotboll tidigare varit med om. Ett gäng spelare valde att lämna en klubb för en annan och Malmö var den förening som fick kritik – den som söker skall finna, och så vidare.
 

Etiketter: jimmy åkesson

När Malmö FF öppnade upp för en provträning där närmare 100 spelare skulle bli 18 fanns det lika många drömmar om att representera de himmelsblå. Det började där, det som många ser som en transportsträcka mot damfotbollens finrum. Damallsvenskan. SM-guld. Det brukar vara så det pratas där nere i Malmö, och varför skulle det inte göra det?

Vinnarkultur och en ekonomisk fördelaktighet brukar ofta komma hand i hand. Det nya MFF  dam har inte vunnit någonting, men de siktar högre upp än vad något division 4-lag någonsin gjort – och de har supportrarna i ryggen. De som såg till att Limhamn Bunkeflo inte blev Malmö. De som värnade om kulturen, det egna.

När de där 18 spelarna väl presenterades så fanns det spelare med både erfarenhet från Elitettan och juniorlandslag som inte blev en del av det nya laget. Istället kom 13 av dem ifrån en klubb fyra och en halv mil från Stadion.

Malmö FF får en trupp som till stor del redan känner varandra och som vann division 1 2019. Det vore dumt att inte utnyttja den chansen om den kom till dem. Nog hade de hittat ett antal andra spelare som höll tillräckligt hög kvalitet utan att känna varandra – men när ambitionen är att klättra så fort som möjligt i seriesystemet så har de redan nu en mer eller mindre färdig startelva tillsammans med en tränare som kan spelarna sedan tidigare.

Och det är en ordentlig skillnad på att ta över en plats i ett seriesystem och flytta över en redan befintlig trupp mot att starta om från början och erbjuda plats till de kontraktslösa spelarna som aktivt valt att ta sig dit. Det vore ännu konstigare att på något sätt begränsa antalet spelare per klubb för att vara snäll, eller för den delen värva ett ”lagom” lag för att inte springa ifrån de nuvarande lagen i samma division.

Om det är känsligt? Klart det är. Precis lika känsligt som om de spelarna som lämnade Dösjöbro ha gått till en seriekonkurrent. Att diskussionen kring Malmö FF:s eventuella sammanslagning med Limhamn Bunkeflo klumpas även i det här fallet känns mer som ett sätt att leta – och hitta – kritik att rikta mot klubben.

Ingen hade väl på allvar trott att de bara skulle lockat till sig spelare som höll division 4-nivå. Om de ska bli bäst så måste de värva spelare som är bättre än den division de ska ställa upp i. Om du vill vinna division 4 bör du träna på en nivå som är högre än division 4. Nu kommer de ha alla chanser att göra det.

Varumärket och klubbemblemet gör sitt. De kaxiga uttalandena om att bli bäst i Sverige, vara ledande i Norden och etablera sig i Europa gör sitt. Lyckas de med allt det där så kommer det vara ett lyft, det kommer att tvinga andra svenska fotbollsklubbar och dess damverksamheter att steppa upp för att hänga med. På vägen dit kommer de andra lagen göra allt för att stoppa dem. Om herrarna kan nå dit de nått så kan damerna göra samma sak när förutsättningarna finns.

Det behövs satsningar och det behövs att de största klubbarna i Sverige faktiskt lägger resurser på sina damlag. Inte bara för att höja kvaliteten på de inhemska ligorna, utan också, i det långa loppet, producera bättre spelare som ska bli delar av kommande generationers landslag. Någonstans måste det börja, så varför inte bara börja ordentligt?

Fler damlag borde prata om att bli bäst. Fler damlag borde prata om att vinna serier, att sticka ut hakan, att vara kaxiga, att begrava jantelagen. Fler föreningar borde hypa sina damlag, öka exponeringen och få fler supportrar att stötta dem. Det behövs en supporterkultur även där.

Malmö FF har påbörjat en elitsatsning och de har gjort det från början. Det kommer ge en sund konkurrens för svensk damfotboll och det är en start på något som kan bli otroligt häftigt.

Så, vilka föreningar blir först att hänga på?

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln