Bundesliga har alltid varit en kamp mot Bayern München

Av - Viking Peterson -
Jag skriver ofta om tysk fotboll men även om mina erfarenheter från Stockholmsfotbollen. Jobbar till vardags på Tysklands kulturinstitut, följer tysk fotboll i allmänhet och favoritlaget 1. FC Köln i synnerhet. Dessutom spelar jag sedan många år i Täbylaget Viggbyholm i division 4 och jobbar mig för tillfället tillbaka efter en korsbandsoperation.Bundesliga är på många sätt en fantastisk liga. Publiksiffrorna är högst i Europa, matcherna tempofyllda och målrika, lagen tävlar på någorlunda lika villkor. Det är en jämn liga med utrymme för skrällar (kolla Union Berlin i år). Men det finns förstås ett stort problem. Det är bara ett lag som kan vinna ligan, ett lag som i slutet av säsongen kan höja ”mästarskålen” (det är ju en skål och inte en pokal som vinnaren i Bundesliga får).  
 

De senaste åren har dominansen varit övertydlig eftersom den stora utmanaren Dortmund år efter år misslyckas med att bjuda München på en riktig match, trots starka säsongsinledningar och bitvis bländande Klopp-fotboll. Det räcker aldrig ända fram och det verkar inte göra det i år heller. 

Trots hemmaförlusten mot Bayer Leverkusen talar mycket för att Bayern München rycker upp sig och åter igen vinner ligan på betryggande avstånd från konkurrenterna. Bayerns trupp är så pass stark att de mycket väl kan vinna ligan med 10 poäng trots en trevande inledning. 

Men man hoppas varje år att någon av utmanarna kan hålla hela vägen. Man hoppas allra mest så här års – i april är de flesta förhoppningar redan begravda. 

Idag spelar Mönchengladbach hemma mot Bayern München. Ett förhandstippat mittenlag mot alla tiders storfavorit. Mönchengladbach går dock in på arenan som serieledare och med chansen att utöka avståndet till Bayern med hela 7 poäng. 

Det är inte osannolikt att Mönchengladbach leder serien ända fram till vinteruppehållet och blir då ”höstmästare” (Herbstmeister), något som är prestigefyllt i Tyskland. Mönchengladbach – Bayern München är ett svårslaget klassikermöte i Bundesliga. Även om Mönchengladbach inte haft något att göra med den verkliga toppstriden på många år så är det ett storlag med anrik historia (s.k. Traditionsverein). Bara Bayern och Dortmund ligger före i den eviga Bundesliga-tabellen. 

70-talet var Mönchengladbachs storhetstid då de spelade Tysklands (och en av Europas) mest attraktiva fotboll hemma på legendariska Bökelbergstadion. Med storheter som Jupp Heynckes, Berti Vogts, Allan Simonsen, tränare Udo Lattek och ikonen Günter Netzer lyckades man vinna Bundesliga 5 gånger under 70-talet. 

Årets starka säsongsinledning har fått den lilla staden i västra Tyskland att drömma tillbaka till fornstora bragder. Framför allt har Mönchengladbach börjat spela som en gång i tiden. Embolo stänker in mål, trotjänaren Patrick Hermann har inte varit så här bra sedan Marco Reus spelade i klubben och världsmästaren Christoph Kramer styr på mittfältet. Man har flera intressanta spelare som exemplevis Marcus Thuram (Liliam Thurams son) och man har en av ligans bästa målvakter i Yann Sommer. Förhoppningsvis kan man bjuda Bayern München på bra motstånd i eftermiddag. 

Bundesliga har ända sedan starten 1963 handlat om just detta – den eviga kampen mot Söderns stjärna, Bayern München. På 70-talet var det som sagt Mönchengladbach, på 80-talet kunde Hamburger SV stå upp mot Bayern. På 90-talet var det Bremen och Dortmund. Till och med FC Köln har under årens gång haft ett par jämna år med mesta mästaren. 

28 gånger sedan 1963 har man tagit mästartiteln hem till München och firat på Marienplatz – ofta med möjligheten till att vinna dubbeln och även Champions League-titeln. Det är en överlägsenhet på gränsen till förnedring för en europeisk storliga. 

Som Köln-anhängare bär det emot att säga det – men det bästa som kan hända tysk fotboll är om Mönchengladbach vinner Bundesliga. 

/Viking Peterson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln