Är det rätt att byta tränare i motgång?

Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

Jag är inte bara fotbollsintresserad, även hockeyn ligger mig varmt om hjärtat och då svensk hockey speciellt. Ser vi till våra inhemska ligor så är serierna igång och så här långt har det varit rätt lugnt på tränarfonten, fram till igår.
Södertälje Sportklubb blev först ut vad gäller att göra sig av med tränaren för den här säsongen och frågan jag ställer mig nu är om detta verkligen är rätt åtgärd? Inte bara för SSK, utan rent generellt.
 

Etiketter: johan videll

Att Södertälje väljer att ersätta Ulf Lundberg som ansvarig tränare kommer inte som någon chock precis, i alla fall inte om man följer den inhemska hockeyn. SSK har börjat förvånansvärt trögt och är efter elva matcher tabelljumbo i den näst högsta serien med nio poäng av 33 möjliga.
Det är ett svagt facit för en klubb med ambitioner om att spela sig mot ett SHL-kontrakt, men att göra sig av med Lundberg… är det verkligen rätt väg att gå?

Jag är sällan något fan av att en tränare offras då min åsikt är att han/hon alltid gör allt i sin makt för att lösa en kris.
Ibland hittar man dock ingen lösning och då finns det ingen annan utväg, men frågan kvarstår – är det verkligen rätt väg att gå, att genomföra ett tränarbyte?

Ser vi till det här fallet så har vi svaret framför oss då fratiden får avgöra huruvida SSK gjort rätt eller inte. Som ersättare till denne Lundberg har man valt att just nu bara blocka bort Lundberg. Istället för att anställa en ersättare så låter de duon bestående av Nichlas Falk och Dennis Bozic dela på huvudansvaret.

Värt att nämna i det här sammanhanget är att detta är två gubbar som redan varit på plats i klubben, ihop med Lundberg sedan säsongen drog igång, så jag ställer mig mycket frågande till hur stor effekt detta byte kommer resultera i.

Spontant kan jag tycka att det hade känts mer korrekt att plocka in en ersättare utifrån, då hade man ju i alla fall fått till en förändring. I det här fallet blir det bara en enkel åtgärd som känns helt rätt att ifrågasätta, i alla fall i mina ögon och det är just därför jag väljer att göra det.

Från nu och framåt ska det bli riktigt intressant att se vad Södertälje visar på isen i de kommande omgångarna. Visar det sig att laget presterar bättre utan Lundberg vid rodret så äter jag upp mina ord och trär på mig en skämsmössa, men jag är rätt så övertygad om att det inte kommer att ske. Kanske sprattlar de tillfälligt, det brukar en klubb göra när något sådant här händer, men frågan är om de ens mäktar med det?

Nästa omgång ställs SSK mot Västervik på hemmais.
Det blir ett riktigt ångestmöte det då det är två lag som befinner sig i bottenstriden, men värst är det såklart för hemmalaget då de har press och krav på sig om uppryckning efter denna incident.

Vi får se hur det slutar, men jag blir inte speciellt förvånad om SSK förblir ett bottenlag ett tag till.
Det här är alltså inte rätt lösning, tror jag.

/ Johan Videll

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln