Bayern München är tillbaka – kan de gå hela vägen?


Av - Fredrik Finnebråth -

Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Vad var det som hände i London på tisdagskvällen egentligen? Tottenham, CL-finalister i fjol, blev totalt utskåpade av Bayern München. Det var en smäll som chockade många. Efter en sådan match är det lätt att fokusera på Tottenham, men jag väljer att lyfta fram FC Bayern, som efter några tunga år, har spänt musklerna och nu visat att de är tillbaka på riktigt.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det är ju faktiskt så, att även om FC Bayern har vunnit Bundesliga sju år i rad, har de varit lite på dekis de senaste åren. Att bara vinna den inhemska ligan är inte tillräckligt för en klubb av Bayern Münchens dignitet.

Fjolåret var tufft. Det såg länge ut som att rivalen Dortmund skulle gå hela vägen och vinna ligan. Under hösten var tränaren Niko Kovac starkt ifrågasatt och, gissar jag, nära att bli sparkad. Men i en fotbollsvärld där tålamod knappt existerar är det skönt att konstatera att FC Bayerns val att hålla fast vid Kovac, var helt rätt. Bayern hade en fin vår och vann Bundesliga i fjol. Under sommaren tappade man visserligen trotjänare som Robben och Ribery, men det lär inte vara många som saknar dem nu.

Överkörningen av Tottenham påminde om det gamla Bayern München. Ni vet, de respektlösa, högt pressande och blixtrande snabba omställningslaget. I tisdags var det visserligen Tottenham som började bäst, och tog till och med ledningen, men så fort Kimmich hade placerat in kvitteringen från distans, började Bayern sakteliga ta över matchen.

Men det var i den andra halvleken som matchen gick från spännande, händelserik och relativt jämn till något helt annat. Jag minns inte senast när jag såg FC Bayern spela så bra som de gjorde under den andra halvleken, eller när jag senast såg Tottenham rasa samman på det sättet. Aldrig under Pochettino.

Hur dåliga Tottenham än var i den andra halvleken, kan jag inte låta bli att tycka att det var Bayern som gjorde Spurs sämre än de egentligen är. Det gick för snabbt, de hängde inte med det högt pressande bortalaget och de vindsnabba yttrarna i Gnabry och Coman, lägg därtill en Lewandowski som gjorde allt rätt.

Tittar man på Bayerns lag på pappret så finns egentligen inga uppenbara svagheter. De har även en bredd, som visade sig när de bytte in spelare som Thiago och Perisic. Det som skiljer årets Bayern med tidigare upplagor är att spelare som Gnabry och Coman utvecklats från stora talanger till världsstjärnor. Med deras enorma snabbhet kan de nu skapa, för Bayern, patenterade och snabba omställningar. De har en av världens absolut bästa nior i Lewandowski, som verkar vara bättre än någonsin. På mittfältet har de många kvalitetsspelare att tillgå och i backlinjen styr och ställer jätten Süle. Även en på nedgående Manuel Neuer imponerade mot Tottenham.

Den allra största skillnaden är att Niko Kovac numera är accepterad, både i laget och av supportrarna, och att han den här säsongen visat en tydligare spelfilosofi, som jag tror passar Bayern bra. Hur långt kan det gå? Det återstår att se. Men det är inte Bundesliga som är prio ett för Bayern München – det är Champions League.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln