TALANG - ÄLSKADE OCH HYLLADE TALANG

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Underbarn, supertalang, ”den nye Messi”…visst älskar vi att se nya unga härliga lirare kliva fram på den stora fotbollsscenen. Men mitt ibland alla superlativ, jämförelser och hyllningar är det intressant att stanna upp ett slag och tänka på vad som krävs för att ta det sista stora steget i en fotbollskarriär. Jag växte själv upp och spelade i den klubb i Sverige som rankas som den absolut främsta att fostra unga lovande spelare – IF Brommapojkarna. Min egen elitkarriär stannade vid porten till A-truppen. Många år senare återvände jag för att träna min sons 99-lag och fick då som vuxen en bättre inblick i hur unga drömmar om en stor fotbollsframtid är långt ifrån spikrak.
 

Den dagen du lämnar den skyddade kokongen i en akademi, U-trupp eller U21-landslag är också dagen då du måste stå stark på egna ben i en seniorkarriär. Konkurrens, betydligt tuffare fysisk nivå och svårt att dominera på det sättet du kunde göra mot jämnåriga. Hur många tonåringar är mogna nog att klara den psykiska och fysiska påfrestningen? En del kommer att ”glida igenom nålsögat” in till seniorfotbollens elitnivå. Men många gör ett kort, ibland hyllat gästspel och försvinner sedan ut i gråzonens utmarker. Vad det beror på är en mängd av faktorer som spelar in. Jag sitter långt ifrån på något facit, men de erfarenheter jag skaffat mig är att ren spelteknisk talang (fysik, teknik och spelförståelse) bara är en liten del av det stora och ibland komplicerade pussel som skall läggas för att få en framgångsrik karriär på elitnivå.

Vilja och självförtroende är två viktiga byggstenar. Jag lägger gärna till förmågan att hantera motgångar. Det kan gå väldigt snabbt uppåt för en ung spelare med en hyllad A-lagsdebut som 16-åring. Men det kommer alltid en vardag med skador, dipp i formen, skralt med speltid och tuff konkurrens på din position. Det är då den mentala styrkan och viljan att inte ge upp är dina viktigaste egenskaper. Ingen karriär är spikrak, även Ronaldo, Messi, Zlatan och Maradona har haft sina motgångar. Men de har alla gemensamt att de tagit sig vidare och varit fast övertygade om att de kan lyckas. Jag är övertygad om att de har deppat och tvivlat under mörka stunder, men med en stark vilja och en omgivning som gett de rätt stöd och möjligheter har de jobbat sig vidare ifrån motgångar.
 
Något som idag påverkar unga människors liv enormt är sociala medier. Vi hör tyvärr ofta om unga killar och tjejer som ”går in i väggen” och blir djupt deprimerade för att de påverkas för mycket av det orimliga och hårda klimat som frodas på sociala medier. Är du inte perfekt och lycklig så är du misslyckad. Det spelar ingen roll om det är utseende, vikt, skola, arbete eller en fotbollskarriär. Att lyssna mer på din tränare, dina lagkamrater och din familj än på vad som snurrar runt i kommentarer på sociala medier är också en viktig faktor att ta med sig  i en ung spelares utveckling.
 
Det kittlar alltid lite extra när en 16-årig Ansu Fati i Barcelona eller jämnårige Harvey Elliott i Liverpool drar igång publiken och snacket i deras första snabba steg in på den stora scenen. I ett svenskt perspektiv har vi Alexander Isak, Benjamin Nygren och Jack Lahne som knackar på porten till Europas större arenor. Men en fråga som jag alltid har i mina tankar är: Hur länge är du en talang?  
 
/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln