Ta serierna på allvar

Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.


Det är inga som helst konstigheter med att en serie börjar på våren, slutar på hösten och däremellan har ett sommaruppehåll. Det som går att ifrågasätta är att dela upp våren och hösten i varsin serie med enkelmöten och orättvisa där ett enda misstag kan förstöra en hel höst.

 

Etiketter: jimmy åkesson

När vi i lördags spelade den sista matchen i damernas division 4 A såg vi till att befästa den fjärdeplats i tabellen vi inför säsongsepilogen hade i våra egna händer. Att det är lite av ett nålsöga att avancera uppåt en nivå är en sanning med åtminstone en gnutta modifikation.

Seriesegraren i division 4 A går upp. De två sista lagen i division 3 åker ur. Men nej, det ska inte riktigt vara så enkelt och problematiken i för få – kontra för många – lag och geografiskt ursprung är en ekvation och ett seriesystem som känns oseriöst.

Division 4-serierna är i Östergötland uppdelade i tre – östra, mellersta och västra. Rent logiskt med tre serier borde det ju innebära att de som vinner serierna går upp till division 3 där tre lag åker ur. Istället är de tre serierna under våren en enkelserie där lagen i respektive serie till hösten delas upp i tre nya serier beroende på placering under våren – A, B och C. Det innebär att 18 lag under hösten egentligen inte har någonting att spela för – det är bara de i A-serien som har chans att nå division 3.

Krasst så kan ett lag på målskillnad missa avancemang till A-serien på hösten och inte ha någon som helst chans att reparera en eventuell plattmatch. För dippar kommer under en säsong och det är därför dubbelmöten existerar – för att spela på samma villkor, för att kunna ta revansch. Det är ett klassiskt och välprövat system som fungerar.

Det ger ett oseriöst skimmer över gräsrotsnivån och alla tjejer som spelar fotboll i division 4. Det innebär också att ett lag som kommer tvåa i serien under hösten mycket väl kan missa avancemang.

Det är dessutom en väntan nu när serien är stängd och tabellen satt. Ettan är garanterad en plats i division 3. Men det finns fortfarande en chans för både tvåan, trean och till och med fyran att få kliva upp en nivå beroende på en rad olika faktorer som respektive lag inte är i närheten av att göra något åt.

Som att det beror på vilka lag som åker ur division 2, om de lagen kommer från Östergötland eller Småland. Om de lag som åker ur division 2 har B-lag i division 3. Om ett A-lag i division 2 åker ur samtidigt som ett B-lag vinner division 4 får B-laget inte gå upp för att undvika att båda representationslagen spelar i samma serie.

Ett förvirrande virrvarr? Minst sagt.

Ibland påverkas det till och med högre upp än så. När Vadstena GIF drog sig ur division 1 inför säsongen 2018 skapade det en dominoeffekt som innebar att vi, som kom femma i division 4, blev erbjuda en gratisplats i division 3.

25 lag ställde upp i division 4s tre serier 2019. Ett av lagen drog sig ur under våren. Ett lag drog sig ur under hösten. Att det inte spelas dubbelmöten i en seniorserie känns varken rättvist eller seriöst och det måste såklart finnas någon slags lösning på det – för det har spelats som i alla andra serier tidigare år. Precis som att det experimenterats med två serier och en A- och B-variant på hösten. Det har varit lite av varje.

Gör om det i grunden och ta division 4 på allvar. Det kommer att gynna alla att spela på samma sätt som i övriga serier.

/ Jimmy Åkesson
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln