SOMMARNATTENS FOTBOLL IFRÅN SYDAMERIKA


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Copa America är världens äldsta landslagsturnering, den första upplagan spelades redan 1916 på den sydamerikanska kontinenten. Först fjorton år senare 1930 arrangerade Uruguay den första VM-turneringen. I sommar är det dags igen att samla de sydamerikanska världsstjärnorna i deras respektive landslag. Skall Messi äntligen leda Argentina till en stor titel? Hur klarar sig Brasilien utan skadade Neymar och håller Cavani och Suarez (avstängd i de två senaste Copa America) fortfarande toppklass som anfallspar?
 

Copa America 2019 arrangeras av Brasilien och mytomspunna Maracana i Rio är finalarena söndagen 7 juli. Vägen dit för de tolv landslagen går först via gruppspel i fem olika städer: Sao Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Rio de Janeiro och Porto Alegre. Copa America har sedan 1993 spelats i formatet med tolv lag, tio sydamerikanska och två inbjudna landslag. Det har ofta varit Mexiko och USA, men den här gången är det finallagen i vinterns Asiatiska Mästerskap; Qatar och Japan som får mäta sina krafter med några av världens bästa landslag.
 
Jag har kommenterat en hel del VM-kvalmatcher ifrån Sydamerika och det är i princip väldigt offensiva matcher med högt tempo, många skott ifrån distans och en inställning att gå rakt på mål. Nya unga spännande spelare kommer ständigt fram och visar upp sig för de stora europeiska klubbarna. Att det sedan är en enorm stolt nationell passion på läktarna med högt tryck gör inte matcherna mindre intressanta att följa.

Uruguay, den lilla nationen med den starka krigarmentaliteten ”Los Guerreros” på planen är de mesta mästarna i Copa America med 15 titlar. En mer än Argentina, som inte vunnit turneringen sedan 1993. Brasilien har vunnit samtliga fyra Copa America som arrangerats på hemmaplan. Men brassarna är långt efter Uruguay och Argentina totalt med sina blott 8 inteckningar i pokalen.

Chile vann den senaste turneringen 2015 hemma i Santiago. De följde sedan upp med att även vinna jubileumsturneringen Copa Centenario (100 år) i USA 2016. Båda finalsegrarna kom på straffar mot Argentina. Men Chiles landslag, som missade VM i Ryssland förra sommaren, har inte alls samma aura idag. Några av de stora namnen har helt tappat stinget; Alexis Sanchez formdipp och målvakten Claudio Bravo som inte ens är uttagen i truppen efter skadeproblem och bråk med landslagsledningen.

Colombia och Peru är mina främsta utmanare att ställa till med skrällar. Men det är givetvis så att fotbollsvärlden helst av allt vill se ärkerivalerna Brasilien och Argentina mot varandra i finalen i Rio.
Chelseas Willian ersätter Neymar i den brasilianska truppen och med en hårt arbetande Firmino i laget kan brassarna säkert få ihop ett väl fungerande anfallsspel. Men det är inte bara att vinna som de brasilianska fansen vill se sitt lag göra. De skall också göra det vackert – Jogo Bonito.
 
Boka in dina sena sommarkväller och nätter framför TV10 och Viaplay och följ med till en kontinent och ett land som älskar sin fotboll passionerat. Natten mot lördag 15 juni börjar bollen att rulla i sommarens hetaste mästerskap när Brasilien tar sig an Bolivia i premiärmatchen.  

/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln