Goda möjligheter i EM-kvalet

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Landslagssamling och två kvalmatcher att vänta. En lite enklare, och en som får räknas under kategorin väldigt svår. Men visst är känslan att poäng mot Spanien på bortaplan ändå är möjlig?
 

Etiketter: robin gustavsson

Den röd-gula landslagsgiganten har vunnit både VM och EM på 2000-talet och kunnat ställa upp med den ena världsstjärnan bredvid den andra i sina startelvor genom åren. Årets upplaga av den spanska truppen känns dock åtminstone ett litet snäpp mer mänskligt än tidigare. Anfallarna Rodrigo, Morata och Aspas är av hög klass, men de är ju trots allt inte Villa eller Torres under deras prime.

Givetvis är Spanien ett lag med toppspelare på alla elva startpositioner, och hela bänkraden därtill. Men vårt svenska landslag har gjort många fina insatser, inte minst kollektivt, mot starkt motstånd förr.

Ett orosmoment finns förstås i vår backlinje. Båda de ordinarie mittbackarna Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf tvingas avstå samlingens båda matcher och vi väntas ställa upp med Filip Helander och Pontus Jansson på positionerna framför Robin Olsen i målet.

En försämring, absolut. Men båda spelar på en bra nivå, där de ställs mot duktiga forwards varje ligaomgång.

Skulle något mål ändå skickas in mellan Olsens stolpar så finns det nu en större positiv känsla kring det svenska anfallsspelet än på länge. Robin Quaisons eventuella skada till trots så finns det ordentligt med kompetens, och detta på bred front.

På högersidan en Viktor Claesson som varit landslagets främste kreatör under det senaste året, och den absoluta nyckelspelaren för Krasnodar både i den ryska ligan och i europaspelet. Till vänster en pånyttfödd Emil Forsberg som stått för en riktigt fin avslutning i Bundesliga, och framåt huserar den alltid så spännande Alexander Isak. Talangens vår i holländska Willem II kan inte annat än beskrivas med ordet succé. Mål, mål och åter mål varvades med en mängd assist, och självförtroendet bör vara på topp.

Att Marcus Berg finns där bredvid ska inte underskattas. Han må få stora mängder kritik för bristen på målproduktion i landslaget. Men för att komplettera Isak känns den rutinerade värmlänningen perfekt i sin roll. Hårt arbetande, smart och osjälvisk kan han både dra på sig bevakning från försvararna och öppna upp fina ytor till en lika smart och påpasslig Alexander Isak.

Att ställas mot Malta på fredagskvällen hemma på Friends Arena bör vara den perfekta uppladdningen inför Spanien-matchen. Möjligheten att hitta kombinationer, öka samspelet och hitta nätkänning för både en och ett par spelare kan helt klart vara inom räckhåll.

Så trots en lite skadedrabbad svensk trupp känner åtminstone jag att det blåser positiva vindar från den här landslagssamlingen. Ska vi säga fyra poäng av sex möjliga?

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln