Summering av den allsvenska våren


Av - Marcus Lindén -
Uppsalabo och fotbollstränare med meriter från Enskede IK och Älvsjö AIK. Tränar just nu AIK:s F17-lag. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under en vinter den Sydamerikanska kontinenten.

Som tur är, har vi inte nåt halvvägs. Vårsäsongen av Allsvenskan är dock över och nu väntar ett par veckor av ledighet. Fort har det gått - men mängder har hänt. Bortsett den pågående poliskonflikten, har vårens serie ändå varit trevlig. Snygga mål, nya stjärnskott och flera bra lag. Det är dags för lite utnämningar som baseras på dessa 12 omgångar. 
 

Etiketter: marcus lindén

Vårens skräll: IFK Göteborg
Det kryllar inte av lag som har en avsevärt mycket högre eller längre placering än förväntat. Där är Göteborg undantaget. Visst lät rösterna överdrivna som tippade nedflyttning, men en relevans fanns. Förra året var mörkt, likt Svenska Cupen i år. Poya och hans bygge har dock överträffat alla förväntningar. Spelidén är ytterst tydlig och känns mer välanpassad än ifjol - även om den bygger på samma grund. Lika kul som det varit att se nya, unga, stjärnor - lika roligt är det att se förra årets nyförvärv blomma ut. I den sistnämnda kategorin regerar Carl Starfelt. Den här våren är extremt viktig för klubbens framtid. Det finns någonting att bygga på och pengar kommer att ticka in på försäljningar. Dock: jag tror de får svårt att komma topp sex om ett par spelare försvinner. 

Vårens besvikelse: Helsingborg
Sundsvall? Östersund? Nej, jag säger Helsingborg. De är nykomlingar och flera i klubben har dragit ner förväntningarna i intervjuer. Året ska handla om att överleva och sedan stabilisera sin plats i Allsvenskan. Oavsett om förväntningarna ligger där, eller högre upp, så är tio poäng för lite. Matcherna har sällan varit genomdåliga och oturliga skador har säkert kostat en del poäng. Helsingborg måste dock få lagdelar att hänga samman. De saknar en målskytt och de intressanta offensiva alternativen levererar sällan tillsammans eller över 90 minuter. Jag vet inte helt hur Helsingborg vill spela fotboll, men framför allt hur ska klubben utvecklas? Dyra, äldre spelare, som knappast blir bättre. Fortsätter det så här, undrar man vad Helsingborg egentligen tagit sig sedan de degraderas 2016?

Vårens spelarbesvikelse: Alexander Kacaniklic
Förmildrande omständigheter, som matchotränad och en hård konkurrens, finns. Men Kacaniklic har hittills inte bevisat någonting. Snabbheten ser han ut att ha tappat. Om fallet är så, gäller det att leva på en god poängproduktion med smarthet och en bra avslutsfot. Poängen lyser med sin frånvaro. Hur Hammarbys offensiv ser ut i höst är oklart. Säljs Tankovic? Är en förlängning med Kjartansson utesluten? Oavsett krävs betydligt mer av Kacaniklic som hittills spelat väldigt intetsägande. 

Vårens nyförvärv: Karol Mets
Björn Wesström har varit med tillräckligt länge för att både bli dyrkad och kritiserad - flera gånger om. Kritiken var massiv för bara ett par veckor sedan. Flera av vinterns nyförvärv har inte bidragit tillräckligt starkt. Jag skulle dock kalla det sportcheferi på högsta nivå att gå plus på att sälja Robin Jansson och plocka in Karol Mets. Jansson var och är en ytterst kompetent försvarare. Det är dock inte säkert att det blivit lika bra i år - och det blev en fin avslutning på sagan att sälja honom till MLS. Mets är allt AIK kunnat önska, en av de tre främsta backarna i serien. Han kan spela både högt och lågt försvarsspel. Vänsterfoten och spelförståelsen är högsta klass. Han älskar de stora matcherna och innehar en bra ålder. Karol Mets är en högklassisk allsvensk spelare.

Vårens lag (3-4-3):
Johan Dahlin - Oscar Lewicki, Marcus Danielsson, Karol Mets - Sebastian Ohlsson, Sebastian Larsson, Muamer Tankovic, Sören Rieks - Jordan Larsson, Markus Rosenberg, Tarik Elyounoussi.

Gissningar inför hösten:
Malmö FF vinner guldet för de leder, har spetsigast och bredast trupp samt inte behöver sälja spelare i sommar. AIK och Hammarby tar de övriga Europa-platserna. För första gången på flera år kvalificerar sig två lag till europeiskt gruppspel, AIK och Malmö går till Europa League. Falkenberg och AFC Eskilstuna är avhängda i botten i mitten av september. Kalmar FF får kvala. Jordan Larsson blir landslagsuttagen i höst, men Jens Gustafsson får sparken efter säsongen och ersätts av Joel Cedergren. Där har ni hösten 2019!

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln