U23 i värmländsk skymundan


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Medan det laddas frenetiskt i stora delar av fotbollsvärlden och alla de sista förberedelserna ska slipas till innan avfärden mot Frankrike så matchade nästa generations landslagsspelare mot Nederländernas dito i en värmländsk skymundan.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det var idylliskt i Säffle. Nog för att löparbanorna och den övertäckta höjdhoppsmattan inte riktigt passade in i den gröna fotbollsmyllan och den sorlande publiken kändes lite signifikativ för en match som doftade steget under A-laget.

Nederländerna är förvisso regerande EM-mästarinnor men eftersom det inte går att jämföra så tänker jag inte jämföra.

Att det finns ett U23-landslag på damsidan har nog smugit under radarn just för att det inte finns ett på herrsidan. U21 är vanligtvis nivån under och dessförinnan har den olympiska kommittén petat in idén om att det är U20 som ska spela OS medan det på damsidan är A-landslagsnivå på det hela.

Hur som helst.

Mitt i trupplistan med damallsvenska klubbar så finns det ett antal som sticker ut. Den ena är Emma Westin som under maj lämnade division 2 och Boo FF för Elitettan och Hammarby. Den andra är Amanda Nildén. BP-tjejen som tog vägen genom AIK och vidare till Brighton & Hove på den engelska sydkusten. Ett ovanligt val för en damspelare att ta – men kanske är det en fingervisning för vad fler kan komma att göra i framtiden istället för den betydligt vanligare resan till USA och college.

Det var ju framförallt framåt som Sverige ville hota och en mållös första halvlek var ett hopkok av en fin svensk defensiv men en nederländsk offensiv som inte alls ville fungera. Ett tämligen kontrollerat och lugn hemmalag åkte trots det på två farliga målchanser bakåt, blev straffade en gång och så blev jakten på ett ledningsmål istället ett jagande att få utdelning över huvud taget.

Vissa har varit där uppe i det ”riktiga” landslaget, oavsett om det är träningslandskamper eller La Manga-samlingar. Det här är ett steg närmare att hålla kontakten med landslagsdrömmen. Det här är en möjlighet att känna att det finns en chans och att det inte behöver vara slut bara för att du är överåring i ett U21-landslag. Att du kan få den här typen av erfarenheter och landslagssamlingar trots att du inte haft det innan i yngre år.

Anna Oscarsson, Filippa Angeldal och Loreta Kullashi. Tre spelare som gjort A-landskamper och som tar med sig den rutinen till de här matcherna mot Nederländerna och Kina. Tre spelare som såklart garanterat vill visa Peter Gerhardsson och hans stab att de är näst att stå på tur. Där finns dessutom både Tove Almqvist och Emma Pennsäter som gjorde sina 16e U23-landskamper under tisdagskvällen. Där finns Rebecka Blomqvist som gjorde 14 mål i Damallsvenskan 2018 och som öppnat årets säsong med fem på sju matcher för sitt Kopparbergs/Göteborg. Där finns Michelle de Jongh som gjorde damallsvensk debut som 17-årig och nätade året efter. Där finns spelare som vill uppåt och framåt.

Både Emma Westin och Amanda Nildén hoppade in mot Nederländerna men lyckades, likt hela Sverige, aldrig skapa tillräckligt antal chanser för att hitta rätt. Kvaliteten finns i de här tjejerna och samtidigt som A-laget laddar bakom stängda dörrar mot Sydkorea där nere i Båstad krigar en yngre generation på för att nå den allra högsta blågula nivån. När Europamästerskapen 2021 avgörs på Wembley kan det mycket väl vara de här spelarna som ska leda Sverige dit.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln