Det mullrar på riktigt i supporterleden

Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Det spelades fotboll i helgen. Malmö FF sprang över Elfsborg på Stadion och Falkenberg nykomlingskryssade mot Eskilstuna. I Stockholm såg Tarik Elyounoussi till att skjuta derbysegern till Solna och skicka AIK förbi Djurgården i tabellen. Det spelades fotboll i helgen. Men det är ingen som pratar om det.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det som började som ett antal klipp på sociala medier nådde så småningom också de rikstäckande tidningarna och supportrar mot polisen fick ett ytterligare kapitel skrivet – ett kapitel som knappast är nytt men som nådde längre än tidigare.
 
Ord mot ord? Det borde rimligtvis betyda att det saknas bevis på att ord inte står mot ord. Om ordern ”ska jag bryta fingret på dig?” yttras från en polis och dessutom hamnar på film så känns det rätt svårt att snacka bort det och om det ändå görs ett försök så blir alla bortförklaringar därefter efterhandskonstruktioner.
 
Jag är inte den typen av supporter som står i klacken eller åker hundratals mil i buss till bortamatcher – men jag följer människor som gör det och de senaste dagarna har mina flödet fyllts av människor och supportrar som är och gör det. Supportrar vars respektive hjärta tillhör klubbar i hela den herrallsvenska tabellen.
 
Säsongen 2019 har handlat om fotboll och så har den handlat om allt annat än fotboll. De nya visitationsreglerna möttes med omgående kritik och AIK var en av klubbarna som vägrade. Det dröjde inte länge innan Svensk Elitfotboll ändrade tillbaka. För Malmö och Helsingborg stod kravet inskrivet i evenemangstillståndet – ett tecken på ett osmakligt kontrollbehov. Sedan kom beskedet om att polisen förbjudit overhead-flaggor i Sundsvall och snart pyrde missnöjet i hela Supportersverige. Eller ja, det brann.
 
Förbud före dialog var det ja.
 
Att någon kan maskera sig under en flagga, bränna av en bengalisk eld, gömma sig och bli en i mängden igen räckte för att skapa ett förbud. Kan. Inte för att de med säkerhet ska göra det. Utan kan.
 
Hammarby är det senaste lagen att få förbudet. Ja, förutsatt att flaggorna är till för att användas för att dölja maskering. Om de är i tifo-syfte så är de okej. Glasklart va?
 
Det har raljerats på både sociala medier och allsvenska arenor de senaste veckorna och de senaste dagarna. Att supportergrupper till klubbarna går ihop och öppet visar missnöje tillsammans talar för sig självt – det här handlar inte om att någon enskild klubb blir illa behandlad. Det handlar om ett rättsväsende som tagit tydlig ställning mot svensk supporterkultur. Det verkar inte finnas någon dialog utan alla de som byggt upp och ständigt underhåller och utvecklar stämningen på de svenska arenorna körs över utan pardon.
 
1213. Bengaltifot brann lika tydligt som budskapet på Tele2 Arena. Provokation från läktarhåll? Snarare en manifestation mot någonting som hotar det så otroligt många människor lever för. Det kommer inte sluta här – supportergrupperingarna kommer såklart inte att ge sig, för varför skulle de?
 
Samtidigt på en annan del av internet, i lokaltidningarnas kommentarsfält på Facebook, sitter människor som aldrig varit på fotboll och påpekar att ”om de minsann sköter sig så skulle ingenting hända”. Det eldades ingenting när supportrar efter derbymatchen, med uppsträckta armar vände sig om och lugnt gick därifrån fick ett batongslag bakifrån. Det är knappast första gången polisen använder övervåld mot supportrar som råkar vara på en viss plats vid ett visst tillfälle.
 
Det mullrar i supporterleden och det är på riktigt. Vad som kommer härnäst? Ingen aning. Men det går inte att blunda för. Varken för fotbollsklubbarna, gemene man eller journalistiken. Supportrarna har tagit ställning. Det är bara att hoppas att motparten visar intresse att göra detsamma.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln