Betygsättning av Premier League


Av - Marcus Lindén -
Uppsalabo och fotbollstränare med meriter från Enskede IK och Älvsjö AIK. Tränar just nu AIK:s F17-lag. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under en vinter den Sydamerikanska kontinenten.

I söndags avslutades Premier League-säsongen. Manchester City gick till slut vinnande ur titelstriden, två av tre nykomlingar fick lämna och Chelsea behöll tredjeplatsen. Det är nu på sin plats med en avrundning och framför allt - betygsättning!

 

Etiketter: marcus lindén

Plats 20 - Huddersfield.
Betyg 1/5
Motivering: Att David Wagner höll klubben kvar förra året, var nästan ett under. Prestationen var extrem sett till truppens stora begränsningar. Få förväntade sig ett nytt kontrakt även denna säsong, men 16 poäng och 22 mål är väldigt lite. Då hör man verkligen inte hemma i Premier League. Jan Siewert hade ett hopplöst uppdrag. Huddersfield är en välskött klubb och de kan säkert hämta sig i Championship, men en återkomst till Premier League lär dröja. Säsongens insats är bland de sämre i Premier Leagues historia. 

Plats 19 - Fulham 
Betyg 1/5
Motivering: Fulham kändes på förhand som en variant av Wolverhampton. Kanske inte riktigt lika spetsiga, men med en offensiv strategi, stora pengar spenderade och höga ambitioner. Hur gick det då? Inte alls. Fulham var utdömda redan halvvägs och tre managers på en säsong fungerar sällan. Höstens försvarsspel saknar motstycke och uppryckningen kom för sent. Fulham får återvända och det blir en kamp i sommar om att få behålla nyckelspelarna. 

Plats 18 - Cardiff
Betyg 2/5
Motivering: Cardiff klarar sig undan det underkända betyget. Mina förväntningar var likställda med Huddersfield, för i ärlighetens namn var de inte så bra under förra säsongen trots uppflyttning. Vissa säsonger klarar sig lag på Cardiffs 34 poäng, men det var två för lite detta år. Klubben kan mycket väl må bra av en nystart på tränarsidan med något yngre, men ingen skugga ska falla över Neil Warnock denna säsong. 

Plats 17 - Brighton 
Betyg 2/5
Motivering: Betyget såg länge ut att landa högre. Både hösten och vintern var betydligt mer än godkänt och det finns mycket i klubbens verksamhet som jag imponeras över. De ska dock vara väldigt glada över att två lag i botten hakades av tidigt och att tillräckligt med poäng plockades under hösten. Brighton var iskalla de sista tio omgångarna och ett sommaruppehåll är precis vad de behöver. Strax över strecket är Brightons naturliga placering. 

Plats 16 - Southampton 
Betyg 2/5
Motivering: Ralph Hasselhuttl är egentligen värd ett högre betyg och tack vare honom går nog många supportrar in i nästa säsong med hopp. Skillnaden i spelet syntes tydligt. Offensiven förbättrades avsevärt och även matcherna som förlorades genomfördes på ett godkänt sätt. Däremot bör klubben utvärdera vad de sysslat med i två år. Rekryteringen av Mark Hughes är bland de märkligaste besluten i Premier League på flera år och det kunde kostat ett kontrakt - med en trupp för mittenskiktet. 

Plats 15 - Burnley
Betyg 2/5
Motivering: Förra årets insats var en överprestation och det är svårt att lägga krav i linje med det. Men detta var väldigt slätstruket. Hösten var underkänd, innan en viss uppryckning skedde. Burnley överlevde på grund av en trygghet i spelidén - vilket är en stryka som klubb. Nu gäller det dock att försöka prestera bättre nästa säsong och jag är tveksam till att de vet hur de ska utvecklas. Burnley hade ett grymt fjolår, uppföljt av en medelmåttig säsong. Hur ska de nu bli bättre än lågt försvar, långa bollar och fysik?

Plats 14 - Bournemouth
Betyg 3/5
Motivering: Ibland glömmer man Bournemouths position i näringskedjan. Eddie Howe har gjort grymma resultat i flera år och etablerat Bournemoth i högstaserien. Med tiden har större värvningar gjorts - vissa mer lyckade än andra. Det är möjligt att Bournemouth måste prestera bättre över 38 omgångar samt lyckas med ännu fler av de dyra värvningarna, för att ta nästa steg. En mittenplacering är dock fortfarande bra, hösten var väldigt imponerande och utvecklingen av spelartruppen är skicklig. Stort plus för assistkungen Ryan Fraser och Nathan Aké. 

Plats 13 - Newcastle 
Betyg: 3/5
Motivering: Nya bråk om uteblivna värvningar och krampaktig inledning. Stoppade det Rafael Benitez? Inte ens nära. Newcastle drogs aldrig in i den riktiga nedflyttningsstriden och säsongen är till och med bra - utan att vara spektakulär. Likt Bournemouth är utvecklingen av den befintliga spelartruppen påtaglig. Dock, orkar Benitez en säsong till? Tveksamt. Allting känns dessutom väldigt tillfälligt. Det är så gott som omöjligt att försöka föra Newcastle ännu högre upp.

Plats 12 - Crystal Palace 
Betyg: 3/5
Motivering: Det är rimligt att Crystal Palace hållit dessa åtta lag bakom sig och det är också rimligt att de inte kommer så mycket högre. Vårens tillgängliga spelartrupp var bättre än höstens men det tog lite väl lång tid innan de kontinuerliga vinsterna började trilla in. Roy Hodgson förblir dock expert på mittenplaceringar och Crystal Palace är en klubb i någorlunda harmoni med framtidshopp. En svag trea. 

Plats 11 - Watford
Betyg: 3/5
Motivering: Det blev lite av en antiklimaxavslutning för Watford. De föll från sjua till tolva på bara ett fåtal omgångar och de kändes länge som det bästa laget bakom de stora. Man ska dock inte stirra sig blind på enstaka placeringar i mittenskiktet utan snarare kolla på prestationernas helhet. Watford spelar cupfinal till helgen och innehar en spelidé som imponerar många. Watford kan nog bli ännu starkare nästa säsong och hålla ut bättre över en hel säsong. Fyran uteblir dock och det stannar vid en stark trea.

Plats 10 - West Ham
Betyg: 4/5
Motivering: Manuel Pellegrini fick ett uppdrag med potential men som också var ganska knepigt. Slaven Bilic ledde West Ham till kortvarig framgång men det slutade illa och ersättaren Moyes blev helt fel. Klubben har varit väldigt vilsen och många transferfönster har gått förlorade med en alldeles för spretig värvningsstrategi. I år har saker varit betydligt bättre och Pellegrini ska ha mycket beröm för det. Skador på nyckelspelare har inte fått West Ham att fallera och Pellegrini är skicklig på att få ut mycket av stora spelare. Dessutom har West Ham plockat fram två juveler i Declan Rice och Issa Diop. Framtiden är väldigt mycket ljusare än för ett år sedan.

Plats 9 - Leicester 
Betyg 3/5
Motivering: Trots en sparkad tränare - vilket sällan är bra - har jag svårt att klandra Leicester speciellt mycket. Puel är absolut ingen dålig tränare och gav Leicester stabilitet när de behövde det. Det var dock ett bra tillfälle att sparka honom. Ett bra alternativ fanns snabbt på plats och en förbättrad slutplacering var inom räckhåll. Rodgers kommer kunna leda Leicester till framgång och de har nu överlevt en säsong utan Riyad Mahrez - en ytterst svårersättlig spelare. Nästa år bör kravbilden vara att bli sjua, alternativt en cuptitel. 

Plats 8 - Everton
Betyg: 3/5
Motivering: I detta fall låg nog kravbilden på att i alla fall ha häng på de sex stora. Det hade egentligen aldrig Everton och i en halv säsong såg de ganska svala ut. Är Marco Silva en bluff? Det tycker jag inte och Evertons sista omgångar gav inte bara bra poängutdelning, utan tydliga linjer syntes i spelet. Krossen av Manchester United gav en fin avslutning på säsongen och spelarna med höga förväntningar på sig levererade till slut. 

Plats 7 - Wolverhampton
Betyg: 5/5
Motivering: Många klubbar var säkerligen avundsjuka på en del Wolverhampton-spelare inför säsongen. Gör det prestationen mindre imponerande? Knappast. En nykomling är alltid en nykomling och många i ligan kan skaffa stora namn och spendera mycket. Wolverhampton har dock lyckats hålla en bra röd tråd genom allt de gjort. Fotbollen började bra och slutade ännu bättre. De stora spelarna kom in i det snabbt och blommade ut till något ännu bättre. Högsta betyg är det enda rätta. 

Plats 6 - Manchester United
Betyg: 1/5
Motivering: Oavsett hur framtiden blir, slog Solskjaer världsrekord i tränareffekt. Den effekten hade dock ett slut och avslutningen är inget annat än katastrofal. Tåget gick dock redan i höstas och verkligheten hann ikapp José Mourinho. Många var kritiska till honom redan innan, men exakt ingenting fungerade i säsongsinledningen. Ovissheten är enorm i Manchester United och det är många platser i startelvan som behöver fyllas om titlar ska vinnas. Transferstrategierna har som bekant fungerat halvdant tidigare. Luke Shaw gjorde en skaplig säsong och blev årets spelare. 

Plats 5 - Arsenal 
Betyg: 2/5
Motivering: En Europa League-titel skulle rädda upp mycket och detta lagbygges högstanivå har hållit god nivå. Det är heller ingen skam att närmsta lag uppåt är en Champions League-finalist. Bekymret i Arsenal ligger i att problemen från i höstas består. Få saker har blivit bättre och känslan är fortfarande att Arsenals sätt att fallera återkommer ständigt. Säsongen är godkänd och poängen är fler än förra året, men det är tveksamt om framgången är framför dem.

Plats 4 - Tottenham
Betyg: 4/5
Motivering: Detta är trots allt en summering av främst ligaspelet, inte den enorma framgången i Champions League. De hör ju dock ihop till viss del. En del trepoängare hade säkert bärgats om behovet varit större. Med tanke på att inga värvningar gjordes i somras och att Tottenham aldrig kändes hemma på Wembley, är topp fyra väldigt bra. Spelarutvecklingen är extrem i Tottenham på samtliga spelare och att framgången varit kontinuerlig i flera säsonger nu.

Plats 3 - Chelsea
Betyg: 3/5
Motivering: "No more Sarri ball", sjöngs det på Stamford Bridge. Chelsea är för mig det mest svårbedömda laget. De har världens (kanske) två bästa fotbollslag framför sig och en CL-finalist bakom sig. De kan vinna Europa League-titeln. Detta är dessutom Sarris första säsong och hans fotboll behöver tid. Dessa saker går inte att bortse ifrån och Chelsea har gjort det förhållandevis bra. Deras dåliga period var dock genomusel och framtiden är dock oviss även här. Lämnar Hazard? Hur ska de bygga vidare med transferförbud? Finns det någon vidareutveckling hos spelarna? Jag tvekar kring mycket.

Plats 2 - Liverpool
Betyg: 5/5
Motivering: Som objektiv skulle det faktiskt svida om Liverpool inte lyckas vinna någon titel. Klopp och hans team har agerat nästan felfritt. Det är osannolikt att inte vinna Premier League med 97 inspelade poäng, en brutal siffra. Spelare som redan fanns förra säsongen, som exempelvis Mané, Alexander Arnold och Firmino, fortsätter flyga fram. Fabinho och Keita har fått tid och har börjat acklimatisera sig väl. Allt Liverpool inte hade under flera år, har de nu. Fotbollen är både fantastisk och vägvinnande. Detta är ett otroligt fotbollslag.

Plats 1 - Manchester City
Betyg: 5/5
Motivering: Förra året blev det 100 poäng. Jag trodde Manchester City skulle vinna i år igen, men ta cirka tio poäng färre. 98 poäng är fantastiskt och Guardiola kommer alltid kunna bära med sig att han slog detta Liverpool på fingrarna. Det kan fortfarande bli en inhemsk trippel och det dämpar nog CL-uttåget som givetvis var extremt tungt för Manchester City. Arbetet Guardiola gjort är exemplariskt och han lär inte lämna före han plockat hem Champions Leauge-pokalen. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln