Dags att slopa bortamålsregeln

Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.Årets Champions League-finalister är, som nog alla som läser detta känner till, Liverpool och Tottenham efter att de stått för två av de värsta vändningarna jag sett under de år jag följt turneringen. Tänkbara utmanare är möjligtvis Barcelonas upphämtning mot PSG för två år sedan samt Deportivo La Coruñas superskräll mot Milan 2004. Endast i ett fall av de nyss nämnda mötena har antalet bortamål fällt avgörandet, nämligen i Tottenhams fall. Ändå tycker jag det är dag att slopa just bortamålsregeln.
 

Etiketter: tomas hermansson

Mitt starkaste argument mot bortamålsregelns existens är att den medför att man kan åka ut på två oavgjorda resultat. Orimligt enligt mig. Ett exempel på det hittar vi från 2013 års turnering när PSG åkte ut mot Barcelona efter 2-2 på hemmaplan och 1-1 på bortaplan, vilket måste kännas märkligt för spelarna då de inte ens förlorat en av matcherna. I dessa situationer anser jag att förlängning mer rätt.

Förlängningar leder oss in på nästa absurdhet angående bortamålsregeln. I dagens läge får bortalaget en stor fördel i förlängningar då deras mål räknas, i princip, dubbelt. De får därmed en halvtimme extra på sig att göra detta, i vissa fall avgörande, bortamål. Visst, man kan hävda att det är en fördel att få spela förlängningen på hemmaplan, men jag tycker det handlar mer om mjuka, psykologiska faktorer som svåra att påverka medan tidsaspekten är en hård faktor som är oerhört lätt att reglera.

I årets Champions League har alltså Tottenham tagit sig till final utan att (målmässigt sett) vinna vare sig kvartsfinalen eller semifinalen. Förvisso har Tottenham inte bara spelat oavgjorda matcher som i det tidigare exemplet med PSG, ändå är det något i mig som tycker att det är lite fel på systemet som det är nu. Cynikern hävdar nog att det är lika för alla, och det är det ju såklart, det går inte att argumentera emot. Dock är min syn på det hela att en regeländring skulle ge ett mer rättvist system, vilket väl är något de allra flesta borde sträva efter?

Effekterna, rent spelmässigt, av att ta bort bortamålsreglerna går att diskutera i all oändlighet. Det finns välgrundade argument för att det skulle ge både en mer defensiv och en mer offensiv fotboll. Vad som är rätt? Svårt att svara på utan ett konkret test.

Kanske är detta en petitess jämfört med andra problem inom fotbollen som exempelvis tveksamma oljepengar och matchfixning. Men allt som gör fotbollen mer rättvis borde väl genomföras?

/Tomas Hermansson  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln