Hemvändare och SM-guld


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Två omgångar, två segrar. Det som 2018 blev något av en missräkning är lagd till handlingarna och två hemvändare i varsin ände av planen ska ta tillbaka guldet till Östergötland. Linköpings FC har funderat, gjort om och öppnat säsongen med sex poäng.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Förra årets mellansäsong och femteplats i Damallsvenskan hann knappt sluta innan laget på Östgötaslätten basunerade ut att Nilla Fischer skulle ansluta till klubben sommaren 2019. Ett nytt arbete var igång och en ny trupp skulle sättas för att återigen ta klivet upp i toppen och det med en tränare som nu skulle få en hel försäsong av förberedelser. Så kom en vinter och det började ryktas om att en viss anfallare stationerad i södra Frankrike längtade hem till Sverige.

Så kom också beskedet om att Vadstena-tjejen skrivit på ett tvåårskontrakt och Damallsvenskan fick ytterligare en stjärna att addera på listan. Snopet nog kom samtidigt nyheten om att föreningens F19-lag lades ner och den Linköpingska glädjeyran stannade på vägen upp.

Ett turbulent dygn med två helt olika sidor där i slutet av januari och en rättfärdig kritik riktades då mot styrelsens agerande – eller utebliva agerande. Att presentationen och värvningen av Stina Blackstenius och nedläggandet av laget inte hade någonting med varandra att göra gjorde Linköping och styrelsen klart tidigt.

Samtidigt som Linköping vässade till truppen så hittade ett antal av F19-spelarna nya klubbar. Några bytte stad till Norrköping och en del stannade kvar i länet. Unga spelare som behöver speltid kommer få seniorerfarenhet och kanske finns det där en revansch att utkräva i framtiden – att ta en annan väg och komma tillbaka med lite rakare rygg och högre huvud.

När väl Damallsvenskan rullade igång förra helgen så var det nog ingen som tänkte på det där. Linköpings FC har ögonen på kronprinsessan Victorias pokal och rivstartade tämligen omgående. Klasskillnad mot Växjö? Så är det ju, men de som förväntas prestera ska också göra det. Emma Lennartsson gör sin sjunde säsong i klubben och personifierar på något sätt det lokala (även om Norsholm ligger mitt emellan Norrköping och Linköping) så att bindeln säsongen 2019 sitter på hennes vänsterarm är inte jätteförvånande. 5–0 hemma följdes upp av 3–2 borta mot Djurgården (inför den fina publiksiffran 1140) och Linköping visade att spel inte alltid behöver vara estetiskt vackert för att vinna poäng i fotbollsmatcher. Mimmi Larsson gjorde mål igen. Lina Hurtig gjorde mål igen och Stina Blackstenius gjorde sitt första damallsvenska mål sedan 2016. Då noterades hon ändå för två målgivande passningar i premiären mot Växjö.

Om det sådär klyschigt är Linköpings år i år? Tja, det har ju definitivt börjat på bästa sätt. De där åren med firma Blackstenius/Harder/Rolfö är såklart svåra att jämföra med men 2019 års upplaga av Linköpings FC besitter en otroligt stark offensiv som kommer vara avgörande.

När de inte gör mål själva så assisterar de varandra istället.

Det går heller inte att bortse från vilken förstärkning Nilla Fischer blir när sommaren kommer. Mittbacken från Verum leder Frauen Bundesliga med två omgångar kvar och är i final av tyska cupen med sitt Vfl Wolfsburg och ska innan hemkomsten till Linköping spela ett världsmästerskap i Frankrike. En eventuellt sliten 34-åring som ska gå direkt in i en andra halva och slåss om guld? De kan och ska inte fullt och blint förlita sig på det men det är en förstärkning som sänder signaler. Förutsatt att Linköping hänger på där uppe i toppen vill säga.

Det är väl inte att sticka ut hakan alldeles för mycket och konstatera att de lär göra det. Det är lika bra att erkänna det direkt: Linköpings FC kommer att vinna SM-guld 2019.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln