Kaxig duo ska ta Elfsborg uppåt

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Det finns en form av nytändningskänsla runt Elfsborg i år. En helt okej premiär mot ett duktigt Hammarby följdes visserligen upp av en riktig plattmatch i Göteborg borta mot Blåvitt. Men i den tredje omgången hemma mot Sundsvall var man återigen på det rätta spåret och tog en stark 3–1-seger.
 

Etiketter: robin gustavsson

Förra året slutade som de flesta vet med besvikelse, och man hamnade så långt ner som på en tolfte plats. Många frågade sig ifall tränare Jimmy Thelin och hans metoder skulle få fart på laget alls, eller om det var lika bra att han packade väskan och sökte sig till en ny arbetsgivare. Men Thelin är kvar och kanske är det i år som det tar fart för Boråslaget.

Truppen har ändrats en hel del, och kanske var det ett par pusselbitar som saknades i lagbygget under fjolåret. Framför allt är det två offensiva pjäser som verkligen sätter färg på Elfsborgs anfallsspel, Pawel Cibicki och Jonathan Levi. Båda två inlånade från Leeds respektive Rosenborg, där den förstnämnde i nuläget bara har kontrakt fram till sommaren hos Elfsborg.

Elfsborg gör nog gott i att försöka få till en förlängning där, för Cibicki har minst sagt gjort avtryck. Inte bara på planen med sin finurliga spelstil på den sista tredjedelen, utan också utanför planen med en kaxighet och skönt självförtroende som saknades under senaste året.

Levi är inte sämre han, och de bådas avslappade, självklara stil kan vara ett viktigt steg i att få fart på laget igen. Att de får tillbaka sitt snabba, offensiva passningsspel som gjort publiken bortskämda under många år på Borås Arena.

För truppen är bra. Betydligt bättre än den svaga placering man tog sig till senaste säsongen. Visst, namnstarka spelare som Stuhr Ellegaard, Ishizaki och Holmén är lite till åren komna, men det finns fortfarande bra kvalitet både där och i truppen i övrigt.

Pawel Cibickis löfte om ”minst en femteplats” ska vi väl ta med en nypa salt såklart, men bakom de troligt givna topplagen bör Elfsborg kunna vara med och kampera om de sista platserna på den övre halvan.

Senast mot Sundsvall fick både Levi och Cibicki spräcka sina målnollor, och kanske var det startskottet för vad som kan komma att bli en fin poängproducerande duo. Åtminstone under våren, ifall Cibicki skulle försvinna.

På långfredagen väntar en lunchmatch borta mot Östersund, och det är givetvis en tuff uppgift. Men på konstgräset vet vi att Elfsborg kan lira boll. Framåt kan vi räkna med att di gule går i alla fall, något annat finns inte i dessa spelares tankesätt.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln