Det finns ingen som Busquets 


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Sergio Busquets är och har alltid varit en omtalad fotbollsspelare. Och ja, han har sina brister, främst när det kommer till filmningar. Jag förstår om det kan reta upp en och delvis göra honom svår att tycka om. Men ibland måste man bortse från bristerna och fokusera på vilken gudabenådad fotbollsspelare Busquets faktiskt är.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Som gjuten i Barcelonas och Spaniens innermittfält i drygt tio år, på en position där konkurrensen varit mördande, kan man lugnt konstatera att Busquets är en av de bästa på sin position. Pep Guardiola, som gav den då tonårige Sergio Busquets chansen i Barcelona, har flera gånger beskrivit Busquets som världens bästa innermittfältare. Jag är beredd att hålla med, för även om det finns spelare som besitter ett bredare register, så som Kroos, Modric, De Bruyne med flera, så finns det ingen som Busquets.

Busquets får allt att se nästan oförskämt enkelt ut, mycket genom att spela enkelt. Vissa menar att det är det enda han gör, spela sidledspassningar som vem som helst kan sätta på medspelarnas fötter. Det gör han, delvis, men det är bara en liten, liten del av allt han bidrar med.

Jag vill inte låta för hård, men de som inte förstår Busquets storhet förstår inte fotboll. Allt handlar inte om vem som gör mål och assist, eller gör de häftiga dribblingarna, finaste räddningarna. Busquets skjuter bara om han verkligen måste, det vill säga om målet är öppet och Messi är markerad. Han springer sällan så fort som han kan när bollen är vid hans fötter. Han noteras även väldigt sällan för assistpoäng.

Så vad gör han då? För att sammanfatta och beskriva på ett kort sätt är Busquets motorn. Utan honom funkar inte alla andra bitar. Även om både Barca och Spanien har ett gäng världsklasspelare på samma position så är Busquets oersättlig. För det finns helt enkelt ingen som honom. Han gör alla sina medspelare bättre, och det är en egenskap som man inte ska underskatta. Busquets syns sällan mest, men är den som, bortsett från Messi, betyder mest för Barcelona.

Det finns några spelare som får fotboll att se så oerhört enkelt ut. Messi, såklart, Iniesta var en annan och Busquets går också under den kategorin. I Busquets fall tror jag att vi har vant oss vid att han kommer att sätta varje passning på fötterna så vi tror att det han gör är enkelt, när det i själva verket är extremt svårt.

I kvartsfinalerna mot Manchester United valde jag att följa Busquets. Jag tittade på varje steg (i den mån det går på tv), varje passning och allt han gjorde, såväl på Old Trafford som på Camp Nou. Nu var ju inte Man United någon svår motståndare för Barcelona och framför allt inte för Busquets som fick stå och diktera spelet lite som han ville. Annat var det till exempel borta mot Real Betis nyligen, som var betydligt mer aggressiva och därmed gjorde det svårt för Busquets.

Men, strunt samma. Jag har följt Busquets länge, men det var kul att bara fokusera på honom i en hel match, och tro mig, besviken gjorde han mig inte. Det är först då man märker hur mycket tanke det ligger bakom varje passning eller varje rörelse. Det känns som att hans främsta uppgift är att alltid vara spelbar, vilket han är. Många gånger får han också bollen, och då har han redan full koll på vart medspelare och motståndare är så att han på en eller två touch passar vidare bollen och på så sätt hålla passningstempot uppe.
Svårighetsgraden på passningarna varierar, men en sak har de gemensamt – de går i stort sett alltid fram. Det är en konst i sig. Som bäst är Busquets när han droppar ner lite i plan, sedan direkt, på ett tillslag, levererar en 15-20 meters passning till en spelare bakom motståndarens mittfält – oftast Messi.

Busquets är världens bästa passningsspelare enligt mig, mycket tack vare sina otroliga passningsfötter, främst högerfoten. Men det som gör honom tämligen unik är hans förmåga att inte krångla till det för sig. Med tanke på vilken skicklighet han besitter så skulle han kunna slå de avgörande passningarna i en större utsträckning. Det gör inte Busquets, även om han kan.

Busquets gör det enkla och blandar det med att få det svåra att se lekande lätt ut. Ingen styr och ställer och dikterar ett mittfält till perfektion så som Busquets. Ibland känns det som att han ser planen så som vi tv-tittare gör. Man blir nästan lite provocerad hur han match efter match kan småjogga omkring där på innermittfältet och aldrig, och då menar jag verkligen aldrig, stressa upp sig ens det minsta.

Till sommaren fyller spanjoren 31. Jag gissar att Busquets har tre-fyra år kvar som given startspelare på Barcelonas mittfält. Det hoppas nog Barca i alla fall, för att ersätta en sådan ovärderlig startspelare i så många år kommer inte att bli enkelt. Jag ska passa på att njuta några år till av Sergio Busquets sätt att tänka och spela fotboll.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln