Nya arenan Spurs räddning?

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Jag vet inte hur många gånger man fick höra att Tottenhams nya hemmaarena äntligen var färdig och att man skulle slippa spela på Wembley Stadium. Men saker och ting sköts upp, först en gång och sedan en till. Sedan ytterligare ett par gånger. Men nu stod den alltså äntligen klar och det var dags för Spurs att flytta in på sitt nya hem.
 

Etiketter: robin gustavsson

Med pompa och ståt, operauppträdanden (som vi kanske inte ska tala så mycket om), fyrverkerier och hagel(!) invigdes den nya fräscha Tottenham Hotspur Stadium.

Och visst blev det en stabil seger framför sina hemmasupportrar som väntat på detta så länge. En komfortabel 2–0 seger där Heung-min Sons historiska förstamål följdes upp av Christian Eriksens avgörande med knappa tio minuter kvar av matchen.

Det kanske inte var någon fyrverkerisprakande uppvisning på planen, men oj så viktig den där segern var för Spurs. Med endast en poäng på sina fem senaste ligamatcher inför denna, har det varit minst sagt osäkert kring det vita laget från norra London. Den tredjeplats man trodde sig ha lagt beslag på är nu helt klart i farozonen. Faktum är att man bara är en poäng från att vara utanför den så åtråvärda topp fyra, och tre poäng från att vara nere på en sjätteplats.

Men att då i det läget få flytta in på sin nya hemmaplan och ta en stabil seger i premiärmatchen, kan vara just det som får Tottenham att vakna till liv igen inför avslutningen.

De positiva vindarna som tar fart både från spelarnas, ledningens och fansens håll ska inte underskattas. En match kan vara just bara en match. Men att få en nytändning här efter en svag period kan visa sig oerhört viktigt. Vill man ta sin satsning vidare här nu, och inte bara låta det stanna vid att kunna visa upp sitt nya skrytbygge, så är det en absolut förutsättning att ta sig till Champions League-positionerna.

De pengar avancemanget och matcherna där ger är oerhört viktiga om man ska kunna fortsätta utmana de stora lagen, både i England och ute i Europa. Men kanske ännu viktigare i att kunna locka toppspelare till klubben. Spelare som är eller vill bli bland de största i världen vill spela på den allra finaste scenen, så är det bara.

Ett lag som Manchester United kan klara att vara utan CL-spel något år eller två (som de tidigare varit). Den typen av gigantisk klubb kan ta något mellanår och fortfarande locka till sig fina lirare. Riktigt den dragningskraften har inte Tottenham.

Avslutningen kan bli oerhört rafflande. Arsenal har en match mindre spelade och tar sig vid vinst förbi Spurs upp på tredjeplatsen. Det röda norra London-laget har inga topp sex-lag kvar att möta, men har ett svagare facit på bortaplan och majoriteten av matcherna på resande fot. Manchester United har stått för en finfin vår och kan störa vilket lag som helst. Dessutom har Chelsea nu kommit tillbaka på seger-spåret igen.

Klarar Spurs att hålla undan dessa? Ja kanske, nu när man äntligen fått komma hem igen.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln