Stabilt men försiktigt från AIK

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Sol i Solna, premiärmatch och nästan 30 000 på läktarna. Förutsättningarna kunde knappast bli bättre när svenska mästarna AIK välkomnade Östersunds FK i den allra första omgången av årets Allsvenskan.
 

Etiketter: robin gustavsson

Det blev också full fart från start. När den första kvarten hade passerat hade AIK skapat flera fina möjligheter, blivit blåsta på en straffspark och i andra änden av planen blev man räddade av Oscar Linnérs högra stolpe. Det var minst sagt händelserikt och känslan var att det kunde bli en riktigt underhållande eftermiddag på Friends Arena.

Men efter den livliga starten var det som att båda lagen blev lite försiktiga, även om hemmalaget fortfarande höll i taktpinnen. Livat var det annars på läktarplats där den stora hemmaklacken skapade en mäktig inramning.

Vid två tillfällen byttes dock ramsorna mot visslingar och ekande burop. Det var när den omtalade Östersundsordföranden Daniel Kindberg visades på storbildsskärmarna. Ingen har väl missat turerna kring honom? Nä, tänkte väl det.

Likt 2018 då AIK kammade hem Lennart Johanssons pokal, så var det defensiv stabilitet och stadga i fokus även på denna sida årsskiftet. Rutinerade Per Karlsson hade visserligen fått nya mittbackskollegor, när han nu flankerades av Dimitriadis och nya Karol Mets, men det såg lika stabilt och självklart ut nu som under hösten när guldet säkrades. Ett tecken på att tränare Norlings system är tydligt och väl fungerande.

Offensivt då, inget positivt där? Jo då, visst fanns det en del att ta med sig trots en mållös första match. Chinedu Obasi var tillbaka i den svarta tröjan, och det märktes att han trivdes med det. Med rörlighet, blick för spelet och fin teknik var Obasi ett ständigt hot och med en löpande Elyounoussi runt sig fick Östersundsförsvaret ständigt hålla fokus uppe.

Att se Obasi nu jämfört med hur det såg ut i Elfsborg under hösten är kanske inte som natt och dag, men då åtminstone som morgon och kväll. Inte för att han var dålig i Boråslaget, men här kändes han helt klart mer ”hemma”. Det ska bli spännande att se honom under säsongens gång. Det är inte omöjligt att det kan bli en hel del mål från anfallarens fötter.

Även om Obasi och Elyounoussi inte stod får några superinsatser just igår, så kan det bli ett angenämt problem för Rikard Norling att ta ut sin anfallsuppsättning. Denna gång fick kaptenen Henok Goitom värma bänken, och i dagarna gjorde man klart med ytterligare en profilerad forward.

Islänningen Kolbeinn Sigthorsson är en spelare som knappast ser sig själv som en inhoppare. Med sina fina siffror från det isländska landslaget (där han bland annat sänkte England under EM 2016) och tidigare klubbadresser som Ajax och Nantes, så är det ytterligare en spännande spelare att hålla ögonen på i den svarta tröjan under säsongen.

Det finns alltså anledning att tro att mållösa matcher inte ska behöva bli en vana för AIK:arna framöver.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln