Sterling valde helt rätt


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

När Raheem Sterling lämnade Liverpool för Manchester City 2015 var det många som blev besvikna. Liverpoolsupportar, förstås, men även andra eftersom Liverpool var på uppgång och i stället för att stanna kvar på det tåget flyttade han till Manchester City för 50 miljoner pund. Stora pengar för en tonåring. Är han verkligen värd en sån prislapp och är verkligen Manchester City rätt klubb att utvecklas i? Ungefär så lät det på många håll, inklusive hos mig själv. Fyra år senare kan vi nog alla konstatera att Raheem Sterling varit värd varenda krona och att engelsmannen valde helt rätt klubb.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

I början av sin tid i Manchester City gick det dock inget vidare. Sterling blandade och gav, såpass mycket att han mer och mer fick rikta in sig på inhopp under Pellegrinis ledning. Även om han stod för sitt första hattrick under karriären i debutsäsongen i Manchester City så var det just det som var hans stora bekymmer - han kom till lägen, men på grund av oskärpa i avsluten sköt han sällan bollarna i nät.

Det var inte förrän en viss Pep Guardiola trampade in i Manchester City som Raheem Sterling skulle ta det där, för vissa, svåra steget från supertalang till världsstjärna. Guardiola visade tidigt att Sterling är en spelare som var med i hans planer, såväl i startelvan som för framtiden.

Men det är först den här säsongen, Guardiolas tredje, som Sterling tagit det stora klivet. Nu är han en av ligans absolut bästa spelare och enligt mig säsongens spelare tillsammans med Virgil Van Dijk.

Raheem Sterling har alltid fått utstå mycket kritik. Mycket, gissar jag, för hans val av Manchester City, att han haft svårt att prestera i landslaget och de höga krav som han haft på sina axlar hela tiden, trots sin ringa ålder. När alla, inklusive jag själv, har tvivlat, har Sterling bara fortsatt träna och visa att det finns mer än bara talang i den där kroppen.

Den tydligaste förändringen jag ser i Sterlings spel den här säsongen är hans spelförståelse. Från att tidigare ha varit den spelaren som springer och utmanar mot motståndarnas backlinje, är han i dag en spelare som gör allt. Han har inte världens bästa skott, och kommer nog aldrig bli en världsklassavslutare. Men hur många lägen han än missar så får man inte glömma att han tar sig till alla dessa lägen. Den här säsongen har han även blivit mycket bättre på att förvalta dessa. Han står nu på 15 mål och 9 assist i Premier League den här säsongen. Fantastiska siffror för en ytter som dessutom bidrar med så mycket mer än poäng. Hans rörelse och löpförmåga öppnar upp för sina medspelare och hans beslutsfattande är klasser bättre än för några är sedan.

Jag såg inte den här utväxlingen komma, men jag är glad att jag hade fel. Och jag är glad att Guardiola varit och är Sterlings tränare. Utan honom är jag rätt säker på att Sterling hade varit en sämre spelare i dag. De allra flesta tränare hade nog använt Sterling som en ren ytter som ska springa och utmana, men för Guardiola räcker inte det - han har gett honom en fri roll och gjort Sterling till en spelare som både kan gå ner och hämta boll som löpa bakom motståndarnas backlinje. Allra bäst är han dock när han får utmana och sen hitta sina medspelare med ett inlägg. Men det är just den här bredden som enligt mig är framgångsreceptet. Det är till stor del Guardiolas förtjänst. Också kul att formen håller i sig även i landslaget, att han tar med sig självförtroendet in där.

Fortsätter Sterling så här och Manchester City vinner sin andra raka Premier League-titel, då ska priset till säsongens spelare ges till Raheem Sterling. Det ska heller inte glömmas bort att han fyller 25 år i december. Hur bra kan Sterling bli egentligen? Bra mycket bättre än jag trodde för några år sedan. En av de bästa i världen på sin position? Definitivt.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln