Ny säsong för Umeå FC

Av - Daniel Souza -
En 23-årig frilansjournalist bosatt i Umeå och är född i Brasilien. Jag jobbar deltid som webbredaktör på Umeå FC och har tidigare jobbat på Västerbottens-kuriren/Folkbladet-sporten. Har alltid spelat fotboll och har fotbollsplanen som mitt andra hem. Jag är utbildad fotbollstränare/domare och spelar själv i division 4-laget Stöcke IF.  

Förra veckan började Umeå FC en ny resa mot Superettan när laget gjorde årets första träning inför säsongen 2019. Division 1-laget gjorde många bra matcher men slutade på en femteplats i fjol.
Med en ny tränare och nya spelare kan 2019 bli UFC:s år.
 

Etiketter: daniel souza

Umeå FC spelade en väldigt fin fotboll under förra säsongen med många bra matcher i division 1 norra. Men laget tappade många onödiga poäng i slutet av flera matcher och fick nöja sig med en femteplacering. En stor besvikelse med andra ord.
 
Lagets försvarsspel var helt okej jämfört med tidigare säsonger, men anfallsspelet var inte lika bra och stjärnorna levererade inte som de skulle.
UFC stod för pinsamma insatser offensivt och jag förväntade mig mer med tanke på att laget har en stark och bred trupp. Laget gjorde en bra försäsong med fina individuella prestationer, vilket gav mig förhoppningar. Men säsongen 2018 gick inte som man önskat.
 
Det är svårt att säga exakt vad det som gick snett men sjukdomar och skador var en av anledningarna.
Brassen och målskytten Isaac Freitas da Silva missade många matcher på grund av skador och det var han inte ensam om.
Även skyttekungen i tidigare säsonger Simon Mårtensson har haft det tufft med skadorna och lyckades tyvärr inte göra bra insatser i vissa matcher där han blev utbytt i andra halvlek.
 
Även om Säsong 2018 inte gick som man önskat sig finns det absolut bra saker att ta med sig till den nya säsongen.
 
Fjolårets stabila försvarsspel är något att bygga vidare på.
Laget visade vem som är bäst i stan efter man besegrade lokalrivalen Team TG i DM-finalen vilket gav laget rätt att få kvala till Svenska Cupen.
Vissa spelare imponerade stort och utvecklades, bland annat talangen och 18-åringen Anton Eriksson som spelade nästan alla matcher och blev utsedd som lagets bästa spelare.
Jens Stigedahl gjorde sin bästa säsong i klubben sedan han kom till UFC 2013. Hans kanonsäsong gjorde att klubben förlängde kontraktet med spelaren ytterligare två säsonger.
Talangerna från UFC Akademi Yoel Embaye och Victor Kamf fick chansen med A-laget och även de överraskade positivt.
 
Vad kan man förvänta sig av Umeå FC 2019?
Det är många frågetecken kring laget just nu.
Några nyckelspelare har lämnat laget bland annat backen och kapten Dillan Ismail som nyligen blev klar för Superettan-laget Dalkurd FF.
Laget blev också av sin huvudtränare Andrée Jeglertz i november när han tog över Kanadensiska damlandslaget. I dagarna blev det klart att den före detta UFC-spelaren och fjolårets assisterande tränare Magnus Henrysson tar över UFC som huvudtränare.
Max Wolf-Watz flyttades upp från UFC Akademi efter en grym säsong i division 3. Han är en duktig spelare som är bra på att passa och snabb är han också. Jag ser mycket potential i honom och hoppas att han kan bli den nye Marcelo från Real Madrid.
 
UFC Akademi-talangerna klarade sig bra förra säsongen både i divison 1 och 3 och de kommer att vara pusselbitar i UFC:s nya resa mot Superettan.
Victor Kamf gjort debut med A-laget mot Västerås på bortaplan och gjort ett drömmål (klackmål).
Yoel Embaye lyckades inte imponera med med A-laget lika mycket som Kamf, men 2019 kan bli hans år då han blivit äldre, mognare och en bättre spelare.
Ännu fler spelare från ungdomslaget kan få chansen i division 1 2019, bland annat talangen Jacob Ottosson som tillsammans med Yoel och Victor gjorde över 50 mål med UFC Akademi förra året och var en av nycklarna till att laget tog steget upp till division 2.
 
Ja, mycket kan hända under säsongen 2019 och det kan bli UFC:s år. Men en lyckad försäsong och stabila insatser under hela säsongen krävs för att laget ska få spela Superettan nästa år.
Fler spelare kan lämna UFC och nya kan komma. Men jag är inte orolig, tvärtom. Jag tycker att UFC har bra spelare och en tränare som spelarna respekterar och har förtroende för.
 
UFC gör seriepremiären mot Team TG den 7 april och det kommer bli en tuff och spännande match som varje gång lagen möts.
 
Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att säsongen slutar lyckligt för Umeå FC.
 
/Daniel Souza

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln