Inte lätt att vara anonym!Av - Rune Larsson -
Rune Larsson, Bandhagen f.d. elitdomare med 202 allsvenska matcher. Rune är född på Gotland och har skrivit boken "Domaren som gjorde mål". 

När jag flyttade till Stockholm från Gotland år 1974 så var det på många sätt en kulturkrock. Från att vara en lokal kändis till storstadens totala anonymitet.
 

 

På Gotland liksom i alla landsortsdistrikt så finns det en utmärkt fotbollsplan med naturgräs. Problemet är bara att det finns nästan inga fotbollsspelare.
 
I Stockholm i allmänhet men på Essingeöarna i synnerhet så var problemet det motsatta. Många fotbollssugna såväl flickor som pojkar fick trängas på en för det mesta miserabel grusplan.
 
I slutet av sjuttiotalet så var jag insyltad i det mesta av Essinge IK:s fotbollsaktiviteter. Jag spelade fortfarande i klubbens A-lag som hade sina hemmamatcher på Kristinebergs IP.
Dessutom var jag ordförande i Essinge IK:s fotbollssektion.
Inte nog med detta för min domare-karriär hade då tagit fart och jag avancerade snabbt i seriesystemet.
 
Jag hade lovat den enväldige domarkonsulenten Hasse Carlsson på Svenska Fotbollförbundet att jag inte skulle döma några matcher på lägre nivå utan endast de matcher som förbundet hade tilldelat mig.
 
En strålande vacker söndagsmiddag hade Essinge IK:s damlag hemmamatch mot Tipporna BK. En klubb som hade startats av tidningen Vi Tippa.
 
Essinges damlag bestod till största delen av fruar eller flickvänner till någon av herr- spelarna i klubben. Många av dem hade inte börjat spela fotboll förrän i vuxen ålder.
 
Tippornas lag bestod i sin helhet av unga vältränade tjejer i tjugoårsåldern
 
I Essinge spelade en bastant dam vid namn Jytte Lönn som med knapphet kvalade in i nittiokilosklassen. I mitten av andra halvlek så kom en snabb liten tjej i Tipporna och som i rask takt dribblade av en tre fyra spelare i Essinge för att därefter springa rakt in i Jytte Lönn som hade ställt sig stadigt för att bara vara i vägen för hennes framfart.
 
Kollisionen innebar naturligtvis att den fåfänga tjejen i Tipporna stupade och hamnade i den smutsiga torra gruset. Ett dammoln som säkert syntes ända till Fridhemsplan och tystnaden på Essinge IP gick att ta på.
Efter en halv minut ställde sig tjejen upp och hon var nu mer skitig än en målvakt efter nittio minuter. Hon började hoppa ursinnigt framför Jytte och skrek följande, så att ingen på Essingeöarna kunde undgå att höra det:
 
-          ”Din stora j----a f---------e f---a”.
 
En del kan man ju medvetet låta bli att höra eller se som fotbollsdomare men det här var för grovt för att kunna se mellan fingrarna med. Jag var tvungen att ta upp det röda kortet och visa ut tjejen i Tippornas lag. Därmed var jag också tvungen att rapportera händelsen till Fotbollförbundet i Stockholm.
 
Veckan efter blev jag uppringd av Hasse Carlsson och fick en rejäl utskällning som hette duga. Han hade fått nys om att jag hade dömt denna match i damernas division tre i och med utvisningen. Jag hade ju lovat att inte döma några andra matcher än dem som han tilldelade mig.
 
Så att vara anonym i en storstad det kom på skam.
 
Nästa händelse sker cirka fyrtio år senare.
 
Förra hösten så var jag ute och sprang en morgonrunda klockan halv sex på morgonen. Det ösregnade och jag tyckte lite synd om mig själv. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag kunde ju lika gärna ha sprungit iväg naken för det var ju ändå ingen som skulle se mig. Då hade jag sluppit de tunga kläderna att bära på i alla fall.
Bäst vad det var så kom det en stor lastbil i hög fart bakom mig och körde upp på sidan om mig och en man vevade ner rutan och skrek:
 
-          ”Öka takten Rune”.
 
Jag stannade och såg på mannen som var helt okänd för mig. Då sträckte mannen som satt på passagerarplats ut huvudet och sade:
 
-          ”Tjenare Rune, Eskelinen här”.
 
Det var den gamle allsvenske skyttekungen Kaj Eskelinen som kände igen mig bakifrån i detta oväder.
 
Som sagt var, det är svårt att vara anonym även i en storstad!
 
Bästa hälsningar
 
/Rune Larsson, Bandhagen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln